дибидусрус Написано Јануар 19, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2010 http://webklip.kliping.rs/stream/pdf?id_user=467&id_article=2235489 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 19, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2010 Jovan Hilandarac i monah Dositej, snimak načinjen 6.12.2009. na Svetoj gori Najstariji monah Svete gore, Jovan Hilandarac Radojičić, u 103. godini počeo je da radi na računaru. Neobičnu vest poslao je manastiru Studenica monah Dositej sa Svete gore, a iguman Studenice, arhimandrit Tihon, blagorodno je ustupio „Politici” na objavljivanje. Velikoshimni monah Jovan Hilandarac rođen je 10. maja 1907. godine, iz Srbije je pred kraj Drugog svetskog rata prebegao u Englesku a otuda, posle smrti supruge, došao u Hilandar i zamonašio se. On u lavri neguje baštu i piše knjige. Monah Dositej poručio je Studenici sa Svete gore: „Otac Jovan seća se Prvog svetskog rata. Napisao je nekoliko knjiga, posebno je poznata ona pod nazivom ’Tuđinče’. Pošto mu je teško da kuca na pisaćoj mašini proletos je kupio laptop i već ga uspešno koristi. I pored svoje starosti sačuvao je oštroumnost i svežinu, vrlo je duhovit i inteligentan, ispunjen ljubavlju... ...Pre tri godine, u crkvi mu je prišao jedan mlad čovek i rekao da mu želi da doživi 100 godina. Otac Jovan mu odgovori: ’Ne želiš mi dobro, brate. Ja već imam 99 godina’”. U Vaskršnjem postu 2007. godine Jovan je primio zavet velike monaške shime. Monasi postepeno napreduju po stupnjevima, treći je mala a četvrti velika shima i u nju se postrigavaju monasi koji su napredovali u delima i zadobili opit molitve. G. Otašević Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 генијееееееееееееее 0409_feel клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Јануар 22, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2010 Читао сам ово већ! Јован Хиландарац се сећа Првог светског рата...невероватно! Геније,одиста! :smiley: "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јануар 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 22, 2010 То су прави монаси!!! -без предрасуда. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јануар 22, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2010 Za divljenje je. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sangajac Написано Јануар 23, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2010 Имао сам срећу да упознам овог дивног монаха у метоху манастира Хиландара у Какову баш за његову славу Св.Великомученика Георгија-Ђурђевдан (опростите ако грешим за славу) то је толико радостан и позитиван човек да нам је чак и певао dada после Литургије. Слава Богу што имамо таквог монаха и молитвеника и многаја љета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јануар 24, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 24, 2010 на многаја љета! :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука