Јелина Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Клип сам већ изгуглала сама, објашњења о електро-магнетним преношењима су ок, слободно их продуби ако имаш такве информације, и ако знаш нешто више о коришћењу оваквог начина комуникације у тим старим културама - то ме ипак највише занима? ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Mislim da se komunikacija uvek odvija na više paralelnih nivoa kod dvoje ljudi, bar je takvo moje iskustvo. Uvek postoji nešto kod druge osobe što budi našu pažnju i usmerava je ka tom drugom. Često mi se dešavalo da upoznavši neke ljude mogu da osetim nekakvu ,,poruku'' koju mi šalju - poput neke pozitivne ili negativne energije (neki to opisuju kao ,,dobru auru'' ili ,,isisavanje energije iz okoline''). Naravno to zavisi od moje spremnosti da posmatram ljude oko sebe (što naravno ne važi ukoliko sam okupirana samo sopstvenim mislima, pa zaboravljam i sitnice). Dvoje ljudi mogu da se povežu ukoliko postoji razmena između njih, ja to zovem razmena duha, i ta igra duha uopšte ne mora da bude vezana za reči kao naše najupadljivije komunikacije. Dešavalo mi se da se toliko zapričam sa nekim da prosto moje reči ne mogu da isprate ono što se u mom umu dešava i što želim da poručim (zato ja ponekad davim ljude ) - ali takođe da to što želim da poručim dopire do ovog drugog - bez obzira što reči nisu ni delić ledenog brega koji je na površini. Tako da sam sad sigurna ta razmena i igra duha između dvoje ljudi koji su upućeni jedno na drugo je nešto najdragocenije, ali nikako ne zavisi samo od reči. Recimo dodir je vrlo moćan način prenošenja poruke, sami sportisti ako nisu smireni i usmereni na igru - već na rezultat - prosto mogu da se blokiraju toliko da ih ruke/noge ne slušaju, a lopta ne pogađa cilj. Takođe ako neki fizioterapeut oseća strah prilikom terapije (da recimo ne pogreši nešto) - pacijent sigurno to oseća - možda više instiktivno, ali uvek dovoljno da efekat terapije bude značajno umanjen, jer sam dodir i pokret govore sa koliko sigurnosti i odgovornosti prilazite nekom drugom (naravno i spretnosti), i na osnovu toga reaguje onaj kome prilazite. Tačno se može videti po završetku terapije da li je komunikacija bila na nivou ili ne. Zašto je to moguće? Zato što (sad parafraziram, čisto da mi stručniji ne zamere - pišem po sećanju ) naša osećanja (u mozgu je za njih zadužen limbički sistem), mogu uticati na celokupno naše telo i organe preko hormona i vegetativnog sistema (na čijem čelu su hipotalamus i hipofiza - koji su anatomski vrlo bliski limbičkom sistemu), tako da hteli mi to ili ne - emocije se ocrtavaju na našem telu... Ljudsko telo je toliko čudesno i opremljeno najrazličitijim finim senzorima (koji ne daju informacije direktno u svest, već se obrađuju na nižim nivoima), ali ako naučite da osluškujete svoje telo i učite da raspoznajete fine pokrete (prilikom učenja neke motorne veštine - sport, ples...) učite i da raspoznajete te pokrete na drugima. A naravno - pogledajte samo svoje ukućane, pored kojih živite godinama, uopšte ne moraju da vam kažu da se osećaju loše, nekada oda samo jedan drugačiji potez ruke... I onda znate da ne treba dolivati ulje na vatru... Pa se sklanjate, ili ako se nešto dobro desilo - pa prosto pucaju od sreće - i to može da bude zarazno ivona, Јелина and Калеидоскоп је реаговао/ла на ово 3 Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Фебруар 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2014 Mislim da se komunikacija uvek odvija na više paralelnih nivoa kod dvoje ljudi, bar je takvo moje iskustvo. Uvek postoji nešto kod druge osobe što budi našu pažnju i usmerava je ka tom drugom. Često mi se dešavalo da upoznavši neke ljude mogu da osetim nekakvu ,,poruku'' koju mi šalju - poput neke pozitivne ili negativne energije (neki to opisuju kao ,,dobru auru'' ili ,,isisavanje energije iz okoline''). Naravno to zavisi od moje spremnosti da posmatram ljude oko sebe (što naravno ne važi ukoliko sam okupirana samo sopstvenim mislima, pa zaboravljam i sitnice). Dvoje ljudi mogu da se povežu ukoliko postoji razmena između njih, ja to zovem razmena duha, i ta igra duha uopšte ne mora da bude vezana za reči kao naše najupadljivije komunikacije. Dešavalo mi se da se toliko zapričam sa nekim da prosto moje reči ne mogu da isprate ono što se u mom umu dešava i što želim da poručim (zato ja ponekad davim ljude ) - ali takođe da to što želim da poručim dopire do ovog drugog - bez obzira što reči nisu ni delić ledenog brega koji je na površini. Tako da sam sad sigurna ta razmena i igra duha između dvoje ljudi koji su upućeni jedno na drugo je nešto najdragocenije, ali nikako ne zavisi samo od reči. Recimo dodir je vrlo moćan način prenošenja poruke, sami sportisti ako nisu smireni i usmereni na igru - već na rezultat - prosto mogu da se blokiraju toliko da ih ruke/noge ne slušaju, a lopta ne pogađa cilj. Takođe ako neki fizioterapeut oseća strah prilikom terapije (da recimo ne pogreši nešto) - pacijent sigurno to oseća - možda više instiktivno, ali uvek dovoljno da efekat terapije bude značajno umanjen, jer sam dodir i pokret govore sa koliko sigurnosti i odgovornosti prilazite nekom drugom (naravno i spretnosti), i na osnovu toga reaguje onaj kome prilazite. Tačno se može videti po završetku terapije da li je komunikacija bila na nivou ili ne. Zašto je to moguće? Zato što (sad parafraziram, čisto da mi stručniji ne zamere - pišem po sećanju ) naša osećanja (u mozgu je za njih zadužen limbički sistem), mogu uticati na celokupno naše telo i organe preko hormona i vegetativnog sistema (na čijem čelu su hipotalamus i hipofiza - koji su anatomski vrlo bliski limbičkom sistemu), tako da hteli mi to ili ne - emocije se ocrtavaju na našem telu... Ljudsko telo je toliko čudesno i opremljeno najrazličitijim finim senzorima (koji ne daju informacije direktno u svest, već se obrađuju na nižim nivoima), ali ako naučite da osluškujete svoje telo i učite da raspoznajete fine pokrete (prilikom učenja neke motorne veštine - sport, ples...) učite i da raspoznajete te pokrete na drugima. A naravno - pogledajte samo svoje ukućane, pored kojih živite godinama, uopšte ne moraju da vam kažu da se osećaju loše, nekada oda samo jedan drugačiji potez ruke... I onda znate da ne treba dolivati ulje na vatru... Pa se sklanjate, ili ako se nešto dobro desilo - pa prosto pucaju od sreće - i to može da bude zarazno divan osvrt Saša! Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Фебруар 3, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2014 @ivona :1312_womens: ivona је реаговао/ла на ово 1 Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Фебруар 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2014 @ivona :1312_womens: @Saška cutie :4869: Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Фебруар 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2014 ajd da pokusam za pocetak,da se vratim na naslov teme,koji je biran namerno jer sam ovim postom htela ukazati i na bioloske osnove koje ucestvuju i itekako doprinose nasem socijalnom,emotivnom i najuzvisenijem duhovnom zivotu. Ishin den shin- komunicirati bez reci,ili srcem,kompleksan izraz koji se koristio u Kini i Japanu,upravo da ukazu da ono sto se zeli preneti ide od srca srcu i reci ne bi umele preneti sustinu poruke,neke stvari mogu samo tako biti prenesene.To smo sigurno vise puta iskusili da postoji potreba u nama da se izrazimo ka nekome ali reci ne mogu to ispratiti.Taj koncept je upravo i koristen u plemenitim borilackim vestinama kada bi jelte master ucenika poducavao samo primerom,ili praksom,bilo da je to fizicki pokret ili stanje duha. Dakle,mislim da sam pomenula neurone ogledala,koji su nedavno otkriveni i koji predstavljaju grupaciju nervnih celija koje omogucavaju da ucimo implicitno,tj upijamo.Ovo je posebno vazno za socijalno modelovanje i socijalno ucenje,mogu da kazem i za duhovno izgradjivanje.Ako znamo da nas nervni sistme komunicira na principu elektricnih impulsa gde dolazi do razmene informacija u fizicko-hemijskom svojstvu,a to vazi i za nase srce,onda je jasno da mi jesmo itekako jedna vrsta antena,kao i rezonatora elektro-magnetnih desavanja oko nas u celoj prirodi.Pa otud nesto sto je otac Tadej znao i srocio u vidu sada vec maxime ''Kakve su ti misli takav ti je zivot''.Misli su deo energije koja se oslobadja u toj fascinantnoj tvorevini kao sto je mozak i ta energija ima svoju fizicku frekvenciju koja moze biti konstruktivna,blagodatna ili neprijatna i uznemiravajuca.I sad to je vec prostor za jos jednu pricu i ne bih dubila,ali da slikovito to ilustrujem evo ostavicu klip koji pokazuje kako je disney masinerija upravo iskoristila koncept ishin denshin Dizni je razvio novi sistem digitalne audio komunikacije preko dodira. Audio signal se prenosi kad osoba koja drži mikrofon dodirne uvo neke druge osobe. Zvuk se čuje samo na ono uvo koje se dotakne, kao da prst šapuće. Audio informacija se može preneti nekoliko puta, pa i ostale osobe mogu čuti signal ukoliko se dodirne njigovo uvo.http://youtu.be/cKTy9fOmRps Draga Jelina, e ovako ,ako te baš zanima istočnjačka pozadina ovog termina,on se kao što sam već pre pomenula koristi kao stil komunikacije u kulturama koje daju više na značenju upravo toj neverbalnoj komunikaciji,od načina pogleda,facijalne ekspresije,držanja tela kao porukama koje imaju bitnije i cak i jasnije znacenje od onih verbalnih.Evo upravo sad mi je tesko to preneti,ako nisi i sama nekad imala prilike da se nadješ u situaciji da ovo vidiš upravo u stvarnom životu u susretu sa nekim ko je iz Japana i iz takve kulture.Kako kažu taj deo komunikacije ide iz stomaka ili iz srca tj.iz unutrašnjosti za razliku od govorne koja je površniji vid komunikacije.Ova praksa možda najviše ima veze sa zen tradicijom,gde ovaj termin ukazuje na duhovnu vezu izmedju učitelja i učenika ili za nas najbliži izraz - telepatija.Čak i današnja kultura Japana daje prednost jednoj ovakvoj implicitnoj komunikaciji,prosto upijajućoj ,gde ono unutra(duhovno ustrojstvo) više govori kroz sveprožimajući način postojanja,od posture,sadržaja u očima,lične harizme,negoli reč za koju smatraju da ne može obuhvatiti takav vid izraza. Јелина and Калеидоскоп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 http://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability.html Divan video o međuljudskim odnosima, empatiji i najvećoj snazi na svetu... ivona је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Фебруар 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 http://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability.html Divan video o međuljudskim odnosima, empatiji i najvećoj snazi na svetu... Socijalni radnici su cudo,ja mnogo ucim od njih i imam srecu da radim sa jednom sjajnom koja mi je i na prvom mestu prijatelj.A klip je fenomenalan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Фебруар 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 kad smo vec kod klipova,evo i jedan zanimljiv i za mene cist akt covekoljublja DankaM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Фебруар 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 http://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability.html Divan video o međuljudskim odnosima, empatiji i najvećoj snazi na svetu... Danka,moram da ti se jos jednom zahvalim,u ime koleginica koje su soc.radnici,pustila sam im ovaj vid,ostale su razdusevljene i iskoristice ga za aktiv na temu empatije! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука