Jump to content

Предстоји ли други пад Цариграда?

Оцени ову тему

Препоручена порука

wwf.jpg

Откако је муслиманска политичка партија АКП на власти Турска се радо позива на велику османску прошлост. У оквиру промене менталитета постају све гласнији позиви да Света Софија поново постане муслиманска џамија.

Тачно је 560 година откако је османски завојевач султан Мехмед II, након крвавог освајања Цариграда, као знак свога тријумфа произнео своју молитву у храму Свете Софије (Премудрости). Овај свети храм је до тога момента готово хиљаду година био један од најзначајнијих у целокупном хришћанству и уједно столица Патријарха. Исламски националисти настоје да подсете на ту симболичну султанову молитву. Средином тридесетих година прошлог века, у време оснивача модерне Турске, Ататурка, црква Свете Софије је била претворена у музеј. Од тада је многим верницима она трн у оку будући да се овде не могу молити. Та чињеница важи како за хришћане, тако и за муслимане равном мером, при чему се последњи у све већој мери надају да ће њихове молбе бити услишене и да ће ускоро у овом светом храму моћи да упуте своје молитве Свевишњем.

Кампања и дубиозни аргументи

Турска „Национална студентска унија“ (MTTB) је лансирала кампању сакупљања потписа са мотом „У име нашег пророка и његовог завојевачког поседа као атрибут велике Турске: Аја Софија мора бити отворена“, којом се залаже за отварање овог светог храма као џамије. Очигледна је намера ове кампање да јој историјским симболима дā посебну исламску семантику. Датум почетка ове кампање је 24. новембар, дан када је Света Софија била отворена као музеј, а њен завршетак предвиђен је за 29. мај 2014 .г., односно дан пада Цариграда.

Протојереје Доситеј Анагностопулос, порт-парол Васељенског патријархата, сматра да је реч о унутрашњим конфликтима међу политичким партијама пред предстојеће комуналне изборе. Протојереј је изразио жељу васељенског патријарха Вартоломеја I да Света Софија остане музеј и тиме и даље буде доступна целокупном човечанству.

Турски председник Ердоган, који у Турској има увек последњу реч, није се изразио да ли ће убудуће исламске молитве петком бити произношене у Светој Софији, што би симболично значило обнову традиције Османског царства и истовремено означило симболични разлаз од Ататуркове политике лаицизиране Турске.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен

СПЦ

Подели на овим сајтовима

Pokusacu da opet pronadjem tu vest po kojoj su Grci skupuli preko 50 000 online potpisa da Turci ne diraju Crkvu, i to dali Americkom Senatu.

Mislim da je ovde u stvari pritisak Turske da Grcka dozvoli gradnju dzamije u Atini. Video sam nacrt kako izgleda i stvarno je, po planovima, jedna ogromna gradjevina.

Подели на овим сајтовима

Кад сам био у Атини,рекоше ми браћа Грци да у Атини не постоји нити једна џамија са минаретом,не знам да ли је то тачно али сам зато видео стотине кућа и подрума где се клањају... Нека се договоре,џамија у Атини а заузврат Црква Свете Софије да постане поново Хришћанска богомоља.

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

Цариград мора пасти..

Питање времена...

У Руском, Грчком и Српском предању је забетонирано.. да се Цариград мора вратити...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Цариград мора пасти..

Питање времена...

У Руском, Грчком и Српском предању је забетонирано.. да се Цариград мора вратити...

Ma da Turska vojska je maciji kasalj, a jedna Rusija jedva ceka da proliva krv radi nekog izmisljenog predanja. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...