Jump to content

Блиц : "Чикарић : Идуће године очекујемо експлозију малигних обољења"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Подели на овим сајтовима

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

НАРОДНА СКУПШТИНА

Одбор за здравље и породицу

19 Број: 06-2/268-12

15. новембар 2012. године

Б е о г р а д

ЗАПИСНИК

ШЕСТЕ СЕДНИЦЕ ОДБОРА ЗА ЗДРАВЉЕ И ПОРОДИЦУ

ОДРЖАНЕ 13. НОВЕМБРА 2012. ГОДИНЕ

Проф. др Слободан Чикарић нагласио је да проблем лечења онколошких пацијената треба сагледати на свеобухватан начин јер радиотерапија чини само један сегмент онкологије. Затим је наводећи званичне податке Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут‘’из  извештаја о епидемији малигних тумора у Србији за 2010. годину,  изнео следеће: 37.400 новорегистрованих малигних тумора у Србији 2010. године, већи је за 20% у односу на 2001. годину; стопа инциденције повећавала се у просеку 2%, што је очекиван тренд пораста ове стопе;  у 2010. години од малигних болести у нашој земљи умрло је око 21.100  становника, и у односу на 2001. годину смртност од малигних болести у Србији увећана је за 34%, односно стопа морталитета се за ових десет година у просеку повећала за 3,4%.  Овај поражавајући резултат, илустровао је на примеру Шведске која са 8,5 милиона становника има стопу раста инциденције у периоду од десет година 0,5%, опадајућу стопу морталитета од малигних болести у просеку 1% годишње. Тако наводи да би замишљени графикон у којем би ове две стопе представили линијама, изгледао тако да би се у Шведској  ове две линије удаљавале, док би у нашој земљи оне имале тенденцију приближавања. С тим у вези упозорио је, да би у будућем времену, број умрлих од малигних болести био исти броју нових случајева малигних тумора.

Затим је проф. Чикарић, стање у онкологији у нашој земљи илустровао  користећи упоредну анализу успеха лечења малигних болести у државама ЕУ, коју су радили стручњаци из Шведске, преко тзв.стопе преживљавања. Наиме, ова стопа, која представља разлику између стопе инциденције и стопе морталитета изражена у процентима, у Шведској износи 61%, у земљама Европске уније 48 %, а у нашој земљи 43%. Оно што представља упозоравајући податак јесте да је та стопа 2001. године износила 45%, а 2010. године 39%. Нагласио је да није само радиотерапија крива за овај пад стопе преживљавања, да све компоненте треба узети у обзир и не раздвајати радиотерапију од хемиотерапије, као ни ова два облика терапије од хирургије.

Не слаже се са тврдњама да у Србији нема довољно центара за радиотерапију јер постојећих шест онколошких регионалних радиотерапијских центара у Београду, Сремској Каменици, Крагујевцу, Нишу, Кладову и на ВМА задовољава капацитете нашег становништва.  

Указао је на податак који се односи на Институт за онкологију и радиологију Србије у Београду, где је 2004. године регистровано између 13 и 15 хиљада нових малигних тумора у чијем третману је радиотерапија учествовала са 30%, а затим 2011. године, тај проценат учешћа је износио је 22%. Светски проценат  учешћа радиотерапије у лечењу ових болести износи 50%, а у афричким земљама тај проценат је испод 20%, што указује да се наша земља по том просеку приближава афричким земљама. У 2004. години хемиотерапија је у третману новорегистрованих малигних тумора учествовала са 32%, а у 2010. години тај проценат износи 73%, што указује да су се више него дупло прошириле индикације за хемотерапију. Ове проценте изразио је у новцу и изнео податак да је за цитостатике у 2004. години издвојено 2 милиона евра или 16% годишњег буџета

Института за онкологију и радиологију Србије, док је у 2011. години у исте сврхе дато 10 милиона евра или 50% поменутог годишњег буџета. Навео је да је на нивоу целе државе у 2004. години за цитостатике издвојено 9,5 милиона евра, а 2011. године 38 милиона евра.

Апострофирао је резултатe најновијих истраживања угледних онколошких стручњака из Сијетла, који упозоравају да цитосатици не само да не лече солидне малигне туморе, већ стимулативно делују на размножавање малигних ћелија и метастазирање, те утичу на то да солидни тумор прелази у системски. Сматра да се ова открића не смеју занемаривати те је нагласио неопходност промене онколошке доктрине. С тим у вези, поменуо је и велики одјек реферата који је излагао 2002. године на конгресу у Вашингтону, који је резултат научно-истраживачког пројекта финансираног од тадашњег Министарства здравља, у којем су допринос дали наши најеминентнији стручњаци из онкологије. Мада је на поменутом конгресу било око четири хиљаде реферата, познати стручни лист из области онкологије ''The Lancet onkology'' објавио је само шест радова, међу којима и поменути рад из Србије, под називом '' Заборавите хемотерапију''. На крају излагања упозорио је да ће се наредне године појавити 40 хиљада нових болесника од малигних тумора и да ће стопа морталитета наставити да расте уколико се на време не изврше промене у  лечењу онколошких пацијената.

Председник Одбора осврнуо се на претходно излагање које упозорава на претерану употребу цитосатика у лечењу онколошких болесника и подгрева сумње у погледу злоуотребе истих, будући да се у терапији малигних обољења предност давала цитостатицима а не радиотерапији или хируршкој терапији. С тим у вези најавио је да ће се на некој од наредних седница Одбора разматрати проблем корупције у здравству.

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли је неосновано. Одавно нисам чула да је неко умро од смрти, углавном су сви добили рак. Многи млади људи су га добили. 

Пре 1999 није било у ток мери.

Е сад, како и зашто, то не знам. Лично не верујем да је у питању бомбародвање само по себи, али нешто везано за војне активности у том периоду јесте.

Не оспоравам удисање деривата тог срања... За остало, једино кад умрем, да посведочим... Немам други "излаз"...

Подели на овим сајтовима

Био је и велик број мушкараца који су у својим двадесетим добили рак тестиса.  Е сад, како се воде биолошки ратови и шта ту све има, то је неко други стручнији да каже. 

Подели на овим сајтовима

Одавно се прича да људи из Хаџића умиру од рака, процентуално много више него у осталим крајевима.

Осиромашени уранијум отровао БиХ: Срби из Хаџића масовно умиру од рака

Погубном утицају осиромашеног уранијума изложено је 15 локација у Босни и Херцеговини. Срби из Хаџића четири пута више умиру од рака у односу на остале становнике. Нико се у БиХ озбиљно не бави овим феноменом.

Послије реинтеграције територија у БиХ је око 5.000 Срба из Хаџића преселило у Братунац. Тек када су у необично великом броју почели умирати од рака, схватили су да нешто није у реду. Како се нико није бавио истраживањима, Хаџићани су сами водили евиденцију о смртности међу популацијом која се доселила у Братунац, у коју се убраја и један број оних који су дошли из Зенице.
„Мислим да је близу 800 људи овдје умрло од рака и то на основу наших евиденција које смо добијали од домова здравља, цркве и свештеника, јер свештеник у матични картон умрлих уноси од чега је ко умро“, каже Видо Бандука, помоћник начелника Општине Братунац и бивши становник Хаџића.
„Податак који је на једном саслушању изнијела Славица Јовановић, директорка Дома здравља у Братунцу, је да је отприлике око четири пута више обољења код људи који су дошли из Хаџића, него код оних из Братунца“, истиче Јелина Ђурковић, која је 2005. године предсједавала Комисијом за истраживање посљедица радијације осиромашеног уранијума..
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

Одавно се прича да људи из Хаџића умиру од рака, процентуално много више него у осталим крајевима.

Погубном утицају осиромашеног уранијума изложено је 15 локација у Босни и Херцеговини. Срби из Хаџића четири пута више умиру од рака у односу на остале становнике. Нико се у БиХ озбиљно не бави овим феноменом.

Послије реинтеграције територија у БиХ је око 5.000 Срба из Хаџића преселило у Братунац. Тек када су у необично великом броју почели умирати од рака, схватили су да нешто није у реду. Како се нико није бавио истраживањима, Хаџићани су сами водили евиденцију о смртности међу популацијом која се доселила у Братунац, у коју се убраја и један број оних који су дошли из Зенице.
„Мислим да је близу 800 људи овдје умрло од рака и то на основу наших евиденција које смо добијали од домова здравља, цркве и свештеника, јер свештеник у матични картон умрлих уноси од чега је ко умро“, каже Видо Бандука, помоћник начелника Општине Братунац и бивши становник Хаџића.
„Податак који је на једном саслушању изнијела Славица Јовановић, директорка Дома здравља у Братунцу, је да је отприлике око четири пута више обољења код људи који су дошли из Хаџића, него код оних из Братунца“, истиче Јелина Ђурковић, која је 2005. године предсједавала Комисијом за истраживање посљедица радијације осиромашеног уранијума..

Па `ел су Хађићи ил` је Зен`ца у питању?

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Ne sporim ja da je osiromaseni uranijum trovao ali ovde se opet provlaci prica o radijaciji, meni nije jasno - zasto. 

ovaj deo je recimo lepo i pristojno objasnjenje.. 

Ко дође у контакт са дијеловима стрељива може се суочити са озбиљним посљедицама. Далеко је најтежи облик дејства осиромашеног уранија на здравље када се удишу фине уранове паре, које се стручно називају аеросол. То је фина уранова магла. Она се развија када зрно погоди циљ. Тада се развија велика температура од 1.200 степени, а уран сагоријева на 700 степени. Онда се ствара огромна количина тих уранових пара, које имају јако ситне честице и оне се шире на широком подручју и контаминирају га. Када се те честице удахну или се кроз воду и храну унесу у организам, то је јако опасно”, појашњава др Ламија Тановић.

Ali je opasno zbog otrovnosti urana, a ne zbog radioaktivnosti - kako prica tekst koji je otvorio temu. 

i eto konstatno se ponavlja prica o radioaktivnosti:

Јелина Ђурковић је 2005. године, током девет мјесеци, предсједавала Комисијом за истраживање посљедица радијације осиромашеног уранијума. У извјештају који је направљен су изнесене посљедице и дате упуте шта се треба урадити по овом питању. Она каже да се тај извјештај негдје загубио и да се до њега данас не може доћи.

mislim da to rade namerno, jer novinari nemaju dovoljno objasnjivu pricu o trovanju, pa moraju da serviraju pricu o radiaktivnosti jer strasnije deluje..

Dakle ja ne sporim da je trovanja mozda bilo, ne znam, nisam radio obukciju leseva nigde nisam video da li je bilo ili ne, da moze biti.. i to ne sumnjam.

Ali "radioaktivnost" e tu ne dozvoljavam da mi neko pravi budalom za nesto sto znam da nije u pitanju.

„Сви се жале како не могу да дођу до извјештаја. Наш секретар је тај извјештај морао архивирати. То значи да га је неко склонио, а чија је то била сугестија и налог, то ја не знам“, рекла је у разговору за Дојче веле Јелина Ђурковић.

I evo opet radioaktivnost.. dakle radioaktivnost je nebitna.. oni konstatno sluchajeve doakzuju radiaktovnoscu.. i to je ono sto gubi kredibilitet. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Наравно да се догађа..

отровани смо, а власт нема петље да каже.

Причају глупости о цигарама...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Ево, позивам вас, ако хоћете, да ставимо тачку на свако дрљање по тастатури овде...

Мислим да нико нормалан није овде, нити било где, оспорио чињеницу удисања тог срања и његовог негативног дејства...

Али, са друге стране, врло је дискутабилна "прича" о радијацији изазаваној коришћењем такве муниције... Моје скромно искуство ми говори, да ако је већ тако, не бих вам могао писати овде... Чак и након извесно проведеног времена у Удбини, Рамићима, Маховљанима, Залужанима, Дреници, те свим аеродромима на територију Републике Србије, а непосредно након бомбардовања...

Подели на овим сајтовима

a zbog cega mislis da su vam te kartice koje ste nosili bile u redu? Jel 1999 poginulo 1000 ljudi ili mnogo vise? Posto i zvanicna drzava je tad pricala da je to tacna brojka?  Iako su svi znali da nas bombarduju tim otrovom,uglavnom je iz medija tada u to vreme to stizalo stidljivo,valjda da ne bi opao moral kod ljudi.

Mene samo zanimaju ove stvari

Italijani pricaju o osiromasenom uranijumu,desetine doktora medicine,akademika,lekara pricaju o tome...i svi oni lazu i u sluzbi su kome? Da li je moguce da toliko ne znaju ili sta? e to mene interesuje.

I da se razumemo nije to jedini faktor koji dovodi do povecanje raka medju ljudima,ima tu i nacina zivota i stresa...ali toga ima isto tako uglavnom svuda pa nema tako frapantnog rasta obolelih,a posebno nema dece. Dakle ljudi deca se razboljevaju.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

земља презасићена пестицидима. вода исто а и ваздух. кејмтрејлси или како се зову она г...а из авиона што пуштају само потпомажу развој болести. шта онда очекивати него експлозију болести.

Хвала Богу за све!

Подели на овим сајтовима

Italijani pricaju o osiromasenom uranijumu,desetine doktora medicine,akademika,lekara pricaju o tome...i svi oni lazu i u sluzbi su kome? Da li je moguce da toliko ne znaju ili sta? e to mene interesuje.

Fora sa time koliko je "uranijum otrovan" je sa time sto otrovi iz uranijuma nisu kancerogeni i sam osiromaseni uranijum nije kancerogen.... 

Dakle oni koji ti pricaju da ljudi oboljevaju od raka zbog kancerogenog  uranijuma te lazu. 

Koji to italijanski doktori silni... to su gluposti, da si procitao malo dublje pricu video bi da je prica u Srbiji prenaduvana... u italiji prakticno niko ne prica o tome sa nekim velikim znacajem. 

Imao si naprimer, situaciju da su americki vojnici razvili neko kozno obolenje i na kraju se ispostavilo da je to neki totalno drugi materijal izazvao a ne uranijum..

Vrlo moguce. U svakoj oblasti imas par doktora koji nesto kao pricaju.... ne znam sta ti je tu cudno? Vrlo je moguce da lazu iz raaznoraznih motiva i interesa. Kada u nauci imas tako 10 likova koji argumentuju nesto oko neke politicke ili religiozne teme, sto je u suprotnosti konsezusu - verovatno pricaju bezveze. 

Naprimer onaj lik kog si valjda ti kopirao, o gmo hrani.... lik je uzeo pacove koji su SKLONI kanceru i onda njih testirao na to da li ce razviti kancer.. a ta vrsta pacova bi raazvila kancer da si ih hranio bozanskim nektarom.... 

Eto takvi su ti to "naucnici" 

да не спомињем да због лењости данас прскају а некад су окопавали усеве на њивама.

Pa to dodji, kupi njivu.. pa nemoj da prskas nego okopavaj....posto si vredan..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

U Italiji prakticno niko ne prica o tome?  Dragi Italijani u nasoj ceti koja je boravila na Kosmetu je obolelo toliko i toliko i umrlo toliko od posledica boravka na mestima gde je osiromaseni uranijum bacan mi cemo to svuda razglasiti,medjutim ne budite tuzni,sutra vec saljemo novi kontigent vojnika koji ce zauzeti mesta obolelih i preminulih.

Oh wait.

Idi imas temu gde neki dr ovde na forumu odgovara na pitanja,idi ga napadni da je lazov i neznalica i da lupeta gluposti i da je sramota za profesiju posto je iskazao slican stav kao i ja.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...