Jump to content

Великог праска није било?!

Оцени ову тему

grigorije22

Препоручена порука

Египатски научници сматрају да се универзум простире безгранично у прошлост и да не поседује једну једину тачку из које је све потекло, познату као Велики прасак. Теорија која то објашњава зове се „дугина гравитација“.

Сама помисао да је универзум стар 13,8 милијарди година је сама по себи фасцинантна, међутим, истраживачи сада сматрају да се универзум простире безгранично у прошлост и да не поседује једну једину тачку из које је све потекло, пише Дејли мејл.

Veliki%20prasak.jpg
Илустрација: Велики прасак

Идеја је један могући резултат нечега познатог као „дугина гравитација“, то јест теорија која није општеприхваћена од стране физичара, мада многи тврде да је сама идеја иза ње интересантна.

Дугина гравитација

Име теорије „дугина гравитација“ долази од хипотезе да је ефекат гравитације на космос другачији и у зависности од таласне дужине светлости, која може бити пронађена у дуги.

Теорија је први пут предложена пре 10 година у покушају да се помире разлике, које су постојале између опште теорије релативитета и квантне механике.

Истраживачи тврде да она осликава мане у теорији Великог праска, по којој је универзум рођен пре око 13,8 милијарди година када је бескрајно густа тачка, позната као сингуларитет, експлодирала.

Ајнштајновa теоријa релативитета каже да велики објекти криве четвородимензиони континуум простор-време тако да било шта што кроз њега пролази, попут светла (без обзира на фреквенцију), има закривљену путању.

„Када је у питању дуга теорија, честице са различитим енергијама ће заправо видети различите простор-време континууме, а самим тим и различита гравитациона поља“, рекао је Адем Авад из Центра за теоретску физику у Египту.

У раду објављеном у Журналу космологије и физике астро-честица, истраживачи су открили два могућа почетка универзума који су базирани на различитим интерпретацијама последица дугине гравитације.

Dugina%20gravitacija.jpg
Илустрација: „Дугина гравитација“

Један резултат гласи да уколико пратимо време уназад, универзум постаје гушћи, приближавајући се бескрајној густини али никада до самог краја.

У другом сценарију универзум стиже до изузетно велике густине, која је бесконачна.

Професор Авад тврди да у оба сценарија, праћење путање материје и светла у универзуму неће довести до тога да стигнемо до мале тачке порекла, познате као Велики прасак.

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/%D0%97%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/1468522/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BE%3F!.html

Подели на овим сајтовима

Ako velikog praska nije bilo znaci svemir, vreme i prosto postoje oduvek, i Gospod ih nije stvorio? Zanimljivo bi bilo razmisljanje za hriscanina... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

tak, prvo ja da se očitujem k tomu važnome problemu. Velikog praska - to ne znam da li je bilo ili nije bilo sasvim pouzdano, povremeno mi u ušima praska ali to ne bude od svemirsle eksplozije valjda već od otoskleroze. Jedino što sigurno znam da seobe Slovena nikad nije bilo jer najvjerovatnije ni Slovena nikad nije bilo. Tak ...imamo to gotovo. A ide se pit pivo.

PRÁSK!

Подели на овим сајтовима

Zanimljiva teorija. Ako bi smo se vratili kroz vreme... :.mislise. ... A šta je sa Gospodom i prostorom u kome vreme i ne postoji.?Zamišljam naš univerzum, jedna mrvica prašine u rukama Gospodnjim u kojoj je smestio pali svet ljudi o kojima se jako brine i stara. A mi unutar te male čestice ustvario, oogromnog univerzuma mozgamo kako je sve nastalo. :)))

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ako velikog praska nije bilo znaci svemir, vreme i prosto postoje oduvek, i Gospod ih nije stvorio? Zanimljivo bi bilo razmisljanje za hriscanina... 

Znaš kako, kao što su skup svih celih brojeva i skup svih neparnih brojeva beskonačni, ali iako oba beskonačna ovaj prvi je očigledno veći od drugog, tako i Bog, svemir jesete beskonačan, ali je i Bog stim što je Božija beskonačnost veća od ove svemirske.

PS. kada sa pisao beskonačnost mislio sam na vreme od kada postoji Bog/svemir.

Подели на овим сајтовима

http://shaunie.me/wp-repository/uploads/2013/08/homer-woohoo.jpg

Šalu na stranu, koliko god zanimljivo bilo, ovakve stvari niču svakodnevno, može biti samo nova ideja, a opet ko zna... 

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Zanimljiva teorija. Ako bi smo se vratili kroz vreme... :.mislise. ... A šta je sa Gospodom i prostorom u kome vreme i ne postoji.?Zamišljam naš univerzum, jedna mrvica prašine u rukama Gospodnjim u kojoj je smestio pali svet ljudi o kojima se jako brine i stara. A mi unutar te male čestice ustvario, oogromnog univerzuma mozgamo kako je sve nastalo. :))) Sve "vreme" sedi na ledjima Kornjace koja je toliko velika da On izgleda poput cestice prasine na NJenom oklopu. A sama Kornjaca je cestica na vrhu Jednorogovog Roga. :0222_shocked:

Mandelbrot_sequence_new.gif

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Znaš kako, kao što su skup svih celih brojeva i skup svih neparnih brojeva beskonačni, ali iako oba beskonačna ovaj prvi je očigledno veći od drugog, tako i Bog, svemir jesete beskonačan, ali je i Bog stim što je Božija beskonačnost veća od ove svemirske.

PS. kada sa pisao beskonačnost mislio sam na vreme od kada postoji Bog/svemir.

A prostor? I sa cime je ogranicen? I da li to, sa cime je ogranicen prostor, zauzima odredjeni prostor?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

A prostor? I sa cime je ogranicen? I da li to, sa cime je ogranicen prostor, zauzima odredjeni prostor?

Ako je svemir recimo ograničen, ja to nešto zamišljam kao svera što je, dakle ako kreneš npr na zemlji da hodaš u jednom pravcu u jednom trenutku ćeš se vratiti u tačku u kojoj si već bio. Dakle jedino takvo ograničenje mogu da zamislim.

Nekako da sad idem idem, pa da lupim u zid mi nema smisla nikakvog

Подели на овим сајтовима

Ako je svemir recimo ograničen, ja to nešto zamišljam kao svera što je, dakle ako kreneš npr na zemlji da hodaš u jednom pravcu u jednom trenutku ćeš se vratiti u tačku u kojoj si već bio. Dakle jedino takvo ograničenje mogu da zamislim.

Nekako da sad idem idem, pa da lupim u zid mi nema smisla nikakvog

Kako god da okrenes prostor ne moze biti ogranicen, ni prostorno ni vremenski, i da bi se odigralo bilo sta pa i Big bang potreban je prostor u kome ce se odigrati i prostor u kome ce  biti ta materija iz koje je sve nastalo. Preduslov za sve je prostor. Koji ne moze biti ogranicen osim sa prostorom ( sto povlaci za sobom zakljucak da je neogranicen ) i prostor mora ili vecno postojati ili, u svakom slucaju, postojati pre materije koja je kasnije eksplodirala. 

Подели на овим сајтовима

Kako god da okrenes prostor ne moze biti ogranicen, ni prostorno ni vremenski, i da bi se odigralo bilo sta pa i Big bang potreban je prostor u kome ce se odigrati i prostor u kome ce  biti ta materija iz koje je sve nastalo. Preduslov za sve je prostor. Koji ne moze biti ogranicen osim sa prostorom i prostor mora ili vecno postojati ili, u svakom slucaju, postojati pre materije koja je kasnije eksplodirala. 

Pazi BB se nije dogodio negde, to ustvari nije eksplozija. To ti je širenje prostora, nastajanje, dakle nije ništa eksplodiralo, nego je prostor nastao i veoma brzo počeo da se širi.

Подели на овим сајтовима

Pazi BB se nije dogodio negde, to ustvari nije eksplozija. To ti je širenje prostora, nastajanje, dakle nije ništa eksplodiralo, nego je prostor nastao i veoma brzo počeo da se širi.

Pa gde je nastao prostor? U cemu? Nije mogao da nastane vec mora vecno da postoji. Moze on da se siri ali da bi se sirio morao je da postoji. A da bi postojao prostor neophodan je prostor u kome ce da postoji . Prostor je neogranicen i vremenski i "prostorno".

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...