Ромејац Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Шварц-Шилинг: Време је да се покрену немачки механизми у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг Сарајево – Бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг изјавио је да је време да се покрену немачки механизми у БиХ, наводећи да БиХ није на добром путу и да његова земља више не може да остане по страни те да мора да се умеша. Ситуација у којој се БиХ тренутно налази, према његовом мишљењу, води у дубоке социјалне немире. „Сада је време да се покрену немачки механизми у БиХ. На то позивају многобројни утицајни појединци и институције. Имали сте недавно и јавни позив Дорис Пак да се лидери држава ЕУ умешају и њену најаву да ће то тражити од Меркелове. Немачка као најутицајнија држава централне Европе, ако не и целе Европе, напросто више нема избора и мора се умешати са јасним концептом”, рекао је Шварц-Шилинг за сарајевски „Дневни аваз”. Овај дугогодишњи немачки политичар из редова Демохришћанске уније (ЦДУ) најавио је да ће се о БиХ разговарати и на предстојећем конгресу његове странке, као о земљи која „није на добром путу” и која, према ставовима Савета за провођење мира (ПИК) „има више назадовања него напретка”. „Немачка види да се стање у БиХ не може игнорисати и да се не може допустити њеним политичарима да раде шта хоће. Нема истинских реформи, ништа се не мења набоље, све је само горе и горе”, казао је Шварц-Шилинг. Он упозорава да није у интересу Европе, „па самим тим ни Немачке”, да БиХ има толику незапосленост, да су стране инвестиције које улазе у ову земљу „скоро равне нули”, те да европски фондови све више смањују износ новца намењен БиХ, само зато што политичари не раде шта су обећали да ће урадити. „Ако се овако настави неће се добро завршити.” Шварц-Шилинг процењује да је стање у којем се БиХ налази, „у најмању руку”, увод у дубоке социјалне немире, те да ће тренд ускраћивања стране помоћи БиХ бити настављен. „Већ сте изгубили више од 80 милиона евра помоћи ЕУ, а то ће се само наставити. У тај тренд укључиће се и друге организације попут европских банака, можда и Међународни монетарни фонд и Светска банка. А ваше политичаре то не брине. Они истински не желе у ЕУ, јер онда неће моћи профитирати на основу позиција које сада имају”, рекао је он. Наглашавајући да се чуди да људи у БиХ годинама гласају за исте политичаре и да му је нејасно како већ на сцени није генерација нових политичара, Шварц-Шилинг је најавио да долази време промена, не искључујући могућност и њиховог наметања. „И оне неће бити само у БиХ, него и Европљани морају направити неке промене. Шта год да се одлучи, промене су неизбежне. Ако ви на предстојећим изборима не дате шансу новој генерацији политичара, Немачка и Европа наћи ће начин, уз помоћ САД, да се промене десе у БиХ. У то будите сигурни”, поручио је Шварц-Шилинг. Функцију високог представника у БиХ, петог по реду, Кристијан Шварц-Шилинг преузео је у јануару 2006. од Педија Ешдауна и обављао је до јула 2007. када је дао оставку, то јест када је „због превише неодлучног деловања” и „година које има” практично смењен. На његово место дошао је словачки дипломата Мирослав Лајчак. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Оде РС... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Оде РС... ništa od toga,dok je god narod složan po tom pitanju,u republku srpsku su ugrađene žrtve boraca koj isu ginuli za nju,nema prava ni jedna politika da to poništi,meni se čini kada bi nekom političaru to i palo na pamet da bi ga narod razapeo,nije to beograd Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 ništa od toga,dok je god narod složan po tom pitanju,u republku srpsku su ugrađene žrtve boraca koj isu ginuli za nju,nema prava ni jedna politika da to poništi,meni se čini kada bi nekom političaru to i palo na pamet da bi ga narod razapeo,nije to beograd Већ су покушали да ударе на Додика, преко СДС. Бојим се да ће увек наћи неке корумпиране политичаре који ће да одраде шта треба. Видећемо... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Већ су покушали да ударе на Додика, преко СДС. Бојим се да ће увек наћи неке корумпиране политичаре који ће да одраде шта треба. Видећемо... dodik tu nije vazan,ko god da je na vlasti po tom pitanju je sve isto,ja koliko znam sds je jos manje kompromisan po tom pitanju od dodika Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Prije svega , ovaj čikica mi je bio baš simpatičan dok je bio vršilac dužnosti visokog predstavnika u BIH (iako je opštepoznata činjenica da ne simpatišem švabe) , jer se čovjek nigdje nije ni čuo ni vidio (pri tome naravno mislim na njegove medijske istupe) za razliku od ostalih koji su jasno naglašavali da oni kroje sve što se "mojoj lijepoj domovini" događa . Bilo mi baš žao što je on otišao , baš iz tog razloga . Međutim , sa ovakvim mišljenjem i govorom mi se zgadio definitivno . Uostalom , ovo i nisu isključivo njegove riječi i on samo prenosi ono što čitav "vrli novi svijet" priprema za nas , u Bosni . Po ovakvim njegovim konstatacijama vidim da se ovim nazi likovima nikako ne može objasniti da Bosna više nije pod Austrougarskom aneksijom i da oni nisu nadležni da ovdje vrše promjene . Iako sam i sam svjestan da su sve naše (ex-yu) države pod velikim pritiscima od strane svih tih velikih sila i da se , bez njihovog uticaja ne dešava ništa (pa se tako naši ljudi ne pitaju ni ko će da pobjedi na izborima , nego to ionako odlučuju oni) . u republku srpsku su ugrađene žrtve boraca koj isu ginuli za nju Ovo je , nažalost sasvim tačna konstatacija , za koju bilo koju vladajuću strukturu nije ni briga . Poznajem mnogo porodica poginulih boraca koju su definitivno bačeni na marginu društva . Nikoga nije briga za njih , niko ih ne pomaže , nemaju nikakve beneficije i povlastice (nemojte tu računati kojekakve pomoći i penzije kojima se ni jedna osoba ne može prehraniti , a ja govorim o porodicama). O ratnim invalidima da ne govorim , tek su oni zapostavljeni "do daske" . Ma u RS je danas sramota biti RVI ili porodica poginulog borca , njih se tek sjete vladari kada pokušavaju da razgale narod i skupe što više glasova za buduće izbore . Оде РС... Za ovo se ne brinem , jer ne vjerujem baš u to . Mislim da smo mnogo bliži stvaranju trećeg entiteta (za šta se Bogu molim) tj. stvaranju Herceg-Bosne , nego "likvidaciji" Republike Srpske . Ali to su samo neke moje želje i predikcije koje apsolutno ne moraju da budu tačne . "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Опасно је кад се шилинзи умешају у политику. Видећемо шта ће бити... feeble је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Ако ви на предстојећим изборима не дате шансу новој генерацији политичара, Немачка и Европа наћи ће начин, уз помоћ САД, да се промене десе у БиХ. У то будите сигурни” Našli su oni načina da se te promjene dese i u SFRJ s onolikom vojnom silom i JNA što je bila a đe neće naći u onoj jadnoj BiH, jad i čemer od države. To bez sumnje. Tepsijama i mlinovima za kafu će na Švabe i Amere, to sigurno. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Ta Bosna vazdan nekakvih belaja s tim promjenama ima što ih neće a neko drugi ih hoće ili obrnuto. Bila kraljevina Bosna, došli Turci, hoće promjene, oni jok, kakve primjene i završi to naopako. Kralju bosanskome Stipi Tomaševiću glavu odsijekoše jer nije htio te promjene i dugo poslije nikakvih više nije ni bilo. Potom nekakvi paše i begovi htjeli to isto, te neke promjene al sultanu se to plaho nije svidjelo i sve ih odreda poubija. Na kraju dođe Austrougarska, i ona htjela nekakve promjene. Turci nehtjeli al na kraju morali, niko ih nije više ništa ni pitao nije. Malo potrajalo, evo ih Mladi Bosanci, oni bi isto promjene al sad Austrija nije htjela. Pa kad nije moglo po dobrom krenulo to po zlom. A bilo zlo od 1914. do 1918. Malo se pauziralo kad eto i Švaba, oni bi isto promjene al niko ih nije htio. Švabe se naljutiše, sve razbombardovaše i naopako okrenuše, potraja to isto drugih 4 godine od 1941. do 1945. Konačno opet neko doba bez promjena nastalo al ni ono nije dugo potrajalo. Pola ih htjelo još nekakve promjene i iz SFRJ izać van, drugim pola ni na pamet nije padalo nit šta mjenjat nit kud iz SFRJ van ići i izlazit. I eto pomovo belaja za sljedećih 4-5 godina. Sad ponovo to isto, ko na samom početku priče, niko neće promjene al Švabe i Ameri hoće, baš da vidimo kako će to dopast. Neko se pouči iz iskustva drugih a neko ni iz svog vlastitog. Istorija je infinite repeat and random anarchy mix. brief history of BiH from lethargy to euphoria from euphoria to anarchy from anarchy to lethargy repeat again from lethargy to euphoria from euphoria to anarchy from anarchy to lethargy etc, etc, etc ,,, infinite repeat and random anarchy mix. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Bosnian cycles Dušan Holý - Bosňa Pjesma, bolje reći igra, tanec, taj verbunjk je u vezi s s ovim istorijskim suvislostima: u vojsci princa Eugena Savojskog pri pohodu na Bosnu, tada još Otomanski vilajet, krajem XVII st. bilo je mnogo moravskih, čeških i slovačkih vojnika od kojih su mnogi pri tom tamo u Bosni i poginuli: Leopold I. využil chvíle klidu, aby se soustředil na vyřešení „turecké otázky“. V roce 1697 se stal Evžen vrchním velitelem habsburských vojsk v Uhrách. Na nabádání k opatrnosti ze strany císaře příliš nedal a 11. září připravil početně silnější turecké armádě zdrcující porážku v bitvě u Zenty. Poté vpadl do Bosny a dobyl Sarajevo, čímž sultána přinutil k jednání o míru, které vyvrcholilo stažením tureckých vojsk z podstatné části Uherska a Sedmihradska. Éra turecké rozpínavosti byla definitivně ukončena a začal pozvolný pád osmanské říše. http://www.panovnici.cz/evzen-savojsky Tekst: Stara moravska vojnička pjesma, tačnije igra - verbuňk, slična čardašu koja je nastala prilikom pohoda na Bosnu, princa Eugena Savojskog 1697. god. i u čijoj vojsci su bili i regruti, odvedenci iz Češke, sa Morave, Slezska i iz Slovačke. Bosňa - stara moravska vojnička narodna pjesma Bosňa, Bosňa, co si taká bolavá, Bosňa, Bosňa, co si taká bolavá, ked do tebja teče voda krvavá. Jaká bysem, já bolavá nebyla, jaká bysem, já bolavá nebyla, ked sem všeckých frajer našich zklamala. Bosna, Bosna, što si takva bolava, Bosna, Bosna, što si takva bolava, kad do tebe teče voda krvava, kako bi ja takva bolava nebila, kako bi ja takva bolava nebila, kad sam sve frajere naše razočarala. (misli se vojnike kojim su mnogi prijatelji i rodjaci tamo poginuli) Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Bosna je prokleta zemlja ! "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Bosna je prokleta zemlja ! I ja si to sve češće mislim, toliki cirkusi s njom, ko da je učarovana il urečena. Ko to zna sad. Lijepa a ukleta. Možda to nikad ni ne saznamo zbog čega sve ovo. Nábožná píseň křesťanská (boseňská) kordun and Караконџула је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Ако је проклета нек се распадне да је више не буде. Можда буде боље свима... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Nisam mislio da je Bosna i Hercegovina prokleta kao kvazi-država , te kao takva ionako nema nekakvu posebnu budućnost ni šansu za opstanak . Bosna kao Bosna (geografsko područje) - prokleta je , bez obzira kako se zvala formalno i kome pripadala . Sumnjam da ovdje za Srbe , Hrvate ili Bošnjake ima mirnog života . "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Nisam mislio da je Bosna i Hercegovina prokleta kao kvazi-država , te kao takva ionako nema nekakvu posebnu budućnost ni šansu za opstanak . Bosna kao Bosna (geografsko područje) - prokleta je , bez obzira kako se zvala formalno i kome pripadala . Sumnjam da ovdje za Srbe , Hrvate ili Bošnjake ima mirnog života . nemoj tako brate i zemljače sa one strane save,to što ti tvrdiš možeš za čitavu planetu da kažeš,ne misli tako crno... ja recimo banjaluku volim kao moj rodni grad,divan narod,divan kraj,niej to nista prokleto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука