Odahviing Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 ne vidim kako plod hrani sjeme,ali dobro,nego nešto drugo,znaš sigurno za nektarije,one tvorevine na cvijeću koje luče nektar,savršen energetski napitak,kako to objašnjavaš,šta je biljkama dalo tu ideju,pošto je to jedan od najkompleksnijih mehanizama na planeti,biohemijski mislim Nemam pojma, odkud bih ja znao to, što se biologije tiče jedino kada sam nešto malo više znao je osnovna škola, vrv ima postoji neko objašnjenje, možda može da se nađe na inernetu, nije da mene mrzi ili ne zanima da tražim nego nemam vremena. Vrv ću ovako samo da banem po neki put, nego nije mi baš do briče itd. Na faksu imam kolokvijume/testove sutra, pa u sredu, pa onda kolokvijumi u subotu i nedelju, pa onda u utorak, pa u petak, tako da nije baš da imam vremena na pretek za neko pisanje. Retko koja tema o TE je prošla bez mene a evo ovde u 22 strana imam 3-4 komentara samo. A što se ovoga tiče ovo neznam, nego čito da ne bude da bežim od neke diskusije ili šta znam, jednostavno nemam vremena za to Predpostavljam da slučajnost, da su lučiile svašta i što je privlačilo i što nije, ali su opstale samo ove što privlače iz očiglednih razloga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 ne vidim kako plod hrani sjeme,ali dobro,nego nešto drugo,znaš sigurno za nektarije,one tvorevine na cvijeću koje luče nektar,savršen energetski napitak,kako to objašnjavaš,šta je biljkama dalo tu ideju,pošto je to jedan od najkompleksnijih mehanizama na planeti,biohemijski mislim И не само то . Ако биљке немају довољно нектара , оне појачано луче мирис да би привукле опрашиваче . Како оне осете да нема нектара у цвету и како реше да више испуштају мирис , а да при томе немају интелигенцију? Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 И не само то . Ако биљке немају довољно нектара , оне појачано луче мирис да би привукле опрашиваче . Како оне осете да нема нектара у цвету и како реше да више испуштају мирис , а да при томе немају интелигенцију? Imaju inteligenciju ali na primarnom nivou, takodje osecaju i komuniciraju medjusobno na tom istom osnovnom nivou, koji nikako nije primitivan u bukvalnom znacenju reci. Млађони and kordun је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Jednostavno biljke koje su imale lošu "distribuciju" semena nisu uspele da opstanu .. Како ли су дотле опстајале са лошом дистрибуцијом? :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Све је то Бог лепо уредио. Tacno tako. Slazem se 100 %, sve je to bog lepo uredio tako sto je stvorio ovaj univerzum takav kakav jeste i on je razvio kroz proces evolucije sve te biljke! Svaka cast za zakljucak. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Како ли су дотле опстајале са лошом дистрибуцијом? :.mislise. Kada imaš lošu distribuciju i svi tako loše rade, preživećeš, ali kada se pojavi nek osa boljom, taj počinje da seje više bolje i dalje i time tebi zauzima mesta i ti polako odumireš. Tako da ustvari nije problem loša distribucija, nego lošija distribucija u odnosu na konkurenciju. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 e to je vrlo interesantna stvar,odkud biljkama ideja ne samo da se oprašuju uz pomoć insekata nego najčešće nude životinjama ukusne plodove koje ovi pojedu skupa sa sjemenkama i onda istovare u njivi jedno kilometar dalje stvarno te biljke su prefrigane,nema šta... Stvar je mnogo prosta kada razumes evoluciju, sta stvarno jeste - a ne sta ti mislis da jeste. Ti cesto (moram dap rimetim) odbacas te naucne teorije po filozofij u- sta ja mislim da jeste ta naucna teorija. A u sustini je ne razumes. Stvar je vrlo prosta kada shvatis mehanizam evolucije. Opstanu samo biljke koje to rade, one nisu do toga dosle logicnim zakljucivanjem, vec time sto je priroda uredila da opstanu samo oni zivi organizmi koji mogu da prezive. I ujedno su preziveli oni organizmi koji su bili najprakticniji. Uzmi to ovako... Imas dve vrste ljudi.. jedni koji brzo trce i jedni koji mogu da trce dugo ali ne toliko brzo. Medjutim ovi sto brzo trce ne trce brzo koliko i lavovi i tigrovi i gazele. I sad.. oni ljudi koji dugo trce moci ce da beze od lavova, kada ih vide na 100-200 metra... jer ce da pretrce dosta dugu stazu i teze ce lav da ih stigne u odnosu na ljude koji brzo trce ali manju distancu. Oni ce da pretrce brzo josh dvesta mera ali lav ce da savlada cetristo metra ima da ih stigne i da ih pojede. To im je prva prednost. Druga stvar, oni koji brzo trce nikako ne bi mogli da stignu naprimer gazelu.. ali oni koji mogu dugo da trce ali ne toliko brzo, bi mogli da stignu gazelu i da je ulove... jer bi je umaralo mali po malo na duge staze i posle sat vremena stalnog bezanja gazela bi bila preumorna da bi uopste bezala i eto ljudima vecere. TAko ce ljudima da opstanu osobine za dugo trcanje. Isto tako si imao gluplje i jace ljude (neardetalce) i pametnije ali slabije (homosapiense) ... snaga kladu valja a um caruje.. zato danas imas samo homosapiense.. Nadam se da razumes sad po kom principu je biljka koja to radi prezivela. Dakle nove osobine se stalno radjaju genetsikm varijacijama i mutacijama, osobine koje su korisne, pomognu jedinki koja nosi osobinu da tu osobinu prenese na potomstvom. Zatim se to siri sve vise i vise.. i tako osobinu po osobinu, promenu po promenu - nova vrsta. Evolution in nuttshell... Dakle nije biljka tu osobinu izabrala inteligencijom (kako ti mislis) nego je priroda i prezivljavnje biljke ostavalo i pojacalo tu osobinu time sto je ta osobina prenosena sa vrste na vrstu i time dobivala na znacaju i snazi i verovanto unapredjivana kroz vrste. Ukratko - prirodna selekcija. Dakle priroda selektuje samo one osobine koje pomazu organizmu da prezivi. Naglasavam - osobine, ne vrste. Vrsta je samo set drugacijih bioloskih osobina od neke druge vrste. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Kada imaš lošu distribuciju i svi tako loše rade, preživećeš, ali kada se pojavi nek osa boljom, taj počinje da seje više bolje i dalje i time tebi zauzima mesta i ti polako odumireš. Tako da ustvari nije problem loša distribucija, nego lošija distribucija u odnosu na konkurenciju. Logika je vrlo prosta uslovi diktiraju. Premene klime, vremena, nova vrsta itd... sve to utice da neka stara vrsta ne prezivi. To je na biljkama bas prosto. Uzmimo naprimer, sada dolazi toplije vreme - pale se sume. Eto ti primer kako bi neke vrste drveca pocrkale. iz godine u godinu sve vise i vise da ih ostecuje vatra, recimo otera ptice koje raznose seme (napriemr) i slabije se siri, pad "nataliteta" vremenom dovede do istrebljenja. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Nemam pojma, odkud bih ja znao to, što se biologije tiče jedino kada sam nešto malo više znao je osnovna škola, vrv ima postoji neko objašnjenje, možda može da se nađe na inernetu, nije da mene mrzi ili ne zanima da tražim nego nemam vremena. Vrv ću ovako samo da banem po neki put, nego nije mi baš do briče itd. Na faksu imam kolokvijume/testove sutra, pa u sredu, pa onda kolokvijumi u subotu i nedelju, pa onda u utorak, pa u petak, tako da nije baš da imam vremena na pretek za neko pisanje. Retko koja tema o TE je prošla bez mene a evo ovde u 22 strana imam 3-4 komentara samo. A što se ovoga tiče ovo neznam, nego čito da ne bude da bežim od neke diskusije ili šta znam, jednostavno nemam vremena za to Predpostavljam da slučajnost, da su lučiile svašta i što je privlačilo i što nije, ali su opstale samo ove što privlače iz očiglednih razloga. u redu je brate,ovo za plod ti nije tačno,plod je organ koji čuva sjemenjaču u kojoj je sjeme,primarno služi biljkama za raznošenje sjemena to mu je primarna uloga,znači biljke ga daruju životinjama koje kao protiv uslugu raznose sjeme,sekundarna uloga je da stiti sjeme dok ne sazrije od spoljnjeg uticaja,to nije neka velika uloga,pošto mnoge biljke štite sjeme samo ovonjicama ili čak lišćem poput kukuruza... biljke su nekako morale doći na ideju da iskoriste životinje jer su one mobilne,za razliku od biljaka koje su stacionarne,izrazito je teško povjerovati,bar meni da je to puka slučajnost Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Stvar je mnogo prosta kada razumes evoluciju, sta stvarno jeste - a ne sta ti mislis da jeste. Ti cesto (moram dap rimetim) odbacas te naucne teorije po filozofij u- sta ja mislim da jeste ta naucna teorija. A u sustini je ne razumes. Stvar je vrlo prosta kada shvatis mehanizam evolucije. Opstanu samo biljke koje to rade, one nisu do toga dosle logicnim zakljucivanjem, vec time sto je priroda uredila da opstanu samo oni zivi organizmi koji mogu da prezive. I ujedno su preziveli oni organizmi koji su bili najprakticniji. Uzmi to ovako... Imas dve vrste ljudi.. jedni koji brzo trce i jedni koji mogu da trce dugo ali ne toliko brzo. Medjutim ovi sto brzo trce ne trce brzo koliko i lavovi i tigrovi i gazele. I sad.. oni ljudi koji dugo trce moci ce da beze od lavova, kada ih vide na 100-200 metra... jer ce da pretrce dosta dugu stazu i teze ce lav da ih stigne u odnosu na ljude koji brzo trce ali manju distancu. Oni ce da pretrce brzo josh dvesta mera ali lav ce da savlada cetristo metra ima da ih stigne i da ih pojede. To im je prva prednost. Druga stvar, oni koji brzo trce nikako ne bi mogli da stignu naprimer gazelu.. ali oni koji mogu dugo da trce ali ne toliko brzo, bi mogli da stignu gazelu i da je ulove... jer bi je umaralo mali po malo na duge staze i posle sat vremena stalnog bezanja gazela bi bila preumorna da bi uopste bezala i eto ljudima vecere. TAko ce ljudima da opstanu osobine za dugo trcanje. Isto tako si imao gluplje i jace ljude (neardetalce) i pametnije ali slabije (homosapiense) ... snaga kladu valja a um caruje.. zato danas imas samo homosapiense.. Nadam se da razumes sad po kom principu je biljka koja to radi prezivela. Dakle nove osobine se stalno radjaju genetsikm varijacijama i mutacijama, osobine koje su korisne, pomognu jedinki koja nosi osobinu da tu osobinu prenese na potomstvom. Zatim se to siri sve vise i vise.. i tako osobinu po osobinu, promenu po promenu - nova vrsta. Evolution in nuttshell... Dakle nije biljka tu osobinu izabrala inteligencijom (kako ti mislis) nego je priroda i prezivljavnje biljke ostavalo i pojacalo tu osobinu time sto je ta osobina prenosena sa vrste na vrstu i time dobivala na znacaju i snazi i verovanto unapredjivana kroz vrste. Ukratko - prirodna selekcija. Dakle priroda selektuje samo one osobine koje pomazu organizmu da prezivi. Naglasavam - osobine, ne vrste. Vrsta je samo set drugacijih bioloskih osobina od neke druge vrste. milosavljeviću to što si ti naveo je u tolikom tekstu je jedan mehanizam evolucije a ne mehanizmi evolucije,Aquilius to zove selektivni pritisak što je dobro ime,narodski rečeno se to zove prirodna selekcija,nije ti to samo suština TE,to je posljedica,mene su zanimali uzroci,na koji način biljka uopšte dobije takvu "ideju " da razvija nektar,idi na eng imaš naučne radove o nektarijama,ja sam prije čitao jer sam se interesovao za to zbog nečeg mi je trebalo i vidjećeš da je to ultra složen proces,ja uopšte nisam pričao na koji način su biljke stekle prednost u određenim uslovima,zbog toag si džaba pisao toliko,promašio si Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Kada imaš lošu distribuciju i svi tako loše rade, preživećeš, ali kada se pojavi nek osa boljom, taj počinje da seje više bolje i dalje i time tebi zauzima mesta i ti polako odumireš. Tako da ustvari nije problem loša distribucija, nego lošija distribucija u odnosu na konkurenciju. Нисам ни сумњао да постоји неки одговор на моју недоумицу. Да будем искрен мораћу да питам децу да ми то објасне мало боље. Деца имају већу машту па те ствари лакше скапирају Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Stvar je vrlo prosta kada shvatis mehanizam evolucije. Opstanu samo biljke koje to rade, one nisu do toga dosle logicnim zakljucivanjem, vec time sto je priroda uredila da opstanu samo oni zivi organizmi koji mogu da prezive. I ujedno su preziveli oni organizmi koji su bili najprakticniji. Природа или Бог? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 u redu je brate,ovo za plod ti nije tačno,plod je organ koji čuva sjemenjaču u kojoj je sjeme,primarno služi biljkama za raznošenje sjemena to mu je primarna uloga,znači biljke ga daruju životinjama koje kao protiv uslugu raznose sjeme,sekundarna uloga je da stiti sjeme dok ne sazrije od spoljnjeg uticaja,to nije neka velika uloga,pošto mnoge biljke štite sjeme samo ovonjicama ili čak lišćem poput kukuruza... biljke su nekako morale doći na ideju da iskoriste životinje jer su one mobilne,za razliku od biljaka koje su stacionarne,izrazito je teško povjerovati,bar meni da je to puka slučajnost Pa i nije slučajno, nije TE čista slučajnost, mnogo više je od toga. Biljke koje to nisu imale, nisu mogle da se izbore sa ovim boljkama koje imaju taj način raznošenja semena. A kako je došlo do toga pa verovatno slučajnost, jednostavno jedna biljka je u jednom trenutku slučajno dobila (nekom mutacijom) plod koji privlači životinje i koje životinje jedu, samim tim ona je dobila prednost u odnosu na druge i tako se sve prenelo dalje. A sad na brzaka izguglah malo u vezi ploda, izgleda da sam pogrešio nigde ne nađoh da plod učestvuje u hranjenju semena, ne znam odakle mi to. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 milosavljeviću to što si ti naveo je u tolikom tekstu je jedan mehanizam evolucije a ne mehanizmi evolucije,Aquilius to zove selektivni pritisak što je dobro ime,narodski rečeno se to zove prirodna selekcija,nije ti to samo suština TE,to je posljedica,mene su zanimali uzroci,na koji način biljka uopšte dobije takvu "ideju " da razvija nektar,idi na eng imaš naučne radove o nektarijama,ja sam prije čitao jer sam se interesovao za to zbog nečeg mi je trebalo i vidjećeš da je to ultra složen proces,ja uopšte nisam pričao na koji način su biljke stekle prednost u određenim uslovima,zbog toag si džaba pisao toliko,promašio si Uzrok cega? Ja uopste ne razumem sta ti pitas. Koji uzrok te, kakav uzrok te? Kao da me pitas koji je uzrok gravitacije, elektromagnetizma, jonizacije, itd... Drugim recima - besmisleno pitanje. ,na koji način biljka uopšte dobije takvu "ideju " da razvija nektar,idi na eng imaš naučne radove o nektarijama Ja sam ti to upravo objasnio kako se objasnjavaju stvari evolucijom. Mutacija + prirodna selekcija jedan od glavnih mehanizama. Biljke nisu dobile "ideju" vec je neki prostiji mehanizam, neka prostija biljka imala tu praksu. Konstatno zaboravljas termin - prostiji organizam. Ne losiji, ne bolji vec prostiji Природа или Бог? Nisam znao da su priroda i Bog u suprotnosti i razlike.. pa ako je nesto stvorila priroda - to iskljucuje boga? Zanimljivo raazmisljanje, al krajnje nelogicno - bar za mene. Posto sve sto je priroda uradila, to je uradio i bog jer je on stvorio prirodu. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Нисам ни сумњао да постоји неки одговор на моју недоумицу. Да будем искрен мораћу да питам децу да ми то објасне мало боље. Деца имају већу машту па те ствари лакше скапирају Pa jednostavno je uzmi recimo prodavnicu fotelja, jednia u celom gradu i sada ona drži monopol ne zanimaju je kupci, cene velike, a svako ko hoće da kupi ,mora da dođe po nju lično, ma gde živeo. Ta prodavnica u ovom slučaju neće imati problema, drži monopol i svi koji kupuju fotelju moraju da kupe od njih. E sada otvori se nova prodavnica koja daje recimo na plaćanje na rate i vrši dostavu fotelja, sasvim je jasno da će ova prva morati da menja način poslovanja ili će da propadne i vremenom da nestane. Isto ti je i ovde tako, kada nema nikog boljeg ne postoji nikakav problem, ali čim se pojavi neko bolji i superiorni sa ovog prvog postoje dve opcije ili da se menja ili da nestane. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука