Jump to content

Покајање је величанствено осећање

Препоручена порука

drugi su, mučeni teškom grižom savesti, od svega srca molili Gospoda da ih ne kazni, ali da ih ni Carstva ne udostoji, govoreći: "To bi nam bilo dovoljno"

koliko bolesti i anticrkvenosti u jednoj rečenici... ovaj deo me proganjao kad sam čitao Lestvicu, vo vremja ono, 2000. čini mi se.... toplo preporučujem da ovu knjigu svi obilaze u širokom luku jer - pisana je za monahe

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 256
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Спасити се значи очистити се од греха, уподобити се Христу и узрасти духовно до мере Христове и преко Христа успоставити заједницу са Оцем која је нарушена грехопадом.

Može li prevod bez rogobatnih teoloških izraza?

Kao za neuki narod.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

da ih ne kazni ali da ih ni carstva ne udostoji.... što bi reko sultan Murat aka Ljuba Tadić, Bože, što ne mogu da se nasmejem LOL

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Može li prevod bez rogobatnih teoloških izraza?

Kao za neuki narod.

Када наши првосаздани преци нису успели да постану богови по благодати, већ су пали у грех и повукли са собом целу творевину, друго лице Тројице се оваплотило и родио се богочовек Христос да спасе људе и творевину од греха и смрти. Свако ко се у његово име крсти и очисти од греха и ко му постане сличан, тај је спасен.

Оно што мене брине је чишћење од греха.

Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. Α сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес.

Ава Јустин Ћелијски

Подели на овим сајтовима

Када наши првосаздани преци нису успели да постану богови по благодати, већ су пали у грех и повукли са собом целу творевину, друго лице Тројице се оваплотило и родио се богочовек Христос да спасе људе и творевину од греха и смрти. Свако ко се у његово име крсти и очисти од греха и ко му постане сличан, тај је спасен.

Оно што мене брине је чишћење од греха.

I ja sam upućen u osnove hrišćanstva. Znam sve to napamet.

Ono, što ja pitam jeste, šta je za vas, kao ljude spasenje. Dakle, prostim, svojim jezikom mi objasnite šta bi predstavljalo spasenje?

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

da ih ne kazni ali da ih ni carstva ne udostoji.... što bi reko sultan Murat aka Ljuba Tadić, Bože, što ne mogu da se nasmejem LOL

“We can never have enough of that which we really do not want.
—  Eric Hoffer

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

У сваком човеку који непокајано живи у греху, живи и бес (демон), који, као у кући, располаже свим што је у њему. Када грешник, по благодати Божијој, доживи скрушеност због својих грехова, каје се и престаје да греши, ђаво бива изгнан из њега. Он га спочетка не узнемирава, јер је у покајаном много ревности која као огањ сажиже бесове и одбија их као стрела. Међутим, када ревност почне да се хлади, ђаво приступа издалека са својим предлозима, убацујући сећање на ранија задовољства и призивајући к њима. Добро се чувај, покајниче, јер се од везивања осећањем за њих брзо прелази ка жељи. И ако се ни овде не опоменемо и не вратимо у стање раније трезвености, пад неће бити далеко. Из жеље се рађа склоност ка греху и решеност, и унутрашњи грех је већ готов. За спољашњи се, пак, само чека повољна прилика. Укаже ли се она - грех ћe се учинити. Са тим и бес поново улази и почиње да гони човека од греха ка греху, и то још брже него раније. Господ је то описао у причи о поновном враћању беса у очишћени и пометени дом (Мт.12,42-45).

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Суза је достојно видети како се покајање недовољно озбиљно схвата. Пре свега код себе, а онда и код других.

Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. Α сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес.

Ава Јустин Ћелијски

Подели на овим сајтовима

Суза је достојно видети како се покајање недовољно озбиљно схвата. Пре свега код себе, а онда и код других.

Ako je Gospod rekao da bratu svome oprostiš 7 x 77 puta na dan, zašto mu ja ne bih vjerovao da je to i za mene moguće?

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

само да напоменем да су на овој теми Покајање је величанствено осећање - (подфорум духовни жовот наше свете цркве) - обједињене све теме о покајању.... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Кајање није само тренутак, то је доживотан процес. Покајање је Дар Божији. Све што ми сами можемо је да спознамо сопствену немоћ, остало је све уз Божију помоћ, па и Дар покајања. Свети Јероним, када је упитао: "Боже, шта да Ти принесем? Немам шта..." – добио је одговор: "Имаш. Своје грехе". То је једино што заиста и можемо учинити и принети – будност за сопствене грехе и свест о томе. Претпоставка покајања је вера у Бога. Говорио ми је један човек да је стално одлазио на исповест своме исповеднику и стално исповедао један исти грех у кога је увек изнова упадао, иако би се покајао. И свештеник би му сваки пут одговорио: "Ништа, чедо, устани". Никакав други одговор, никакво прекоревање, савети, само: УСТАНИ. Значи, немој да те Бог затекне у паду, већ устај. Треба увек бити пун оптимизма. Свети Никодим је говорио: "Не смете себе кињити због једног греха". Треба само спознати да си грешан, а не да анализираш, треба то да прихватиш и да се и даље бориш".

Покајање је аутентично кад непоколебљиво станемо на пут који води ка Христу, када Га безусловно волимо, а наша свакодневица ће можда бити испуњена привременим делимичним падовима и одступањима. Али, наше неодустајање да останемо на Христовом путу и чежња и жеља да се вратимо Христу кад смо се од Њега удаљили, у томе се крије тајна покајања.

(Епископ јегарски Порфирије)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Благодарећи радију „Светигора“ Митрополије црногорско-приморске, емитујемо предавање свештеника Јована Пламенца, пароха барског, на тему „Покајмо се“. Отац Јован беседио је 09. августа 2014. године на Духовној трибини „Вечери суботом“, која се одржава у Горњем манастиру Острог са благословом Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилохија.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3003/14/08/12.08.14_zbor_-_o._jovan_plamenac_-_pokajmo_se_64kbps.mp3

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Evo sad je najpogodnije vreme, evo sad je dan spasenja! Nikako ni u čemu ne dajući spoticanje, da se služba ne kudi, nego se u svemu pokazujemo kao sluge Božije.

(2.Kor.6,2-4)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Покајање подмлађује срце и продужује век

tears.jpg
Покајте се од својих путева, становници земље. Гле, око Домаћина света бди дубоко у вама. Не верујте заводљивим очима својим, пустите Око да вам осветли пут. Ваше очи су завеса на Оку Божјем.

Покајање је признање погрешног пута. Покајање просеца нов пут. Покајнику се отварају очи за два пута: за онај, којим иде и за онај, којим треба да иде. Више је оних, који се кају, но оних, који скрећу своје колеснице на нов пут. Кажем вам: две храбрости потребне су покајнику - једном храброшћу да се заплаче над старим путем и другом да се обрадује новом.
Шта вам вреди кајати се, а стално тапкати по старом путу? Како називате човека, који се дави и виче за помоћ, а кад му се помоћ укаже не хвата се за коноп спасења? Тако и ја називам вас.
Покајте се од жеље за овим светом и свим што је у овом свету. Јер свет је овај гробље ваших предака, које стоји отворено и чека вас. Још мало мало и ви ћете бити преци и желећете чути реч покајање, но нећете је чути.

Као што ветар дуне и однесе маглу испред сунца, тако ће смрт однети вас испред лица Божија.

Покајање подмлађује срце и продужује век. Сузе покајника перу таму са очију и дају детињи сјај очима. У мога језера око је као у срне, вазда влажно и дијамантски сјајно. Заиста, влага у очима исушује гнев у срцу.
Као нов месец таква је душа у покајника. Пун месец мора да опада, нов месец мора да расте.

Покајник крчи њиву своје душе од корова, и семе добра почиње да расте.

Joy-SPACE-Visualization.jpg

Заиста, није покајник онај ко тугује због једног учињеног зла но онај, ко тугује због свих зала, које је у стању учинити. Мудар домаћин не сече само онај трн што га је убо но и сваки трн на њиви што чека да убоде.

Господе мој, похитај и покажи нов пут покајнику, када презре свој стари пут.

Мајко небесна, Невесто Свесветога Духа, пригни се к срцу нашем, кад се кајемо. Отвори источник суза у нама, да се оперемо од тешке иловаче, што нам очи помути.

Душе Свесвети, духни и разагнај нечисти задах из душе покајника, што га је гушио и покајању привео.

Молимо Ти се и поклонимо, Животворни и Моћни Душе!

Свети Владика Николај, Молитве на језеру

Храм Светог Јована Крститеља

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...