Jump to content

Растафаријанство

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Pokret se javio kao pobuna protiv Vavilona (belačke civilizacije i sistema), iz potrebe crnačkog naroda potisnutog od strane belaca... "

Ето, због тога ми чудно, мислим, ок ми је бити подршка црнима у борни за њихова права, али овај растаман којег ја знам агресивно "проповеда" и смара људе са регеом и раста-философијом.

Подели на овим сајтовима

"Pokret se javio kao pobuna protiv Vavilona (belačke civilizacije i sistema), iz potrebe crnačkog naroda potisnutog od strane belaca... "

Ето, због тога ми чудно, мислим, ок ми је бити подршка црнима у борни за њихова права, али овај растаман којег ја знам агресивно "проповеда" и смара људе са регеом и раста-философијом.

4chsmu1

Смара са регеом ???

Ооооо.... РЕГЕ РУЛЛ!

0228_hot

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://orthodoxbrotherhood.com/

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Желео бих да ми неко од упућених објасни нешто о сличностима и разликама између православља и растафаријанства. Такође бих желео да чујем ваше мишљење о порукама које су садржане у песмама Боба Марлија, једног од људи који су пропагирали растафари.

Поздрав свима и хвала унапред! 
:)

:fik: Рођен намргођен!

Подели на овим сајтовима

@@Душан Силни,

Спојено је сада у једну, па можеш под овим горњим називом да потражиш тему када ти нешто буде требало :)

Подели на овим сајтовима

Naleteo sam ovde na to da je postavljač napisao kako je Hristos bio samo čovek.

Ja bih ti rekao da ako je Hristos bio samo čovek onda je bio stvarno čovečuljak.

Hristos je Bogočovek ali ni to nekima nije dovoljno (ta blagost darovana nam u ovaploćenju)  kako bi svoju gordost učaurenu na monotono preživljavanje nahranio da bi mogao mirno zaspati, jer mislim da toga nema ne bi ni mogao zaspati danima od fleševa i šizofrenih slika.

Bolje ne govoriti o Bogočoveku nego li svedočiti ga lažno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Једно питање ме доста дуго мучи, а то је питање о Растафаријанству.

Да ли је Растафаријанство званично етикетирано као секта, религија, или култура?

Ја сам доста размишљао о томе, пошто ми у мом размишљању не треба ништа званично да ми каже како да мислим, већ сам хтео сам да дођем до одговора.

Прво, ако се гледа као култура, онда се то гледа више са социолошке, него философско-теолошке стране. То су неки ликови са дредовима, слушају реге, и пуше траву... Ретко кад праве инциденте, нису толико проблематични, имају своје ствавове и то је то... Носе оне капе са етиопаском заставом, цене Боба Марлија... Ипак, то је површно посматрање Растафаријанства, мада не кажем да међу самим Растафаријанцима нема таквих људи који то сматрају површно (као и што имате површне Православце, ништа чудно).

Растафаријанство се ипак не може само посматрати као одређена врста музике, или наркоманија или изглед, стил. То има важна метафизичка питања у себи, и то треба сагледати, а не одмах осудити.

Растафаријанци су побожни људи, али Бога схватају на мало другачији начин од Православаца. Чврсто верују у духовни свет, много бољи и лепши од овог чулног. Везани су за тло Африке као духовне колевке човечанства, сматрају да се Божији врт налазио у Етиопији, да је Хајле Саласије инкарнација Бога, а и да су поред њега била још три Спаситеља: Мојсије, Илија и Христос. 

Јако важна ствару њиховој религији јесте Вавилон. Старозаветни Вавилон данас представља западну цивилизацију, тј, европску културу, начин живота, Систем, медије и слично. Под Вавилоном сврставају похлепу, и све друге особине које унижавају човека, и праве га робом Вавилона, суровог потрошачког друштва под контролом Система и медија. Вавилон представља све против чега се Расте боре у свом ''мирољубивом рату''. Боре се за слободу народа које су велике белачке цивилизације поробиле.

Расте немају своје Храмове, нити свеце. Сматрају да је тело само по себи Храм Бога и да су друге грађевине непотребне. Поштују мудраце, људе који су се својом мудрођћу и начином живота приближили Богу, али славе рођење Христа као и рођење Боба Марлија, који у Растафаријанству има посебан култ.

Вероватно и најпроблематичнији део њиховог учења јесте упражњавање марихуане, коју поштују као свету биљку, која прочишћава дух и тело, смирује и приближава Богу. Ова наизглед парадоксална стар, заправо није обична глупост. Вавилон жели убрзане људе, који брину о материјалним стварима, проводу, воде брз живот. У тој журби за материјалним губи се духовно. Зато је много мудрији и ближи Богу Раста који пуши траву, не чини никакво зло ни себи ни другима, већ се својим животом и понашањем одупире правилима које намеће Вавилон. Једини проблем мени је то што за додир са духовним светом користе нешто материјално, што је по мени парадоксално!

А, да, Расте су вегетаријанци, у исхрани не користе месо, а неки су чак и вегани, тј, хране се само биљкама.

Толико за сад могу, као увод да кажем, волео би да чујем шта други мисле о овој религији, а ко жели да сазна нешто више о њима, нека потражи по интернету. Најпознатији представник растафаријанства у Србији је свакако Хорсман Којот из Eyesburna. 

''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски

https://www.facebook.com/smrt.svetu

Подели на овим сајтовима

Важи, брате, нисам видео да већ има тема!

''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски

https://www.facebook.com/smrt.svetu

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...