Ivana032 Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Srce za decu: Volela bih da se okupam i lepo obučem Ljubiša Mitić | 25. 10. 2013. - 07:00h | Foto: Lj. Mitić U sobi bez stakala na prozoru, sa dva polomljena kreveta, jednim stolom i dve stolice, bez struje i vode, živi šestočlana porodica Jovanović iz Prokuplja. Na stolu je vekna pečenog hleba. To je za ovu porodicu doručak i ručak, a ako preostane, i večera. Ima dana kada svi odu gladni na spavanje: Porodica Jovanović Neretko se desi da otac Slobodan (36) i majka Milena (27) legnu gladni da bi Ivana (6), Jelena (5), Andrija (3) i dvomesečna beba Marija imali šta da jedu. - Bilo je dana kada svi odemo na spavanje gladni. Često se stidim i ne mogu da podnesem što smo toliko siromašni i što deca nemaju ni najosnovnije potrepštine za život. Pitam se gde sam to pogrešio i prosto ne mogu noćima da spavam razmišljajući kako da pomognem porodici. Ali posla u ovoj zemlji nema ni za sposobne, a ne za invalide kakav sam ja - priča očajni otac Slobodan, koji je u saobraćajnoj nezgodi pre deset godina ostao invalid sa šipkom u nozi. Deca su obazrivo gledala kada smo pokušali da razgovaramo s njima. Nisu navikla da im nepoznati ulaze u dvorište. Najstarija Ivana je tek krenula u predškolsko. Voli školu, ali joj nije prijatno kada je deca zbog nemaštine izbegavaju i zadirkuju. Kako da pomognete: Ukoliko želite da pošaljete novcanu pomoc ili pomoc u robi, kliknite OVDE. Pomoc možete uplatiti na dinarski racun: 2750010221949709 90 - rsd, Societe Generale Srbija, BeogradMožete poslati i SMS na broj 2552Za više informacija pozovite 011/333-4-528 - Stidim se što smo siromašni jer mi se drugovi u školi zbog toga smeju. Volela bih da se obučem kao moji drugari iz predškolskog, da se okupam i da mirišem kao oni. Ali kako, kupatilo nemamo, a mama me ponekad okupa mlakom vodom koja se napolju zagreje na suncu - kaže stidljivo Ivana. Parče hleba i čaša vode najčešći obed Za ovu decu male stvari znače mnogo. Nikada u prodavnici nisu kupili patike, pantalone, bluzu, igračku... Nose stvari koje otac i stric pronađu u kontejnerima i koje su stare i uglavnom iznošene. - Kada nam tata donese neku igračku, mnogo smo srećni. Pre neki dan nam je doneo loptu. Ipak, najviše volimo kada nam donese neki slatkiš iz prodavnice. Ne ljutimo se kad se vrati praznih ruku jer znamo da nema para - priča Ivana, koja u bedi mnogo brže odrasta od svojih vršnjaka i zna da poštuje i ceni male stvari. Odrastaju u užasnim uslovima: Ivana, Jelena i Andrija Ova deca nikada nisu imala televizor, a kompjuter i ostalu tehniku najstarija Ivana je samo jednom videla na slici i pitala tatu šta je to. Ni on nije znao da joj objasni čemu ta sprava služi, ali je rekao da se deca njime igraju. U uslovima neprihvatljivim za život čoveka u ovom veku, neuslovnoj prostoriji bez struje, vode, kupatila, ova porodica preživljava teške trenutke. Iz sobe izlazi neprijatan miris ustajalih stvari. Sirotinja, glad i beda prva su asocijacija kada se sretnete oči u oči s porodicom koja se izdržava od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Žive u zajedničkoj kući bez krova, njihova je jedna soba, dok ostale koriste Slobodanovi brat i otac. I oni preživljavaju sakupljajući sekundarne sirovine po kontejnerima. Porodica mašta da u sobi ima električno svetlo i novi šporet jer je zimi previše hladno. Onaj koji imaju previše dimi. http://www.blic.rs kordun је реаговао/ла на ово 1 Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivana032 Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Možda već postoji tema, nisam uspela da je pronađem. Ono što me duboko potreslo su komentari čitalaca na ovu vest. Toliko osude za ove sirote roditelje i reči koje ne zaslužuje nijedno živo biće, dragi moji, kakvi smo, dobro nam je. Tužna srca odoh da spavam. Ajmo koliko je ko u mogućnosti, da pomognemo ovim ljudima. Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Ivana 032, lepo što si pokrenula ovu temu. Ma prosto odlično. Ja ću dati prilog za ove ljude , nikakav problem nije, jer dokle god budem imala, davaću.A sad ja tebe Ivana da pitam (pošto vidim da si iz Čačka), Lepo je što se boriš za ove ljude, svaka čast. A dali ti sestro Ivana znas da u gradu u kome ti živiš, postoji žena koja je samohrana majka, majka petoro dece, koja živi kao podstanar, koja se muči samo tako. A taj vaš grad, i narod u njemu, ne želi ni da je pogleda, jer se ona smatra grešnicom, koja je rodila petoro dece, i razvela se od muža, koji je maltretirao do krvi, a kao šlag na tortu neće niko da joj pomogne, jer je smatraju velikom grešnicom. Dali znaš da imaš takvu sugrađanku? Ja znam, jer ta žena, ta hrabra majka, velika vernica, i veliki čovek je moja prijateljica. Izvinjavam se administraciji, ali morala sam ovo reći Candy Butcher, Istochnik and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivana032 Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Draga Jelena, žao mi je što mi se obraćaš takvim tonom i žao mi je što nisam upoznata sa slučajem tvoje prijateljice. Ako sam u mogućnosti pomognem svakome, ne gledam ko je iz kog grada. To što sam iz Čačka ne znači da ne treba da me dotiče nevolja koju ljudi proživljavaju negde drugde. Ova vest me potresla pa sam je stoga i postavila. Ako možemo kako pomoći tvojoj prijateljici, evo postavi, da ljudi vide, verujem da će se mnogi odazvati. GeniusAtWork, Mironosica, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivana032 Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 A taj vaš grad, i narod u njemu ne bih komentarisala. Kom narodu ti pripadaš? Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Poslao sam SMS. Toliko bar mogu da uradim... Deki992, Ivana032, florenntina and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Толико има потребитих да се ни не може стићи свима помоћи. Колико их не дође до новина уопште. Али треба опет помоћи коме год се може и не гледати одакле је, ко је и шта је. GeniusAtWork, Ivana032, Jelena 76 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Draga Jelena, žao mi je što mi se obraćaš takvim tonom i žao mi je što nisam upoznata sa slučajem tvoje prijateljice. Ako sam u mogućnosti pomognem svakome, ne gledam ko je iz kog grada. To što sam iz Čačka ne znači da ne treba da me dotiče nevolja koju ljudi proživljavaju negde drugde. Ova vest me potresla pa sam je stoga i postavila. Ako možemo kako pomoći tvojoj prijateljici, evo postavi, da ljudi vide, verujem da će se mnogi odazvati. Veruj mi obraćam ti se veoma smirenim tonom(sada), mada sam se malo ljutnula na početku, izvini. Ni ja ne gledam ko je iz kog grada, to nikada nisam ni radila,čak ni ne gledam ko je koje vere, boje kože. ali mi je bilo pretužno da neko iz Čačka gleda daleko, a ne vidi ono što je pored njega. Ti verovatno nisi iz priče tvojih sugrađana, što doduše i vidim. Sad se ja tebi izvinjavam Ivana032 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 ne bih komentarisala. Kom narodu ti pripadaš? Mogla si bar sačekati dok ti odgovrim, ali nema veze. Pravoslavka sam, i grešnik kao i svi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 И ја сам послао СМС. Ana Pejic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NovoIme Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Rado cu pomoci... Deca zaista ne zasluzuju takve uslove zivota... Ivana032 and Ana Pejic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 2, 2013 Гости Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Сад сам поделио свуда по фејсбуку. Ако Бог да, сви ћемо дати наш допринос. nana, Ivana032 and Ana Pejic је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Eto,neka svaki 50. sa fejsa posalje sms pa to je opet neka fina svota,nadamo se da ce njima ici. I da se molimo Bogu svi jedni za druge u ovoj propaloj zemlji,kako vidim sve gore vreme dolazi sto se tice novca. Ivana032, tarbicica and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Јел ко тражио од локалног Пароха да се узкључи у акцију... нека ставе Недељом икону за њих..да народ дарује... Deki992 and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Јел ко тражио од локалног Пароха да се узкључи у акцију... нека ставе Недељом икону за њих..да народ дарује... Симпатичан смисао за (црни) хумор. Ко разуме схватиће. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука