Andre Williams Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 14:48, миомира рече sama po sebi i zbog toga je automatski sveta. Шта теби значи "свето"? verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Ja na primer nemam ni jednu ikonu.Ali i dalje imam pravo da mislim o njima na neki svoj način zasnovan na ličnom doživljaju ikone ...Na primer,ja mogu da naslikam nekog svetitelja onako kako ga zamišljam,Svtu Petku,Svetog Nektarija,Isusa Hristosa,pa i patrijarha Pavla....i to bi biili oni...ali bi ta slika postala ikona tek kad se osvešta...u suproznom je obična slika,lepa rušna,tačna,pogrešno naslikana,pa i smešna...zavisi od toga kako je ko doživljava.... A ikona ko ikona,pred svakom se moliš,praštaš i voliš. Караконџула је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 14:56, Oglo рече Na osnovu čega mislite Miomira, da crkva nije praslika? Na osnovu toga sto je praslika Crkve Sv. Trojica, a ne ljudskim rukama podignuti zidovi koje se osvestavaju. Mislim da ste pogresno razumeli prefiks "pra-". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 15:03, миомира рече Na osnovu toga sto je praslika Crkve Sv. Trojica, a ne ljudskim rukama podignuti zidovi koje se osvestavaju. Mislim da ste pogresno razumeli prefiks "pra-". Čekajte, a Bog je muškarac je l da? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 14:57, Иван Илић рече Шта теби значи "свето"? Isto sto i Ocima. Koja je poenta ovog pitanja? Ako ti se ne svidja pravoslavna teologija ikone, idi pa isledjuj Oce Sedmog Sabora, ciju sam argumentaciju navela. Ovo nije moj privatni trip, nego vera zasnovana na svetootackom tumacenju, koje je temelj Crkve. Sta ti nije jasno u ovom citatu iz Akata Sedmog sabora: Neka ikonoborci cuju istinu: Mnoge od nasih stvari koje su posvecene ne trebaju svestenu molitvu, jer vec po sebi od samog imena (na Ikoni/Krstu) ispunjene su osvecenja i blagodati, i zato ih postujemo i celivamo kao dostojne casti. Tako, sam obrazac Zivotvornog Krsta, nacinjen bez svestene molitve, od nas je postovan, i zadovoljavamo se da njegovim obrazom dobijamo osvecenje. Isto je tako i za Ikonu: ispisivanjem imena (Svetoga na njoj) prenosimo cast na original, i celivamo je, pocasno se klanjajuci, i dobijamo osvecenje'' (Akta 7. Sabora, tom 2, str.844). Preuzeto iz, ep. Jevtic Atanasije, Hristos- Nova Pasha 3. tom, str. 327 (fusnota 17)? Ili iz ovoga citata iz Akata: "Нечестива установа лажно названих икона нема основа ни у Христовом, ни у апостолском, ни у отачком предању; ИСТО ТАКО НЕМА НИ СВЕШТЕНЕ МОЛИТВЕ КОЈА ИХ ОСВЕЋУЈЕ КАКО БИ ИХ ИЗ ОБИЧНИХ ПРЕДМЕТА НАЧИНИЛА СВЕТИМ ПРЕДМЕТИМА"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 15:04, Oglo рече Čekajte, a Bog je muškarac je l da? U domostroju spasenja, jeste. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 15:08, миомира рече U domostroju spasenja, jeste. Recite mi kako izgleda Sion i Nebeski Jerusalim? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 15:13, Oglo рече Recite mi kako izgleda Sion i Nebeski Jerusalim? Ne znam. Poenta? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 15:15, миомира рече Ne znam. Poenta? Pa poenta je ta da je Gospod rođen od žene, dakle ljudska je tvorevina, a opet je potrebovao krštenje. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 15:16, Oglo рече Pa poenta je ta da je Gospod rođen od žene, dakle ljudska je tvorevina, a opet je potrebovao krštenje. Tesko je izvuci ovu poentu iz prethodnog pitanja (u kom univerzumu Nebeski Jerusalim i Sion imaju blage veze s rodjenjem od zene??), ali ako hocete da me pitate zasto je Hristos krsten, dobili ste odgovor u Sv. Pismu: da bi ispunio svaki zakon. Ne zato sto je to je to Njemu licno bilo potrebno na bilo koji nacin, u svakom slucaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 I da sprecimo sad spamovanje teme do Sudnjeg dana: ko ima kako da ospori odluke Sedmog sabora, neka to uradi odmah, pa da se razilazimo. Da ne gnjavite mene. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Hoćete da kažete da je Gospod radio nešto što ne treba? Imaju veze u onom univerzumu u kojem su gornje odaje u kojem je Bogorodica jedina boravila kao djevojka, tj kao osoba ženskog roda, i gjde je bila hranjena na neizrecivi način. Ima veze sa Jerusalimskim hramom , za kojeg je sam Bog dao uputstva kako da se napravi, a opet je potrebovao osvećenje krvlju . Shvatate sada poentu? I, mislite li, ako je već kršten po domostroju, da je onda i zbog toga istog domostroja Bog muškarac? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 On 2. 12. 2013. at 15:23, Oglo рече Hoćete da kažete da je Gospod radio nešto što ne treba? Imaju veze u onom univerzumu u kojem su gornje odaje u kojem je Bogorodica jedina boravila kao djevojka, tj kao osoba ženskog roda, i gjde je bila hranjena na neizrecivi način. Ima veze sa Jerusalimskim hramom , za kojeg je sam Bog dao uputstva kako da se napravi, a opet je potrebovao osvećenje krvlju . Shvatate sada poentu? Da, hocu da kazem da je Gospod radio mnogo sta sto nije bilo potrebno njemu. Ali je potrebno nama. Sto i dalje nema nikakve veze s citavom ovom pseudopoentom, a kamoli s temom. Ikone se ne osvestavaju, i tacka. Dakle, odoh ja da strikam, a vi ostajte zdravo, pa se cujemo kad naucite, ako Bog da, osnove pravoslavne teologije ikone. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 @@миомира, ne ljutite se, samo razgovaramo znate materijalni svijet jeste ikona živog Boga, to je osnova pravoslavne teologije ikone. Jer je Bog sve stvorio, i vidje da je dobro, a opet jedino što se od nas traži jeste da mu uznosimo hvalu, ne što moramo, nego u radosti Njegovoj... posmatrajte stvari na taj način i bit će vam mnogo lakše bez kanona. Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Децембар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2013 On 2. 12. 2013. at 12:54, Иван Илић рече Можеш ли те каноне овде да линкујеш? Да их видимо. На жалост не могу да их линкујем,не знам ни да ли постоје на интернету,мени су усмено пренети од иконописаца који су учили иконопис у манастиру Жича,а касније и рукопроизведени у иконописца СПЦ,те активни иконописци већ 20ак година(све ово наводим пошто је за мене то сасвим довољно кредибилитета за поучавање,а нарочито на основу виђених радова).Потражила сам и на страници ман.Жича http://www.zica.org.rs/srpski/ikonopisna-radionica ,али нажалост нема.Не може се баш све научити на интернету изгледа. Евентуално ако неки теолог са форума зна неки сајт на коме су uploadovani канони па међу њима да се нађе. Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука