Витез Мале Херцеговине Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Први ми је пост па се унапред извињавам ако нешто нисам урадио како треба или ако збуним некога. Интересује ме зашто Руси клече у цркви када се моле а ми не, и зашто су жене обавезне да у руским црквама марама прекривају косу а у српским нису обавезне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Здравков Меденица Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Тако сам и ја био збуњен први пут када сам видио метаније код нас за вријеме Васкршњег поста. Нисам баш упућен, ал вјероватно се ради о томе да си видио метаније које они раде за вријем Васкршњег поста, мада можда и лупам, па и ја чекам одговор, ако нисам у праву Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 "Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Klečimo i mi, mislim za praznik pedesetnice. Nema uniformnosti u Pravoslavlju svaka pomesna crkva ima svoje specifičnosti. Evo juče baš sams aznao da kod rusa skoro svaki manastir ima neko jezero, gde oni ulaze da se bućnu, voda je veoma hladna a veuju da im se tako opraštaju gresi... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Не само за Педесетицу, већ и за време Васкршњег поста, негде и за акатист, освећење цркве... orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Ja znam da se kleci na veliki cetvrtak i to ono 12,13 puta dok svestenik cita... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Ja znam da se kleci na veliki cetvrtak i to ono 12,13 puta dok svestenik cita... Чита се 12 јеванђеља, али ја нисам видео да људи клече где год сам био код нас у црквама. Осим кад је неко побожнији, чуо сам и да легну потрбушке Клечи се код нас, колико сам схватио, кад се читају молитве Светом Духу - за педесетницу, па кад је почетак школске године буде нека молитва, кад је рукоположење итд. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 По типику би требало за време Васкршњег поста, Педесетице, освећења цркве. У неким земљама клече и мимо тога, што је остало у њиховом народу због разноразних ствари. Значи није по типику, већ по њиховој традицији. Зависи када је Витез Мале Херцеговине видео у Руској цркви, можда за време када и треба да се клечи и када сви Православни клече, било да су из Русије, Румуније, Србије... А марама је ствар практичних ствари. Жена покрива косу ради мушкараца, из скромности... Сада се та пракса слабије користи него раније. Неке ствари у Цркви су донешене из практичних разлога. Као на пример што жене и мушкарци стоје одвојено (макар би требало) у цркви. То је чисто практично, да не би једни другима одвраћали пажњу при молитви. feeble је реаговао/ла на ово 1 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Халкидонски Сабор је забранио клечање у недељу, и никако за време Литургије. Међутим, код нас , па и у Русији има клечања, рецимо у неким манастирима. То је у моменту Евхаристијског канона. Или за време "Светиње светима". Ради се о личној побожности. školarac and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Осим литургије Пређеосвећених Дарова, на којој се клечи. Викендом се не клечи као што си рекао. orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Чита се 12 јеванђеља, али ја нисам видео да људи клече где год сам био код нас у црквама. Осим кад је неко побожнији, чуо сам и да легну потрбушке Клечи се код нас, колико сам схватио, кад се читају молитве Светом Духу - за педесетницу, па кад је почетак школске године буде нека молитва, кад је рукоположење итд. А видиш, код нас се клечи за вријеме читања 12 страсних јеванђеља. Не знам да ли је то "обавеза", али знам да код нас велика већина клекне, углавном се чека да то уради неко ко зна како иде та служба, па онда и остали крену за њим(а). Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Витез Мале Херцеговине Написано Новембар 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Тако сам и ја био збуњен први пут када сам видио метаније код нас за вријеме Васкршњег поста. Нисам баш упућен, ал вјероватно се ради о томе да си видио метаније које они раде за вријем Васкршњег поста, мада можда и лупам, па и ја чекам одговор, ако нисам у праву Мислим да они то раде стално, то сам видео 27. октобра - Св. Петка (мало је далеко од Васкршњег поста Хвала у сваком случају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука