Jump to content

Пчеларство

Препоручена порука

• Одговори 381
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Хвала тања, прелепо изгледа, а и укус је сигурно такав.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Сања Т. рече

Izvinjavam se....zasto iza ponoci?

Па од поноћи претходног дана...што се тиче физичког поста. Пост на води, сама реч каже можеш само да пијеш воду :). Тј. лако  је постити на мед и сецкане орахе. ;)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Тања1 рече

Па од поноћи претходног дана...што се тиче физичког поста. Пост на води, сама реч каже можеш само да пијеш воду :). Тј. лако  је постити на мед и сецкане орахе. ;)

:smeh2:izgleda sam te ozbiljno shvatila...

Nemoj da zbunjujemo vise ovaj narod, dovoljno im svih oNih tema tamo... ;)

Znaci, med moze I pre ponoci I posle ponoci I na hleb I sa vodom.....:sunce:

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Сања Т. рече

:smeh2:izgleda sam te ozbiljno shvatila...

Nemoj da zbunjujemo vise ovaj narod, dovoljno im svih oNih tema tamo... ;)

Znaci, med moze I pre ponoci I posle ponoci I na hleb I sa vodom.....:sunce:

Значи може, али су моја правила и моја дисциплина за мене све строжија и ту себи не могу много да помогнем. ;):sunce:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Тања1 рече

Значи може, али су моја правила за мене све строжија и ту себи не могу много да помогнем. ;):sunce:

Neka ti je na zdravlje I spasenje!

Подели на овим сајтовима

Ево како је било ранијих година.

Слика је моја.

DSCI0160.JPG

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

Што се тиче похлепе, он је у праву, јер су људи веома похлепни и у стању су да покупе све.

Што се тиче шећера, тачно је да је природан мед бољи од шећера, али мало је пчелара који могу да селе пчеле. Видите да тај пчелар има контајнере за селидбу пчела и њему је лако да сели и да не употребљава шећер. А шта ћемо са онима који немају услова да селе?

Ту када омане једина паша, нема меда ни за пчеле, ни за пчелара и једино је решење да се даје шећер, јер једноставно нема другог решења и шећер постаје нужно зло.

Ја сам пчелар који је дуго био члан СПОС-а и доста ме људи знају широм наше земље и могу да кажем да камо лепе среће да је узрок угинућа пчела само шећер.Постоји веома много узрока страдања пчела. Уништавање шума, загађивање природне средине у најширем смислу, интензивна пчеларска и пољопривредна производња где се искориштава све живо од пчела и где се не гледа на пчелу као живо биће, већ као на срество за зараду и где се у другим гранама пољопривреде бесомучно прека и по више од 10 пута годишње само да се постигне квалитет плода.

Тај пчелар једноставно рекламира себе у видеу, што има права на то, али није фер према другим пчеларима који не могу да селе. И сама селидба је неприродно стање за пчеле, јер пчеле током своје еволуције нису селиле цело своје станиште. 

И сама селидба има има негативне ствари , а то је стрес пчела приликом селидбе и већа опасност од ширења пчелињих болести, јер да се пчеле не селе, свака би пчелиња болест се спорије ширила.

Узрок страдања пчелињих заједница је стрес, због многих негативних фактора и пада имунитета пчелама као последица тог стреса.

Подели на овим сајтовима

On 13.9.2016. at 23:19, LogosAgape рече

Dobro ajde onda laički da pitam, zar nije idealno imati po par košnica u svom organskom voćnjaku, šumi, livadi, i ne premeštati nego prepustiti prirodi sve..

То би лепо било, али човек је својим активностима много нарушио природну средину и уништио у великој мери медоносне биљке, тако да је тешко наши пределе где могу пчеле несметано, саме да се развијају.

На овом линку имате најновија сазнања како мед сазрева.

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/2456605/svajcarska-studija-o-medu.html

Подели на овим сајтовима

Ненаде, нисам стигла раније да напишем, ова тема је право освежење за мене, опушта ме, доноси неку радост, приказује један свет који сам гледала као мала (прадеда и деда су имали пчеле, врцала сам мед са њима као мала, јела саће и уживала у томе) али пуно тога нисам знала а од тебе сам научила. То је један леп свет :)

Хвала за написано :mahmah:

Подели на овим сајтовима

Лепо би било кад се пчеле не би морале прихрањивати, али у оваквој години то би било илузорно. Да сам их пустио да се саме сналазе, биле би осуђене на пропаст. Да би имале довољно хране, свако друштво је појело двадесетак килограма шећера.

Нешо, негде сам читао да кад би пчеле биле на некој платформи висине бар 3м, пчелињег крпеља би било знатно мање. Поред тога, коришћење рама грађевњака, бар трипут у току године, и то стављањем у средњем делу плодишта такође поприлично елиминише крпеље код пчела. Тако би вароа била сведена на неку минималну меру, а смањило би се задимљавање пчела. Мени се то задимљавање уопште не свиђа. Нека пчела долети на онај самогорећи листић, и он је опекне. Онда она почиње да се ваља и тај призор ми је ужасавајући. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Хвала ти пуно Александра. Драго ми је да ти ова тема уноси радост. Када је другима добро, добро је и мени.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...