Jump to content

Преподобни Серафим Саровски ( са поукама )

Оцени ову тему

PD

Препоручена порука

• Одговори 181
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Да приупитам надлежне.

Може ли се ово спојити? Ја сам тражио у светитељима, па нисам видео да има у Руској Патријаршији .smesko.

https://www.pouke.org/forum/topic/23642-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BC-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-o-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0/

Подели на овим сајтовима

74384_469897609712510_819326803_n.jpg

Икона "Беседа преподобного Серафима Саровского с Мотовиловым о смысле жизни".

И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи;

https://www.facebook.com/pravoslavni

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Prep__Serafim_Sarovski_2.jpg

Пре два века Русији и читавом православном свету Богом је био послан човек чије су молитве и пророчанства постали саставни део живота сваког од нас - Свети Серафим Саровски. Речима "радости моја, Христос воскресе", сусретао је преподобни свакога човека који му је долазио и сваком се клањао до земље. Великом старцу, пророку и прозорљивом чудотворцу судбине, не само појединаца, него и читавих народа, биле су познате. Сваку душу читао је као отворену књигу. Ово је филм о његовом животу.

Фондација Пријатељ Божји

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Драга браћо и сестре, 

Данас је посебан дан. Данас прослављамо овог великог Свеца. За мене, он је веома посебан, јер је многе поразио својом великом љубаваљу и благошћу. 

Знам да би сада требало да копи-пејстујем житије овог нашег Свеца, али мислим да нема потребе за тим, то ионако можемо да пронађемо на много места. Више бих волео да разговарамо о њему данас, овако као лаици (моје поштовање свим теолозима). 

Како га доживљавате? 

Верујете ли у његова чуда? 

Да ли вам је јасна његова жртва и крст који је носио?

Верујете ли у пророчанства која се везују за овог светог Баћушку? 

Он је променио много у самом доживљају православног човека, бар код мене. После његових поука и прича, човек више не гледа и не доживљава ствари и ситуације исто (кроз један угао), већ види да има алтернативе. 

Код њега ми је јако интересантна тема љубави и благости према људима. Чини ми се да нико пре њега није толико позивао на љубав према свима, али и према себи. Као да је схватио са чиме ће се људски род борити у предстојећим временима, да ће борбе бити много више замагљене и подмуклије. 

Наш век је век подмукле борбе. Ми смо наизглед слободни да исповедамо било шта, међутим, прелест је на сваком кораку. Боримо се са страстима свих врста. Никад више нисмо имали понуђених решења како да се изборимо са неким проблемом, а опет никад више нисмо осећали страх да поверујемо и препустимо се. 

Овде мења ствари преподобни наш свети Серафим. Он доноси нешто ново и каже - воли! Праштај! 

Бог поред твојих злих мисли, памти и све оне добре, не бој се! Моли се... 

Могао бих о њему до сутра да пишем, али хајде да сви поделимо нешто.

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Шта рећи о Њему.

Препун љубави. Mени најдражи светитељ.

Пуно ми је помогао да пребродим многе невоље и научим да толеришем људски безобразлук. Тачније да опраштам.

Научио ме да не морам да проводим сате у молитви. Често то због многих обавеза није могуће.

Мени пуно значи Његово кратко молитвено правило.

Драги баћушка моли Господа да нас заштити од свих невоља и мука и обуче у непролазно рухо - Љубав.

35230_1541038809683_4581684_n.jpg?lvh=1

Подели на овим сајтовима

Kao mladic od nekih 19-20 godina, koji nije znao ni kako ni kada se krsti, a kamoli nesto vise o svojoj veri, imao sam neke knjige razlicitih organizacija. Bio sam cak na nekim sabranjima pentakosalaca na Kritu. Cudno mi je bilo kako su J. Svedoci imali knjige na Srbskom te mi ih redovno donosili. Bio sam jednom i na njihovom ``sobraniu``.

I tako zedan vere a neznajuci Grcki dovoljno, citao sam to sto su mi davali. Te jedni te drugi. Mozda posle nekih par godina, na Kritu je sezonski dosao i jedan student Bogoslovije. Upoznali som se na ulici i fino pricali.

Jednog dana mi je doneo malo Zitije Svetog Serafima Sarofskog i reko mi da kad vec volim da citam, da procitam nesto iz Pravoslavlja, kad sam vec krsten, a bez ikakvog znanja o svojoj veri.

Uzeo sam knjigu i uvece poceo da citam. Medjutim to se ne moze nazvati citanjem, jer sam na svakom pasusu plakao kao dete. Jednostavno nisam mogao da stignem da obrisem suze. Neopisiva milina mi je kosnula srce tako da se ono samo otvorilo.  Nisam skoro ni mogao citati. Te noci nisam ni spavao i ``s mukom`` procitao malo Zitije. S jutrom sam vec spakovao sve knjige i brosure koje su mi davali, u kutiju i bacio.

Nasao sam ga sledeceg dana i vratio mu Zitije koje me je podiglo iz beznadja.

Eto vrati me ova tema u to vreme i podseti na moj prvi korak na putu na kome mi je sam Sveti Serafim postavio nogu. Njemu i Presvetom Gospodu nasem Hvala.

Подели на овим сајтовима

Слава Богу! :)

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

malopre sam dosla sa liturgije...i pricestila se, slava Bogu..... :0442_feel:

sv.Serafim Sarovski je jedan od mojih omiljenih svetitelja....znam da ce neki reci da ne postojie omiljeni svetitelji...ali....

https://www.pouke.org/forum/topic/21607-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%99%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D0%B0/

jako volim njegovu misao...

„Promeni sebe, promenićeš hiljadu njih oko sebe“

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja nazalost nisam danas imao gde da idem na liturgiju ali mi je Sv Serafim na scu. Imam najvise njegovih ikona i procitao sam sve o njemu sto sam mogao naci.

Nekako mi je najmiliji od svih svetitelja. Dace Bog pa cu moci jednoga dana u Dvijevo da celivam njegove mosti.

Sto bi on rekao:Hristos Voskrese radosti moja!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...