Jump to content

Равна Гора -дебата о серији на РТС-у

Оцени ову тему

Препоручена порука

Očekivati od Srbije da u to vreme napravi balkanski front, kad je već probni specijalni rat ušao u nju, je takodje jedan eksperiment i proba trpeljivosti jednog naroda.

Neoprostivo bez obelodavanja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 648
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Пази ово, техничке могућности...слова  (куцање на писаћој машини Београд, Србија, 6. април 1941. године ) излазе из застареле технологије вероватно марке Ремингтон или „Smith Premier“...на сличан начин као у америчким филмовима :D

„Smith Premier“ је још 1909. године израдила писаћу машину са српским ћириличним словима.У току II светског рата четнички и партизански радио-телеграфисти у Морзеовој азбуци користили су српску ћирилицу са 30 знакова, што су научили на обуци још у Краљевини Југославији.

Колико је рална серија, могли су и matrix фонт да користе.

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Ствар и јесте у судбини "малог" човека јер се на њему ужас било ког рата највише и ломи. А идеологија или поглед на рат уопште је опет ствар коју треба допустити аутору. Коначно, све оно што је Жељко закључио из једне епизоде је толико произвољно и толико набадање шта ће и како бити у серији да што коментарисати. Човек пројектује свој став о 2. св. рату и о комуниситма и четницима, и Краљевини Југославији и кроз њега тумачи, понављам, прву епизоду серије.   Оно што је манир код свих нас је да ми одмах знамо шта је ко хтео да каже и свако од нас има своју истину која је апсолутна. И свако од нас је у тој својој истини такорећи одратовбао цео рат.

Ma sve to stoji ali ovde u prvom planu nije priča o malom čovjeku, inače glavne uloge ne bi bili najistaknutije ličnosti tog vremena i ne bi bile dodjeljene našim najboljim glumcima. Znači serijal ipak pretenduje na nešto drugo, a ne na priču o malom i nesretnom čovjeku. Radoš hoće da ponudi drugačiji ugao gledanja i da kao vrati među srbe nacionalni ponos ovim serijalom. Mogu da se kladim da će na kraju balade svi biti dobri i naivni heroji svog naroda. Navnošću će se opravdati glupost i inat koji je, opšte je poznato, naša najveća nesreća jer joj nedostaje racionalnost. Tako ćemo na kraju dobiti duplirani broj narodnih heroja, iz čega ne znam kako ćemo zaključiti da je taj period uvod u našu najveću tragediju.

Uostalom, mogao je ispričati neku ljubavnu priču, smjestiti je u taj period i iz pozadine dati neko svoje viđenje tog perioda ali posle ovakve pompeznosti ( naziv serije, pozivanje na istorijske činjenice, glavni likovi, misija pomirenja), kritika je razumljiva. Bojim se da je ovo prevelik zalogaj za Bajića. Kako već rekoh, biće jeftin i nazor kompromis i ništa više.  (ako ne bude tako, imaš moje javno izvinjenje)  :)

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

А зашто као и увек ми Срби морамо да оспоравамо и критикујемо нечији труг и рад,иако скоро ништа од њега нисмо видели....Хајде да видимо како ће се ствари одвијати,а не да одмах насрћемо.Свима нам је у интересу,надам се,да се помире посвађана браћа,а не да се наставе расправе о томе ко је био добар,а ко лош које воде само ка већој несрећи. 

Подели на овим сајтовима

kome se ne svidja, nek gleda otpisane... :D

Грешиш..коме се свиђа..гледа и отписане

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Грешиш..коме се свиђа..гледа и отписане

Kако може да се не воли серија са оваквом музиком?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Колико је рална серија, могли су и matrix фонт да користе.

Слажем се, бар што се прве епизоде тиче. Занимљиво је да су се послужили трансцеденцијом: птица 'долетела из моје планинице'. Логично је да птица однекуд долети, али ова комбинација је комбнација птичица ми  јавила војска пролази мојом планиницом, а режисер разуме језик птица? То можда симболизује способност комуникације са небом или се тражила помоћ небеских сила "како сад до моје планинице?" ...мислим да је овај део магичан или натприродан, и некако ми се чини да ће птичица да заврши серију.  :D  О сцени са краљем који спава и папучама које остају на веранди након  присиљвања  краља да се повуче са веранде....хахахаха...малтене само што га нису везали...заиста немам речи. Оно што је на мене оставило утисак је  глума непоновљивог Лазара Ристовског, моменат који на самом почетку одаје дубину страхота које ће се догодити ( 04:49). Овде су неки написали да не треба гледати као на историјску читанку, неке сцене, можда у недостатку средстава, поткрепљене су документарним, оригиналним ефектима.  Сума сумарум, почетак није толико лош. Моје скромно мишљење је да је у прву епизоду и рекламу требало уложити много више труда, јер то је јутро по којем се дан познаје.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Vau ljudi ! Koliko komentara a tek jedna epizoda je iza nas . Šta će tek biti kad se radnja za'ukče ! http://www.youtube.com/watch?v=op0iPtifwrw

"Ох, та ја сам Човек! Човек!" 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...