Jump to content

Равна Гора -дебата о серији на РТС-у

Оцени ову тему

Препоручена порука

Можеш ли ми рећи где су ти коментари,пошто не могу да их нађем у овој збрци?

Ево и ја да кажем коју. Она сцена на Сипу је потпуно нетачна. Нису наши официри банчили по кафани већ су диверзанти из Бранденбуршког пука послали своје агенте да сипају нешто у пиће официрима у кафани и тако су несметано прешли Дунав и напали нашу прву линију, која је одговорила артиљеријом. Наравно, у кафани нису биле певаљке већ је ту био штаб. Тога у овој епизоди нема а то би требало да знају историчари из Института. Наши су разбијени и Немци су ужурбано форсирали Дунав, а онда су се појавили први авиони. То је 5 изјутра, а не 3. Око три су агенти били код кафане. Мислим да је оно везивање официра за певаљке и курве ново њихово сахрањивање. Људи су пружили отпор колико су били у могућности. Требао је један кадар да буде посвећен том отпору, а не да је све изгубљено. Чак су и Немци одали војну почаст погинулим официрима који су пружили отпор. И тога, наравно, нема.

Милослав Самарџић

А какви су наши?

Укратко: ужас!

Командир карауле у Сипском каналу на Дунаву, пред зору 6. априла банчи у кафани, уз музику и две певаљке. Долази војник на бициклу и обавештава га да су на Дунаву уочени сумњиви чамци, преносећи поруку дежурног официра да одмах дође. Командир је видно пијан, а и прејео се, стално подригује. Одовуд га зове дужност, а отуд певаљке! Он је, као, у дилеми коме ће се приволети царству, али гледаоци нису, јер је сугестија очигледна. Командир каже официру да иде, са`ће он, само што неће - па одлази међу певаљке и враћа се банчењу.

Разочарани војник стиже до карауле таман да види да су му сви другови поубијани. Додуше, приказане су само нејасне експлозије, нема сцена борбе, не виде се ни Немци.

Овај догађај је кључан у оцени карактера серије.

Зашто?

Зато што је немачки напад - ако не рачунамо Словенију - заиста почео после поноћи 5/6. априла у Сипском каналу. Напали су специјалци из дивизије ''Бранденбург''. То је била вероватно најбоља немачка јединица ове врсте, а напад је изгледао овако:

''...Немци, свесни те опасности, испланирали су заузимање и спречавање онеспособљавања Сипског канала. Уочи напада, прво је локални фолксдојчер позвао групу југословенских официра на неку прославу у своју кафану, где су сви омамљени средством за успављивање. У току ноћи 6. априла 54 припадника пука Бранденбург преобучени у српска сељачка одела су пребачени гуменим чамцима на југословенску обалу, побили успаване официре, и после краће борбе са војницима успешно заузели канал и сва постројења''.

Извор: Бранко М. Јевтић и Бранко Богдановић, ''Јуришни батаљони војске Краљевине Југославије - од мита до истине''. Цитат је на страни 54, у поглављу ''Заузимање Сипског канала''.

Књига, додуше, још није изашла из штампе, добио сам је у електронској форми, пошто смо Бранко Јевтић и ја блиски сарадници. Бранко је посвећен истраживач и доста је познат у нашем свету - тако да је за њега чуо и Радош Бајић. И Бранко је дао Бајићу опис догађаја у Сипском каналу...

Дакле, овде није у питању незнање, већ намера: српски официри, омамљени неком дрогом, приказани су као пијанице, и то у контексту идеализације комуниста.

Милослав Самарџић

Подели на овим сајтовима

Слажем се ја да је то све требало показати,али епизода онда не би трајала 45 мин...Запамтите да је 'Равна гора' само један циклус од 10 епизода која покрива период од 5/6.априла па до 13.маја исте године,те не сумњам да ће бити приказане сцене пожртвованости и херојства војника иако се знало да нисмо никакве шансе имали да успешно бранимо државу

Подели на овим сајтовима

Слажем се ја да је то све требало показати,али епизода онда не би трајала 45 мин...Запамтите да је 'Равна гора' само један циклус од 10 епизода која покрива период од 5/6.априла па до 13.маја исте године,те не сумњам да ће бити приказане сцене пожртвованости и херојства војника иако се знало да нисмо никакве шансе имали да успешно бранимо државу

Важно је да су показали, пожртвовност младог дечка , који спашава птичицу, у насељу Раковица...и наравно да не буде забуне.

кад вади сироту птичицу из ормарића, са горнје полице узима и књиге, и вештим оком камере, се наравно мора видити, да је тај јунак меког срца,

узео Лењинова дела... за такво шта ипак, има довољно филмске траке у радоша бајића и осталих подузетника.

Ја верујем, брату Милисаву, на свим запажањима што сам прочитала, јер је поткрепљено сведочењима, судионика тих догађаја.

Подели на овим сајтовима

Али режија је очајна.

Није тачно!

који ће нaјвјеровaтније реaлно прикaзaти "мaлог" човјекa у то добa aли ће сa тим нaзор компромисом нaпрaвити гомилу гaфовa, типa ових што их је Жекс скицирaо

Ствар и јесте у судбини "малог" човека јер се на њему ужас било ког рата највише и ломи. А идеологија или поглед на рат уопште је опет ствар коју треба допустити аутору. Коначно, све оно што је Жељко закључио из једне епизоде је толико произвољно и толико набадање шта ће и како бити у серији да што коментарисати. Човек пројектује свој став о 2. св. рату и о комуниситма и четницима, и Краљевини Југославији и кроз њега тумачи, понављам, прву епизоду серије.

Оно што је манир код свих нас је да ми одмах знамо шта је ко хтео да каже и свако од нас има своју истину која је апсолутна. И свако од нас је у тој својој истини такорећи одратовбао цео рат.

Подели на овим сајтовима

Погледала сам неколико минута трејлер ове кинематографије... реклама филма (серије) је много бре спора и очајна. Лепо је овде неко приметио, а где је Бата Живојиновић?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Серија је обична фикција која нема везе са стварношћу...и то је требало рећи на почетку...серије..

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Важно је да су показали, пожртвовност младог дечка , који спашава птичицу, у насељу Раковица...и наравно да не буде забуне.

кад вади сироту птичицу из ормарића, са горнје полице узима и књиге, и вештим оком камере, се наравно мора видити, да је тај јунак меког срца,

узео Лењинова дела... за такво шта ипак, има довољно филмске траке у радоша бајића и осталих подузетника.

Ја верујем, брату Милисаву, на свим запажањима што сам прочитала, јер је поткрепљено сведочењима, судионика тих догађаја.

А млади српски официр који хоће да сврти у Струганик да види кућу војводе Мишића? И пролази поред куће српског сељака који с страхом и дивљењем гледа спрску војску? И шта, зар комуниста није било у Србији и Београду? И зар су сви били наопаки?

А гледе пијанчења Срба у одсудним моментима своије историје...како оно беше, што Турци изгазише српску војску на Марици 1371. иако су били два пута слабији? Па нас тај усуд, на жалост, прати. Као и несумњиво херојство и храброст. Паралелно.

Подели на овим сајтовима

Серија је обична фикција која нема везе са стварношћу...и то је требало рећи на почетку...серије..

Пази ово, техничке могућности...слова  (куцање на писаћој машини Београд, Србија, 6. април 1941. године ) излазе из застареле технологије вероватно марке Ремингтон или „Smith Premier“...на сличан начин као у америчким филмовима :D

„Smith Premier“ је још 1909. године израдила писаћу машину са српским ћириличним словима.У току II светског рата четнички и партизански радио-телеграфисти у Морзеовој азбуци користили су српску ћирилицу са 30 знакова, што су научили на обуци још у Краљевини Југославији.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

А млади српски официр који хоће да сврти у Струганик да види кућу војводе Мишића? И пролази поред куће српског сељака који с страхом и дивљењем гледа спрску војску? И шта, зар комуниста није било у Србији и Београду? И зар су сви били наопаки?

Ма не,то се не важи, био је мрак,није се добро видело,нити је млади српски официр спасавао птичицу...

Надам се да ће у другој епизоди,млади комуниста појести птичицу,да би се показала њихова крволочна природа,и то све са перјем...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Пази ово, техничке могућности...слова  (куцање на писаћој машини Београд, Србија, 6. април 1941. године ) излазе из застареле технологије вероватно марке Ремингтон или „Smino uth Premier“...на сличан начин као у америчким филмовима :D

„Smith Premier“ је још 1909. године израдила писаћу машину са српским ћириличним словима.У току II светског рата четнички и партизански радио-телеграфисти у Морзеовој азбуци користили су српску ћирилицу са 30 знакова, што су научили на обуци још у Краљевини Југославији.

Da znaš da se ta pisaća mašina mogla naći za male pare i to naravno u zemunu!

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

А гледе пијанчења Срба у одсудним моментима своије историје...како оно беше, што Турци изгазише српску војску на Марици 1371. иако су били два пута слабији? Па нас тај усуд, на жалост, прати. Као и несумњиво херојство и храброст. Паралелно.

Ако си прочитао шта је писао Милослав а могао си да си хтео видео би да је то "пијанчење" било уствари дрогирање од стране фолксдојчера.

Подели на овим сајтовима

Није тачно!

Ствар и јесте у судбини "малог" човека јер се на њему ужас било ког рата највише и ломи. А идеологија или поглед на рат уопште је опет ствар коју треба допустити аутору. Коначно, све оно што је Жељко закључио из једне епизоде је толико произвољно и толико набадање шта ће и како бити у серији да што коментарисати. Човек пројектује свој став о 2. св. рату и о комуниситма и четницима, и Краљевини Југославији и кроз њега тумачи, понављам, прву епизоду серије.

Оно што је манир код свих нас је да ми одмах знамо шта је ко хтео да каже и свако од нас има своју истину која је апсолутна. И свако од нас је у тој својој истини такорећи одратовбао цео рат.

Није тачно!

Подели на овим сајтовима

I dalje tvrdim da je greska oko cele price oko ove serije sto ce se smatrati udbzenikom iz istorije,a on nije to.

Zeljko meni je deda bio u cetnicima,ucestvovao u oslobadjanju Uzica,ranjen pa je zato pusten kuci,onda posle toga je otisao u partizane,posle rata je jedva preziveo jer mu je bila glava ucenjena od partizana,proveo je nekoliko meseci u rovovima po selu,krijuci se od partizana.Pljuvao je Tita i "drugove" do sudnjeg dana.Slavio slavu i kad je to bilo ocigledno zabranjeno,posle 2000tih kad je prestolonaslednik bio u gradicu blizu sela,preveslao je nekoliko njegovih telohranitelja koji nisu dali da mu se pridje i dosao do njega da bi se rukovao sa njim.

Moja poenta da se u startu price o partizanima nije znalo kuda ce to odvesti,niti da su svi partizani podrzavali ono sto su partizani i komunjare kasnije radili.. Tako da ako se kaze da je neko u startu bio partizan,ne znaci da je on neki titoista i komunjara,ima i medju njima dakako i velikih heroja.Koliko znam i na golom otoku je bilo dosta partizana. To je odgovor na neku poruku u tvojoj diskusiji sa zosimom,a tema je porasla prebrzo ne znam tacno gde je. Sto naravno ne znaci da su svi partizani bili heroji,naravno to znamo i iz istorijskih cinjenica,sta su sve radili.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...