коЖељ њацИ Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Прича из босанског села Устибар код Рудог звучи скоро невероватно - удружили се Срби и Бошњаци и то, ни мање ни више, него на обнови мектеба - исламског верског објекта. Фото: http://www.vesti-online.comПре 85 година изграђени мектеб, објекат у ком су муслимани обављали молитву, данас заједно обнављају повратници Бошњаци и староседеоци Срби. Мржња од пре две деценије кроз ово место на граници са Србијом само је прошла и није се задржала.Мектеб за који се верује да је грађен 1928. или 1932. године, од ратних разарања сачувале су комшије, попут Милослава Ћетковића, ковача у пензији, који поред њега живи пуне 73 године."Ја сам лично два пута казао: 'Људи, не пипајте ово. Ја сам ту близу, мејтеф је богомоља као свака богомоља. Што вам то треба'. У мене је отац живио 91 годину, у 92. умро. Онда је он мени увијек, као дјетету, преносио: 'Што год не мораш, немој радити', јер је он упамтио, ово му је био трећи рат, он је после овог рата умро", каже Ћетковић.Главни мајстори Ђулбо Кадић и Радојко Виларет у прибојског Градњи заједно су радили и пре рата, а заједно су 1991. године остали без посла. "Овде не постоји никаквих свађа. Што се тиче међуљудских односа, ту су на нивоу, чак су нам људи овде православне комшије помагале, давали и прилоге, и то могу да кажем"."Ја сам Радојко Виларет, из Сјеверина сам, ту сам близу, као комшије. Доле, у Сјеверину сам имао двоје старих, Мулалића, који су захваљујући мени и остали живи. Ја сам са њима био добар. Наиђе та паравојска, шта ја знам. Е, некад су долазили код мене, некад сам и ја иш'о код њих, знао сам, отиш'о им син за Сарајево, они сами, стари, немоћни. Шта је требало, помаг'о им. Ми смо сви људи, од крви и меса", каже Радојко.Осим што раде на обнови, обични људи и финансирају набавку материјала. Зијад Кадић, председник грађевинског одбора посебно наглашава добре међуљудске и комшијске односе између муслимана и Срба и напомиње да за обнову верског објекта прилоге дају и Срби."Кад је у питању суживот, односно међуљудски односи, Рудо се истиче. Ја ћу навести само један пример: кад се радила џамија у Рудом, било је комшија православаца који су доносили каву, који су припремали ручак", рекао је руђански имам, Мехрудин ефендија Генга.Устибар, Миоч и друга босанска села, до којих се може доћи само преко територије Србије, данас остају пуста. Бошњаци су избегли на почетку рата, а Срби одлазе по његовом завршетку, тражећи посао у Србији. Некада плодна поља поред Лима данас нико не обрађује. Колико год била јака, од комшијске слоге не може се живети, па села, заустављена у амбијенту из осамдесетих година прошлог века, остају скоро празна преко зиме. Извор: http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/359821/Udruzili-se-Srbi-i-Bosnjaci--zajedno-obnavljaju-mekteb Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Kud ce im dusa crnjska njiova zar da s turcinom tikve siju ka da ne znaju da ko tikve s djavlom sadi o glavu mu se obiju Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Ја предлажем и џамију да подигну. „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Kud ce im dusa crnjska njiova zar da s turcinom tikve siju ka da ne znaju da ko tikve s djavlom sadi o glavu mu se obiju Bolje rade zajedno nego da se svađaju. Zaista ne znam šta postižeš time što nekog nazivaš Turčinom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Bolje rade zajedno nego da se svađaju. Zaista ne znam šta postižeš time što nekog nazivaš Turčinom. A ti po rimi nisi skontao da se ja malo salim. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 A ti po rimi nisi skontao da se ja malo salim. Ja to jesam skontao nego će ti neko drugi zameriti ili to neće dobro shvatiti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rašo Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 Срећан рад! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука