Александар Милојков Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Cesto me muce neka logacka pitanja o veri...npr zasto bi Bog stvorio svet? zasto bi izabrao jevrejski narod...? zasto sina, a ne cerku...??? zasto se Bogu govori Otac, a on nema pola? Zasto se Sotona pobunio protiv Boga..? Malo mi ta prica bio je jako gord, nema smisla...Zasto je potreban Bog kad on logicki nije potreban za funkcioisanje svemira i sveta..?? Da li imate problem sa ovakim pitanjima...? Znam da cete mi reci da ne treba da idem logikom nego verom...ali kad mozak stalno postavlja ova pitanja.... Твоја питања су интересантна, али мислим да она немају везе са логиком, као науком о мишљењу и суду. Дакле, твоја питања не подстиче логика већ твоја радозналост. То је ОК, али не китимо називом "лигично" оно што нема везе са логиком. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 То је ОК, али не китимо називом "лигично" оно што нема везе са логиком. Bog i logika ne moraju ni ici zajedno. Ne treba biti logicno da bog postoji jer je on izvan logike. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Узгред, није ни у природи све тако логично. На пример, квантна физика познаје феномен који крши један од фундаменталних закона логике. Наиме, један електрон, не делећи се, пролази кроз два отвора у исто време, бива на два места у исто време... Слушао сам професора Ћирковића како говори да ми то не можемо да објаснимо/схватимо. Istochnik and kordun је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Узгред, није ни у природи све тако логично. На пример, квантна физика познаје феномен који крши један од фундаменталних закона логике. Наиме, један електрон, не делећи се, пролази кроз два отвора у исто време, бива на два места у исто време... Слушао сам професора Ћирковића како говори да ми то не можемо да објаснимо/схватимо. Pričali smo u principu superpozicije,ja sam je baš u iste svrhe koristio kao ti sada brate... Potpuno si u pravu da logika ne objašnjava sve,čak jedna drugoj podmeće noge i slične stvari...Zbog toga je naslov teme malo problematičan,ali bez obzira na naslov mi smo ovdije kvalitetno razgovarali o mnogim stvarima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Prihvatanje evolucione biologije ili bilo koje naucne teorije nije i ne moze biti u suprotnosti sa bilo cime sto je dogmat Crekve. Bilo koja teorija osim kreacionizma i inteligentnog dizajna? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 .npr zasto bi Bog stvorio svet? zasto bi izabrao jevrejski narod...? zasto sina, a ne cerku...??? zasto se Bogu govori Otac, a on nema pola? Zasto se Sotona pobunio protiv Boga..? Malo mi ta prica bio je jako gord, nema smisla...Zasto je potreban Bog kad on logicki nije potreban za funkcioisanje svemira i sveta..?? Da li imate problem sa ovakim pitanjima...? Znam da cete mi reci da ne treba da idem logikom nego verom...ali kad mozak stalno postavlja ova pitanja.... Када будеш схватио да је Бог апсолутно слободан, онда ће многа од ових питања добити одговор, односно нестаће. 1. Зато што је хтео, слобдоно, из ничим условљене љубави да га створи. 2. По свом промислу, зато што је тако хтео. (Не постоји разлог који претходи Његовој вољи и који би условљавао Бога). 3. и 4. Називи Син и Отац немају ознаку полности, већ означавају унутартројичне односе. Велики оци Цркве су јасни: избриши све што је телесно из тих имена, када говориш о Богу. 5. Зато што је слободан. А слобода значи да можеш да делаш како ти је воља. Кјеркегор би рекао да је слобода "најстрашнија ствар дарована човеку" (а и анђелима). Да, Луцифер је био горд. Горд може да буде само неко ко је слободан. 6. Ако свет разумеш као вечно постојећи, онда није потребан. Ипак, свет није вечан. Неко/нешто га је покренуло и одредило његове параметре по којима он даље битује. То је сасвим логично. Нико нормалан више не тврди да нашем свету не претходи узрок. Разликујемо се само у именовању тог узрока. Са друге стране, рећи да нема узрока оно што је почело да постоји је савршено нелогично. 7. Та питања су нормална и сасвим у реду, за неког ко је на почетку трагања. Пг је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Izlazak: 20 9Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. 10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. 11Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga. Evo jedan primjer kako bog racuna vrijeme, ovo baca teoriju evolucije u kanalizaciju. Ako se ovo tumaci simbolicno, jel to znaci da trebamo raditi na primjer 6 miliona godina pa onda odmarati milion godina? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresanCovek Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Brate ja se mogu djelomično sa tobom složiti u nekim stvarima,međutim mislim da grešiš ovo za patnju,pokajanje ti je put spasenja,pričešće,ispovjest,redovna liturgija... to su najvažnije stvari,sam moral i kažnjavanje nemorala su klimave stvari jer po tome bi ispalo da bi da neko ko je počinio smrtni greh i dovoljno patio na zemlji bez pokajanja spasi dušu,ali to onda brate nije pravoslavlje i ovaj moralizam ti je malo zeznuta stvar,smatra se za jeres u pravoslavlju,nemoj misliti da moral nije važan,naprotiv jako je važan,ali važne su i druge duhovne stvari koje si ti totalno izostavio i tu po meni grešiš u svojim pogledima... Patnja na zemlji nas iskupljuje za nase grehe, ali naravno da je veoma bitna i duhovna strana koju si napomenuo, narocito pokajanje, ispovest i pricesce. Ko pocini smrtni greh, pati i ne pokaje se, taj se nece spasiti, ali najverovatnije se nece muciti kao neko ko pocini smrtni greh a ne pati. A to da patnja vodi ka spasenju imamo kroz primere svetih mucenika koji su postradali za Hrista. Istochnik and kordun је реаговао/ла на ово 2 Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола. Преподобни Лаврентије Черниговски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Моје мишљење: логика је део Божије креације, самим тим саставни део нашег света. Печат Логоса у логосној, разумљивој, разумљивошћу бременитој творевини. Зато хришћани не треба да "хуле" на логику. Она нам је и дата да раздвајамо глупост од мудрости, лаж од истине. Просто, да разликујемо исправно од неисправног мишљења. Међутим, треба бити и обазрив како и у којем контексту ми употребљавамо реч логика и логично. Бојим се да се тај термин употребљава веома често изван онога што логика јесте, означавајући тако сасвим неке друге појмове. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Patnja na zemlji nas iskupljuje za nase grehe, ali naravno da je veoma bitna i duhovna strana koju si napomenuo, narocito pokajanje, ispovest i pricesce. Ko pocini smrtni greh, pati i ne pokaje se, taj se nece spasiti, ali najverovatnije se nece muciti kao neko ko pocini smrtni greh a ne pati. A to da patnja vodi ka spasenju imamo kroz primere svetih mucenika koji su postradali za Hrista. slažem se brate! a ovo za 7500 godina,slobodno vjeruj u to ako smatraš da je tako,jer to nije u nikakvoj suprotnosti sa pravoslavljem,pravoslavlje nema dogme koja bi se tome protivila... ima jedna interesantna stavr a to je naš kalendar u crkvi u kojem se godine broje baš tako kako ih i ti brojiš,al tog kalendara se ovdije neki boje ko ovca noža ,prave se da ga nikada nije bilo... Istochnik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Evo jedan primjer kako bog racuna vrijeme, ovo baca teoriju evolucije u kanalizaciju. Ako se ovo tumaci simbolicno, jel to znaci da trebamo raditi na primjer 6 miliona godina pa onda odmarati milion godina? Да, тако то тумаче Адвентисти... Нема то везе са временом, нити са ТЕ. Глупости. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fildza Написано Новембар 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 da...GresanCovek..pogledaj ostale teme..vec sto puta je bilo na ovom forumu..a Milojkov je objasnjavao hiljadu putu da se Sveto pismo ne tumaci bukvalno..nemoj biti kao musliman... Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 a Milojkov je objasnjavao hiljadu putu da se Sveto pismo ne tumaci bukvalno.. Тачније, да се не тумачи као уџбеник биологије. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fildza Написано Новембар 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 neko ga tumaci i kao udzbenik istorije, geografije, kosmologije, demonologije... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Да, тако то тумаче Адвентисти... Нема то везе са временом, нити са ТЕ. Глупости. Ja nisam pitao ko kako tumaci, ja sam postavio pitanje. Ako je za tebe to simbolicno onda moras to malo objasniti, ne mozes samo reci ''gluposti''. Jasno pise da se treba raditi 6 dana i odmoriti sedmi dan jer je tako i gospod radio kad je stvarao, tu nam je odma receno da je u ovom slucaju bog dao vrijednost vremenu istu koju i mi danas. Jesu li i 10 zapovjesti simbolika? I Hristov drugi dolazak? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука