Милослав Самарџић Написано Децембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2014 Овај документ је пример најважније љотићевске активности током рата – денунцијације Дражиних присталица Немцима. Једном приликом су доставили Немцима списак од чак 7.630 Дражиних сарадника и присталица. Многе од њих Немци су похапсили, мучили и ликвидирали. Препис и оригинал писма објављени су на дну поменутог чланка. Љотићеве присталице требало би ово да прочитају по двапут. Zar Ljotic i Nedic nisu bili na istoj strani? Pitam zbog govora popa Djujica Citao sam jos da su pred kraj rata Ljotic i Draza pregovarali o savezu. A tu je i govor vladike Nikolaja- На његовом одру је владика Николај одржао посмртну беседу, назвавши Љотића „најоданијим сином Српства“. Описао га је као „политичара са крстом“ и „идеолога хришћанског национализма“, који је „зашао у кругове светске политике“. Od nedavno sam poceo da se interesujem za stanje u Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata i koliko vidim to je bio opsti haos, rat sviju protiv svih. Да, био је општи хаос. То у вези говора еп. Николаја написао је љотићевац Бошко Костић. Он није присуствовао на малом опелу, тј. није чуо шта је рекао владика. После кад је дошао питао је ове који су присуствовали, записао и то објавио као владикин говор. Шта је заиста рекао владика, никада нећемо знати. Свакако је говорио по принципу ''о покојнику све најлепше'', али Костићев запис је недумњиво претеривање. На ову тему: http://www.pogledi.rs/ljoticevci-u-istri-i-sloveniji-194445/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2014 1) Sta sa Crnim trojkama? Da li je tacno ovo - http://sh.wikipedia.org/wiki/Crne_trojke Sigurno postoji neko dobro objasnjenje posto ako je i deo ovoga (ubijanje i terorisanje civila) tacan ne verujem da bi Draza mogao da ima ovoliki znacaj i da uziva toliko postovanje danas. 2) Da li su komunisti na slican nacin terorisali i ubijali seljake koji su odbijali saradnju za vreme rata? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Децембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2014 1) Sta sa Crnim trojkama? Da li je tacno ovo - http://sh.wikipedia.org/wiki/Crne_trojke Sigurno postoji neko dobro objasnjenje posto ako je i deo ovoga (ubijanje i terorisanje civila) tacan ne verujem da bi Draza mogao da ima ovoliki znacaj i da uziva toliko postovanje danas. 2) Da li su komunisti na slican nacin terorisali i ubijali seljake koji su odbijali saradnju za vreme rata? Није тачно, можете овде видети опширнији одговор: http://www.pogledi.rs/slovo-z-crne-trojke-pocetak-kampanje-o-koljacima/ http://www.pogledi.rs/likvidacije-klanjem/ Четници нису убијали политичке противнике, није постојао никакав механизам за то. Постојао је код комуниста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Децембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2014 https://www.pouke.org/forum/topic/36027-%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%9B/#entry1175942 Колико има истине у овоме, или је само ''мит'' у питању? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Децембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2014 У основи је тачно, али има нетачних детаља: - Дража није имао шињел, већ пелерину. Шињел је био Мишићев, он је показао чин високог официра и рекао да је Дража. Немци су прекинули потеру, а кад су схватили, било је касно. - Мишић није узјахао, ишао је пешице. Није био рањен. - Није стрељан, већ је одведен у заробљеништву, траг му се губи 1944. Можда је погинуо у савезничким бомбардовањима Немачке. Фидер је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2014 Није тачно, можете овде видети опширнији одговор: http://www.pogledi.rs/slovo-z-crne-trojke-pocetak-kampanje-o-koljacima/ http://www.pogledi.rs/likvidacije-klanjem/ Четници нису убијали политичке противнике, није постојао никакав механизам за то. Постојао је код комуниста. Pa iz ovoga se vidi da su ipak ubijali Srbe koji su "saradjivali sa okupatorom", "sirili defetizam" , "sirili kvinslisku propagandu". Jedino sto je prvobitno bila izdata naredba da se to cini vatrenim oruzjem a kad je nestalo municije ili radi efekta zastrasivanja poceli su da kolju. U svakom slucaju niko nije napadao Nemce vec Srbe koji saradjuju sa Nemcima! Ukratko : Jugoslavija u Drugom svetskom ratu - u NDH ustase slozno istrebljuju Srbe a u Nedicevoj Srbiji nekoliko frakcija Srba se medjusobno istrebljuju. Pa sada mi je jasno kako su komunisticke bande bez velikog vojnog znanja i vestine uspele da preuzmu drzavu- cekali su da se podeljeni srpski nacionalisti medjusobno pobiju! Sta su cetnici mogli da postignu ubijajuci nedicevce i ljoticevce? Nista osim da oslabe srpsko nacionalno bice sto je jedino islo na ruku komunistima sto je istorija i potvrdila - Danas su Srbi najveci jugonostalgicari iako je nama Jugoslavija nanela najvise stete! Npr. Kosta Pecanac je stao na Nedicevu stranu i pocistio Istocnu Srbiju od komunista. Da su to isto ucinili i Drazini cetnici komunista ne bi bilo. Nego koliko vidim problem je kako bi to narod doziveo. Mozda bi to shvatili kao izdaju te bi komunisti ispali jedini borci za slobodu. A na kraju bi Crvena Armija svejedno okupirala ove prostore i likvidirala saradnike okupatora i opet bi dosli na isto. Mozda bi odmazda bila i gora- pitam se kako je bilo u Rumuniji, Madjarskoj, Bugarskoj prvih godina posle rata. P.S. Nemojte mi zameriti ovo je moj prvi utisak posle povrsnog istrazivanja oblasti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Децембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2014 Немојте ни Ви замерити кад кажем да Вам је рано за утиске. Ипак су прво неопходне информације.Нпр. случај Пећанац. Он је био јачи у Јужној, не у Источној Србији. Јачи од Драже на почетку. Баш због њега је ту створено најјаче комунистичко језгро у Србији. Јер, због његовог присуства, Дража није могао да ствара организацију до зиме 1941/42. А њега су негде крајем 1941. почели да виђају са Бугарима, што му никако, нарочито у Топлици, није могло бити опроштено. Његови одреди се зато нагло растурају, а комунисти заузимају део празног простора и то се до краја рата није могло исправити. Што се тиче почетног питања, Дражини четници, као регуларна Југословенска војска, деловали су по законима Краљевине Југославије. Па тако и по Уредби о Војним судовима од 8. марта 1940. и Закону о заштити државе из 1921. Ту дакле нема кажњавања због политике, већ због кривичних дела. Што се тиче опаске да нико није нападао Немце, ево једног примера:http://www.pogledi.rs/proboj-fronta-jabuka-mesici-rogatica-oktobar-1943/ Партизани нису имали офанзивне операције против Немаца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2014 Kakav je bio Nedicev autoritet u Beogradu? Da li su Beogradjani docekali partizane i Crvenu Armiju kao oslobodioce od okupatora ili kao nove okupatore? Ovo pitam zbog toga sto su aristokratija, intelektualci, obrazovani svet prirodno bili protiv komunizma. I plus sto je anti-komunisticka propaganda (protiv "jeversko- boljsevicke nemani") radila punom parom 3 godine (Dovoljno je videti postere iz tog vremena npr sa "antimasonske izlozbe"). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Децембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2014 Пема извештају немачке обавештајне службе с почетка 1944, на територији ''Недићеве Србије'' за Дражу је било 80%, Недића 15%, а комунисти и љотићевци су делили 5%.Као нову окупацију, што и јесте била. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2014 Пема извештају немачке обавештајне службе с почетка 1944, на територији ''Недићеве Србије'' за Дражу је било 80%, Недића 15%, а комунисти и љотићевци су делили 5%. Као нову окупацију, што и јесте била. Zar Nedic i Ljotic nisu bili rame uz rame? - Ђнерал Милан Недић и Димитрије Љотић су били веома блиски, јер је Милан Недић је био председник Владе националног спаса, док је Љотић био њен незваничан идеолог, као и председник ЗБОР-а. Српски добровољачки корпус (СДК), који су сачињавали добровољци ЗБОР-а, је био под директном командом владе Милана Недића, што ти такође сведочи и повезаности, њиховом заједничком погледу рада, политичким ставова, остваривањем ставова и сарадњи. I da li je istina da su ljoticevci pomagali u Kragujevackom masakru? I jos nesto o Pecancu.. da li je ovo istina? - Govoreći o unutrašnjoj politici emigrantske vlade, Pećanac je tvrdio da je ona neuspeli nastavak politike koju su vodili radikali, sa Pašićem na čelu, u toku prvog svetskog rata, dok su se nalazili van zemlje, na ostrvu Krfu i u Solunu. — Kada je otpočeo toplički ustanak — pričao mi je Pećanac — kralj Aleksandar i Pašić su mi naredili da se prebacim u zemlju. Moj zadatak je bio da po svaku cenu sprečim bilo kakav ustanak u zemlji. A ako je narod raspoložen za borbu, da ga stišavam i potajno organizujem, a zatim tek kada naša vojska razbije neprijatelja, da u njegovoj pozadini, sa već organizovanim manjim četničkim odredima, otpočnem četničku akciju i time olakšam brži i efikasniji prodor naše vojske i oslobođenje zemlje. Ovaj zadatak sam i onda uz pomoć okupatora izvršio. Ustanak smo ugušili, narod smo spasli, a vlast zadržali, kralj i mi, radikali. Eto, sinko, slično ovome rade sada i oni naši iz Londona. Ustanci u narodu su ti opasna stvar. To znaju i oni tamo i mi ovde. Zato smo se ovako razumno i podelili. Mi ovde da sprečimo ustanak, ako ne možemo sami, onda pomoću okupatora, a oni tamo neka vode savezničku politiku. Njihov zvanični predstavnik u zemlji treba da bude Draža. On nije smeo da se upušta u saradnju s okupatorom, niti da vodi borbu protiv ustanka. Borba protiv ustanka bila je stvar Nedićeva, Ljotićeva i moja. A Draža je trebalo da, kao član naše vlade u Londonu, potajno održava u narodu duh monarhije i ljubav prema saveznicima. Za ovaj posao njemu nisu bili potrebni nikakvi odredi, jer naši odredi bili bi i njegovi. Ja sam, s obzirom na moje iskustvo, preko dosta ljudi savetovao Dražu da ovako radi, ali on nije hteo da me posluša. Zato će, na kraju, izgubiti bitku. A zbog njegove gluposti i tvrdoglavosti, i svi mi. Vlast će preći u ruke komunista." Preuzeo sam odavde http://www.znaci.net/00001/11_63.htm Da li je istina da je Herman Gering posle sastanka u Bugarskoj za Pecanca rekao - "Čini mi se da smo ovoga platili više no što vredi" ? I uzgred kako to da se Vaso Čubrilović "dobro snasao" u novoj komunistickoj Jugoslaviji posle rata kada se zalagao za etnicko ciscenje Albanaca sa Kosova? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Децембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2014 Недић и Љотић су били браћа од рођене тетке, дакле блиски и по том основу. Ипак, љотићевци нису били под командом Недића, ни Љотића, већ у саставу немачких јединца и под њиховом командом. Помагали су. Записе удбаша Николе Миловановића Грбе треба користити у проучавању комунистичке пропаганде, а колико сам схватио то Вас сада не занима. Не знам за Геринга, ни за Васу Чубриловића. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Децембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2014 Изложба “У име народа“ у Крагујевцу: Разонода за пензионере Субнора Изложба је прилика за субноровце и негдашње ударнике, сада пензионере, да шетњу кроз шумарички парк прекрате пријатним подсећањем на идоле своје младости. Оно што доминира на изложби – то је за њих афирмативно: http://www.pogledi.rs/izlozba-u-ime-naroda-u-kragujevcu-razonoda-za-penzionere-subnora/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 Zasto je onda Draza naredio likvidaciju Pecanca? Zato sto je Pecanac hteo da ga proda za 700 000 zlatnih maraka? (sa Wikipedije) Samo mala digresija ako moze. U poslednje vreme prilicno je aktuleno navodno Hitlerovo prezivljavanje Drugog svetskog rata i bekstvo u Argentinu. Sta mislite koliko su osnovane te tvrdnje? http://www.vaseljenska.com/svet/hitler-umro-1962-godine-u-argentini/ http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/50840/Default.aspx Da li su ovo zaista Hitler i Lenjin na slici iz 1909? http://www.glassrpske.com/novosti/svijet/Slika-Hitler-i-Lenjin-igraju-sah-na-prodaju/lat/27361.html I pitanje Holokausta - mnogi revizionisti su argumentovano osporili zvanicnu verziju Holokausta. Revizionisti kao sto su Ernst Zundel, David Irving, David Kol i drugi su izneli ubedljive dokaze koji osporavaju postojanje "gasnih komora", stradanje 6 miliona Jevreja i uopste postojanje plana na najvisem drzavnom nivou za sistematsko istrebljenje Jevreja (nijedan relevantan dokument nije sacuvan o tome, prostorije u kojima su navodno ubijani gasom nemaju potrebnu aparaturu, nema tragova otrova u zidovima, prostorije nisu hermeticki zatvorene, izvestaj Jevrejske medjunarodne zajednice iz 1946. godine prikazuje porast Jevrejskog stanovnistva u odnosu na 1940. godinu itd.) Sta mislite koliko su ozbiljne ove tvrdnje? Da li ste se bavili tim pitanjem? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милослав Самарџић Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 - Свашта пише на Википедији. - Немам ништа посебно о томе. - Нису, то је нека монтажа или слика (уметничка). - На жалост антисемитизам је стварност данас. Холокауст је постојао 101%. За територију ван Србије нисам посебно истраживао, али за територију Србије јесам, а нарочито неки од мојих блиских сарадника, попут пуковника Крсмановића. Дакле, у Србији су Немци спроводили Холокауст, 101% користили су камионе, херметички затворене, са отровним гасом, итд. Документа постоје. У Немачкој је то могло бити само горе. Skala357 and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 13, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2014 Zasto je onda Draza naredio da se ubije Pecanac? Da li je bilo i u drugim delovima Evrope odmazde 100 za 1 ? Moze li negde da se vidi broj stradalih po frakcijama? Tipa koliko je nedicevaca i ljoticevaca poginulo, koliko Drazinih a koliko partizana? I posebno me interesuje koliko su partizani pobili ljudi neposredno posle "oslobodjenja"? Koliko su istinite one price da je Tito ustvari Valter Vajs? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука