Ivana032 Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Драги моји, јако сам се изненадила једном новокомпонованом верзијом бајке Ивица и Марица. Прошле године су уз блиц излазиле бајке, које сам скупљала, јер мој синчић обожава да му их читам. Поједине су прерађене, прилагођене новом времену, па се помињу мобилни телефони, рачунари, игрице, но иако ми се то није допало, нисам обраћала превелику пажњу. Оно што ме шокирало код бајке Ивица и Марица је следећи део: -Ти мора да си зла вештица - рекао је Ивица. -Да ли ти изгледам тако? питала га је. -Не, али читао сам све бајке, сигурно си та - узвратио је. -Јесам вештица, али нисам зла. То су глупи људи измислили. Вештице уопште нису лоше. Ево ти ми реци на шта те подсећа реч "вештица"? -Нааа... Па на нешто вешто. -А-ха! Ето видиш. Онај који је вешт, има способност, вештину. -А јел можеш да учиниш да лоши људи постану добри? -Могу, зато имам оно што све вештице имају - сушене слепе мишеве, ноге и руке разних животиња и инсеката, ретке биљке, змије у алкохолу, кожу леопарда, фетус ламе, људске лобање, метле, чудне напитке, амајлије... На перфидан начин се поставља да вештице нису лоше, него веште. Откад је света и века, вештице су увек зле и управо та борба добра и зла од најранијег узраста нас припрема на сам живот. Друго, шта зна дете шта је фетус? Забезекнута сам да је овако постављена дечја бајка. Не могу да верујем да се неко тек тако налупетао, а у питању је литература за децу. Интересује ме ваше мишљење, па изволите, не штедите тастатуру. Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Photoshop kordun and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivana032 Написано Новембар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Бајка је суви текст, нигде ниједне слике. И дословно све тако пише. Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vecana Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Strasno ako je to tako... ja to svom detetu ne bih citala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivana032 Написано Новембар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Ма где да му читам, таман посла, прочитала сама за себе, јер ми је од почетка било наопако. Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Htedoh reci da su to sve teorije zavere, nista to ne postoji, to je sve "lepo i dobro". Isto ko i onaj vojvodjanerski udzbenik iz seksualnog vaspitanja... Ђуро Станивук and Istochnik је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Glupost žešća, zato ja niti gledam TV niti čitam žutu štampu! Ђуро Станивук, kordun, Ivana032 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivana032 Написано Новембар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Па да, управо тако и мислим. Релативизује се нешто што је јако озбиљно. Зло је зло, а Добро-Добро и ту нема шта да буде нејасно, бар у бајкама. Сва та фама око враџбина се и те како фаворизује као да је то нешто нормално, па ето вештице нису зле него веште. Јел треба да учимо нашу децу да је сасвим ок имати слепе мишеве у казанчету? Некоме је ово можда бенигно, али мене као мајку је баш узнемирило. Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivana032 Написано Новембар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Паметно Страхиња, не читам ни ја жуту штампу, али волим да читам свом синчићу бајке. Зато сам их и скупљала. Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 nemam pojma,ja nešto u zadnje vrijeme sve više mislim da će nam biti sve gore i gore,to nije zato što sam ja pesimista po razmišljanju,nego malo čega vidim dobrog u društvu,a more biti da umišljam i da sam zreo za ludaru,ko zna... Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivana032 Написано Новембар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 a more biti da umišljam i da sam zreo za ludaru Боже не дај! Мислим да нам се неке ствари тако суптилно постављају, а да нико не обраћа пажњу на то. И није то случајно уопште. Istochnik је реаговао/ла на ово 1 Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Мени то више личи на покушај неког полу новинарчића да испадне духовит и да бајку учини необичном и неочекиваном. Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Uvek imate izbor da deci ne čitate te novije varijante bajki. Ivana032 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Uvek imate izbor da deci ne čitate te novije varijante bajki. Novotarije! Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivana032 Написано Новембар 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Могуће да је и то, читав серијал је "осавремењен", то уопште нису бајке какве сви знамо, али просто не могу да поверујем да се ни том полу-новинарчићу није укључио мозак бар на кратко. Па то су деца, сунђери који упијају све таквом брзином да се човек забезекне. Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука