Jump to content

"Okretanje drugog obraza" - kod dece ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ovo je pitanje za roditelje- vernike.

Kako učite svoju decu da reaguju kada ih neko fizički maltretira od vršnjaka ? Nažalost, po školama je alarmatna situacija, sve više je vršnjačkog nasilja.

Da li učite svoju decu da,u skladu sa Hristovim učenjem, okrenu i drugi obraz (i verovatno postanu vreća za boks nasilnim vršnjacima) ili da se brane ?

Подели на овим сајтовима

Када је малтретирање у питању, треба да одговоре без размишљања. Јер ако допусте, после ће бити нон стоп предмет малтретирања, што код детета може доста психички да утиче. Зато боље у том тренутку да узврате, ударе, па макар и добили батине, али ће ипак ставити до знања да неће допустити да га малтретирају. Боља је можда солуција да дете себе увек представља као јаког и оног са ким нема шале, тако да неће доћи у ситуацију да мора да се брани.

А за туче које нису циљ малтретирање, не би му дозволио, требао би увек да избегава колико може. Иако је некако "нормално" да се деца по некада потуку, пошто је и код њих борба за место у друштву, као и целог живота што ће бити.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

ja ih učim da se sklone kad vide da je neko problematičan i da nikad prve ne udaraju  ali .....

mislim da bi moja deca vratila istom merom i ne bi dozvolile  da ih neko maltretira , makar i dobile batine

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Ok, ali pitanje je šta ih vi učite ? Šta im govorite ? Kako treba da se ponašaju u datoj situaciji ? Pogotovo roditelji koji vode decu na liturgiju i odgajaju ih u tom duhu. Npr. dete vam kaže da ga neko maltretira, vi mu kažete "nemoj nikad prvi,ali ako te neko dira,uzvrati", a dete vam možda bupne sa odgovorom da se to ne slaže sa Hristovim savetom da se okrene drugi obraz.

Подели на овим сајтовима

a dete vam možda bupne sa odgovorom da se to ne slaže sa Hristovim savetom da se okrene drugi obraz.

dete koje je usvojilo Hristov savet da okrene drugi obraz , nikad neće reći da ga neko maltretira

Подели на овим сајтовима

Šta će onda raditi ? Trpeti i trpeti i trpeti batine i batine ? Hm. . .

možda će to rešiti na drugi način

možda mu je najbolji drug najjači u razredu i neće dozvoliti da ga iko maltretira

vrlo je teško davati predpostavke šta bi bilo kad bi bilo

Подели на овим сајтовима

Da nikad ne udari prvi, ali kad ga neko dira da vrati. Nemam dece jos uvek, ali kad mi se bratanac pozalio da ga je neko ujeo u obdanistu, prvo sto sam ga pitala - jel si mu vratio. Nekako je bilo instinktivno. Ne bih mogla nikad da kazem detetu da treba da trpi batine i maltretiranje.

Подели на овим сајтовима

U redu, mislio sam na godine.

Pitam, pošto žena i ja imamo osnovca (prvi razred osnovne škole) i još od vrtića uspešno (za sada) vodimo borbu protiv nasilja.

U slučaju da se dete konstantno žali na nekog druga kako ga maltretira, prvo pričamo sa vaspitačicom/učiteljicom uglavnom one su već upoznate sa tim problemom, ako to ne da rezultate razgovaram sa problematičnim detetom u prisustvu mog sina čučnem da se spustim na njihov nivo :) i lepo porazgovaramo o problemu.

Uglavnom sa "zajedničkim" razgovorom rešavao sam 90% problema, ako ni to ne pomogne obraćam se roditeljima uz prisustvo dece da slušaju o čemu pričamo.

Uglavnom ove probleme rešavaju tate, bar što se moje porodice tiče.

Naravno ovo je za ekstremne slučajeve, ipak sam za to da dete treba samo da nađe rešenje i da se uči da se sam bori.

Decu nemojte držati pod staklenim zvonom, svakako ne treba ići i u ekstreme što se slobode tiče, to je sve jedan deo odrastanja.

Подели на овим сајтовима

Учим их да сваки облик малтретирања пријаве разредном, директору, наравно и мени (родитељу),а уколико то не уроди плодом, па постоје и друге институцие које ће повести рачуна о томе и спријечити то. 

Да будем искрена, на сву срећу моја дјеца нису имала тих проблема. Барем не до сада. 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Учимо их да буду попут хришћанских витезова! Морају се прво научити старозавјетној правди, а тек потом савршеној Љубави. Дакле, први не дирати и непровоцирати, помоћи слабијем и покушати избјећи конфликт до границе достојанства, а након тога учинити што је потребно да се насилник онемогући (макар и сами лошије прошли у томе).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Apsolutno je normalno da se dijete brani . Ne vidim taj problem , niti bilo koga ko ne bi opravdao odbranu od nasilničkih ataka pogotovo kod djece . Ne znam kakva je stvar sa sveštenstvom i sumnjam da bi iko od tih sveštenih ljudi pozivao djecu na nasilje , ali bi svako od njih , vjerovatno opravdao tu odbranu . Uostalom , izvan svakog religijskog konteksta je ono što je u ljudima urođeno , dakle ono s čim se rađamo , a jedna od tih stvari je i odbrana ličnosti . Time želim da istaknem da ono urođeno (gotovo) uvijek prednjači nad stečenim . Pored toga , smatram da djecu i ne možemo odmah smatrati pravim vjernicima (u pravom smislu te riječi) nego više kao vjernike "u pokušaju" , kao što se dječiji grijesi i ne računaju ozbiljno koliko se računaju grijesi odrasle osobe .

Međutim , možemo posmatrati i starije osobe . Toliko je ratova vođeno , ljudi su branili svoje kuće , svoja ognjišta , crkve i sl. Ne vjerujem da iko ima nešto protiv svih tih ljudi , koji ratovaše da bi se odbranili . Šta bi onda crkva trebala da učini , da otpiše te ljude jer su se vodili jednim ne hrišćanskim načelom , da za njih ne bude života vječnog itd. ?! 

Dok je postavljanje djece u taj položaj sasvim nesuvislo , bar što se mene tiče .  

Na koncu , ljudi griješe i to svi , bez razlike - bili oni Hrišćani ili ne ! 

"Ох, та ја сам Човек! Човек!" 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...