Jump to content

Атеистички побркани лончићи

Оцени ову тему

Препоручена порука

Otvoreni um znači otvorenost ka novim saznanjima ka menjanju neodrživih stavova. Vernicima je saznanje dato i nepromenljivo kao dogma. Nema tu mesta za "otvoreni um". Kako se sme protiv reči Božje. Kud ćeš veću zatvorenost uma kad celokupni svet oko sebe želiš da uklopiš u  unapred dato znanje i nesmeš ni da pomisliš da ga menjaš. Ateisti nije nikakav problem da prihvati postojanje Boga ako za to ima dokaza.

Прво, добродошао на форум, надам се да ће ти овде бити фино.

Друго, ниси у праву што се тиче затворености. Само на овом форуму неке истине, које неки други сматрају за "датост", претресале су се небројено много пута и воде се жустре дебате у вези неких питања како би се она осветлила до краја. Такође, и на Православном богословском факултету и овде се учи шта је истина а шта легенда код појединих прича, као и то да се та два увек одвајају и да се прави хришћани не поводе за причама или чудима, јер им нису потребна, јер права је вера заснована на уверењу, а не на непобитним доказима (као и неверовање, уосталом). На форуму имаш и атеиста, који су углавном добри ликови. Због свега је форум врло често био мета напада оних који мисле да је вера заснована на слепој послушности а не на здраворазумском расуђивању које је потковано правим информацијама.

Што се тиче затворености ума, вероватно ниси упознат са организацијом под именом "Атеисти Србије". По имену су атеисти, док су по свему осталом (начин деловања, мржња, затвореност, увреде и псовке...) у длаку исти оним ликовима који прво оду код врачаре, онда код попа, па код хоџе, и онда хоће да се побију кад им неко опсује цркву или веру прађедовску. Дакле, средњевековни менталитет, коме није битно уопште која је идеја у питању, заступаће је газећи по сваком ко мисли другачије. Ако мени не верујеш, одеш на њихов ФБ профил и видиш којим се све именима назива свако ко мисли другачије (по било ком питању) од двојца који организацију води, био тај неко атеиста или верник. Наглашавам да није битно о ком се питању ради, ако неко мисли другачије о било чему, добиће бујицу увреда, псовки и квалификација, посебно од Стојадиновића. Мислим да се ово о затворености односило управо на такве, јер Милојков никада на форуму није упутио такве квалификације било коме ко је водио нормалну и смислену дискусију, док такве епитете овде добијају и многи верници који имају исти ментални склоп као људи који воде поменуту организацију.

Извини на мало подужем посту, ал нов си, па рекох да урадим што је до мене да приступиш свему овоме на прави начин, остало је на теби.

Још једном, добродошао на форум!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Мислим да се ово о затворености односило управо на такве, јер Милојков никада на форуму није упутио такве квалификације било коме ко је водио нормалну и смислену дискусију...

Hahahahahaaahhhahahahahaha... I ti si izgleda nov na forumu :-D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Прво, добродошао на форум, надам се да ће ти овде бити фино.

Друго, ниси у праву што се тиче затворености. Само на овом форуму неке истине, које неки други сматрају за "датост", претресале су се небројено много пута и воде се жустре дебате у вези неких питања како би се она осветлила до краја. Такође, и на Православном богословском факултету и овде се учи шта је истина а шта легенда код појединих прича, као и то да се та два увек одвајају и да се прави хришћани не поводе за причама или чудима, јер им нису потребна, јер права је вера заснована на уверењу, а не на непобитним доказима (као и неверовање, уосталом).

Meni su cuda itekako bitna, a sad sta je cudo to je individualni pojam. Mozda ja nisam pravi hriscanin, ma sta god to znacilo...

Ljudi upadaju u zamku definicija, sto moze da odvede u opasno ogranicenje.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Извини на мало подужем посту, ал нов си, па рекох да урадим што је до мене да приступиш свему овоме на прави начин, остало је на теби.

Још једном, добродошао на форум!

Hvala na dobrodošlici.

Izgleda da sam imao pogrešnu pretpostavku da što se tiče vernika Bog je stvorio svet za 6 dana, dao nam fizičke i moralne zakone i tačka.

Ovo je prijatno saznaje.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Подвуци речи "смислена и нормална дискусија"...

A kako bi nazvao kad oplevi epitetima po konkretnim ljudima ili grupama koje uopste  i nisu na forumu? Nema nikakve a kamoli smislene diskusije iz prostog razloga sto nisu prisutni...

Kako bi to nazvao?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Hvala na dobrodošlici.   Izgleda da sam imao pogrešnu pretpostavku da što se tiče vernika Bog je stvorio svet za 6 dana, dao nam fizičke i moralne zakone i tačka. Ovo je prijatno saznaje.
Имаш свакаквих, па и оних који буквално верују у све што пише у Библији. 

Један технички савет: Када хоћеш нешто да цитираш, превучеш мишем преко тог дела текста, онда ти се појави мини мени, и кликни "Цитирај", да би ти се текст ставио у ово балонче, тако је лакше и теби и другима да прате. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Meni su cuda itekako bitna, a sad sta je cudo to je individualni pojam. Mozda ja nisam pravi hriscanin, ma sta god to znacilo...

Ljudi upadaju u zamku definicija, sto moze da odvede u opasno ogranicenje.

Нисам мислио на то да се чуда поричу или било шта, него да нису битна за псотојање саме вере, да би вера и без њих постојала.

Подели на овим сајтовима

Meni je to jednako, i jedno bez drugog ne moze da postoji.

Pa to je onda protivrecno, Hristos je vaskrsao, jel to nije cudo? Ili je to sasvim "normalno" i nebitno?

(ocu da kazem da je to normalno)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Otvoreni um znači otvorenost ka novim saznanjima ka menjanju neodrživih stavova. Vernicima je saznanje dato i nepromenljivo kao dogma. Nema tu mesta za "otvoreni um". Kako se sme protiv reči Božje. Kud ćeš veću zatvorenost uma kad celokupni svet oko sebe želiš da uklopiš u  unapred dato znanje i nesmeš ni da pomisliš da ga menjaš. Ateisti nije nikakav problem da prihvati postojanje Boga ako za to ima dokaza.

Неће бити да је тако, барем када је хришћанство у питању. То су само твоје предрасуде. Ништа мени није "дато" да га без размишљања прихватим. Прихватио сам јер сам УВЕРЕН да сам прихватио Истину.

Што се тиче доказа о постојању Бога, атеисти углавном под доказом подразумевају доказ у научном смислу. Такав доказ не постоји нити може постојати, због онтолошког статуса Бога и света. О томе сам много говорио и писао али неким атеистима не вреди ни говорити ни писати јер су као у бетон заковани у свом догматизму (у најнегативнијем значењу те речи). Тако да немој да причаш да је атеисти лако да прихвати постојање Бога. Атеисти немају неко генерално понашање према томе. Постоје различити људи, они са којима има смисла дискутовати на ову тему и они са којима је то потпуно бесмислено. 

Подели на овим сајтовима

Послушај овде шта сам рекао о вери и знању, када је у питању Бог (у хришћанском и библијском схватању):

Ne razumem sta je hteo da kaze Stevan Jovanovic :( ..na pocetku je izlozio citavu sustinu filosofije idealizma (i vrlo je lepo to uradio) ali nije mi jasno kakve to veze ima sa religijom?...mislim da nije uspostavio najjasniju vezu... Moze neko pojasnjenje?

Подели на овим сајтовима

A i ti si Aleksandre rekao na ovoj tribini da verujes u Boga da bi imao slobodu, slobodnu volju. To znaci da je sloboda volje dogmatska kategorija i da nije sama po sebi ocigledna zar ne?...tako neki postkantovski filosofi (Sopenhauer npr) ce tvrditi da ne postoji slobodna volja coveka pojedinca jer je uronjena u ovaj svet. Drugi nacin da se kaze je da  covek nije causa sui pa zato ni ne moze biti slobodan.

Подели на овим сајтовима

Неће бити да је тако, барем када је хришћанство у питању. То су само твоје предрасуде. Ништа мени није "дато" да га без размишљања прихватим. Прихватио сам јер сам УВЕРЕН да сам прихватио Истину.

Ovde sam upravo došao (mislim na forum) da bih razbio predrasude (moje). Ja sam zaista mislio da je hrišćanstvo izričito u tome da postoji Bog stvoritelj svega i da tu nema šta da se razmišlja. Ako se to prihvati kao istina onda nema otvorenosti uma. Otvoreni um ne priznaje dogmu

.

Што се тиче доказа о постојању Бога, атеисти углавном под доказом подразумевају доказ у научном смислу. Такав доказ не постоји нити може постојати, због онтолошког статуса Бога и света. О томе сам много говорио и писао али неким атеистима не вреди ни говорити ни писати јер су као у бетон заковани у свом догматизму (у најнегативнијем значењу те речи). Тако да немој да причаш да је атеисти лако да прихвати постојање Бога. Атеисти немају неко генерално понашање према томе. Постоје различити људи, они са којима има смисла дискутовати на ову тему и они са којима је то потпуно бесмислено.

Kao što se pod "vernik" kriju svakojaki ljudi to važi i za ateiste.

Koliko ja znam pod ateista se podrazumeva čovek koji ne veruje u postojanje Boga bez dokaza. Ateista nije onaj ko kaže "Bog ne postoji".

Ogromna je razlika (kao između vernika i ateiste). E zato mislim da ateisti nije uopšte teško da prihvati postojanje Boga (uz dokaze naravno) ali bez onoga "majke mi", "reko mi jedan Čoek", "bog mi se javio".......

Nažalost nisam slušao ni čitao Vaša predavanja ali pretpostavljam kada kažete "zbog ontološkog odnosa Boga i sveta" mislite na Boga koji nije od ovoga sveta pa ga ne možemoo dokazati našim raspoloživim načinima. E sad sledi nezgodno pitanje pa kako znamo uopšte za tu drugu stvarnost u kojoj obitava Bog i za samog Boga. Molim Vas samo nemojte reći preko Biblije jer je ona od ovoga sveta pa samim tim i nemože biti dokaz za tu drugu stvarnost i Boga. Da preformulišem pitanje: šta je to što je Vas ubedilo da budete UVERENI u Istinu. Ovo je suštinsko pitanje i odgovor na njega će zapušiti usta svima onima koji ne veruju a ateisti će dobiti dokaz koji traže.

Unapred hvala.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...