Jump to content

Како заинтересовати младе за Цркву

Оцени ову тему

Препоручена порука

какав је противизам,омЏ!Ок,кажи ми како психологија може да се докаже?

Kako?Tako sto se vrse eksperimenti.

Не представља скретање са теме,него је то кључно,јер то уствари говори да не треба озбиљно да те схватамо.Не морам да знам,ја знам да ти можеш да потискујеш свој став и шта мислиш о томе.

A buduci da me ne poznajes,ne mozes da znas da li sam ja odredjeni stav prihvatio zato da bih se,kako ste rekli,izdvojio od vas zatucanih,ili iz nekog drugog razloga.Zato je to apsolutno nebitno,jer nije bazirano na cinjenicama,vec na tvojim potpuno proizvoljnim pretpostavkama,koje mogu a i ne moraju da budu tacne.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Rekla sam da stavljas stav nauke iznad stava Crkve,to sto ti kazes da one ne govore o istim stvarima (mada kako ne, zar filozofija, istorija, geografija..nisu nauke,po meni Crkva je sveobuhvatnija od nauke, Bog je sve, u svemu)nema veze sa tim, i da jeste tacno, ti nauku prihvatas onako kako bi trebalo Crkvu, a Crkvu skepticno (onako kako bi prvenstveno trebalo nauku-kriticki, uz argumente, dokaze, empiriju..) 0304_smile4

Polni organi ili reproduktivni su za reprodukciju, nego za sta su??? Nista nije stvoreno od organa za uzivanje (telesno, hedonizam), svaki organ/sistem organa ima svoju svrhu, predvidjeno je da za nesto sluzi-prakticno; ljubav? mozemo govoriti o polnom nagonu, kome je cilj reprodukcija, bili svesni toga, mislili o tome ili ne

da, za kontracepciju (nisam pomenula rec kondom) je takva zabluda da sprecava bolesti; tu zabludu siri neprijatelj roda ljudskog i njegove sluge; itekako je Crkva dala stav o tome-knjiga Crkve je Sveto Pismo, Bog tamo kaze radjajte se i mnozite se, posto kontracepcijom sprecavas zacece naravno da tako sprecavas i radjanje i cinis protivno Bozijoj zapovesti, a bio ateista ili ne, snosices posledice krsenja

Zastitu hoce oni koji bi da upraznjavaju mnogo polnih odnosa i sa vise osoba, posto je covek psihofizicko bice, taj cin se odrazava, hteli to ili ne, na psihofizicko bice covekovo, um ti ne moze biti isti,pa ni telo, znas li da na rak grlica materice, od koga zene masovno obolevaju i umiru i kod nas i u svetu, ima i te kakve veze sa tim ako je neko rano stupio u odnose, menjao vise partnera, ili mu je partner bio promiskuitetan..iako se osoba stitila, sex nije bezazlen, garantujem da su svi koji to djubre koriste imali pre ili kasnije problema sa genitalnim organima, 2 i 2 je prosto 4

Nema sta zapadni/istocni oci, Hristos je rekao ko se maca lati od maca ce i stradati(plata za greh stize u skladu sa pocinjenim grehom, neizostavno (osim ako se covek pokaje), to mozemo tumaciti i bukvalno i duhovno

Подели на овим сајтовима

Kad sam rekla da je Darvindan izmisljen praznik, to nije imalo veze sa realnoscu Darvina, nego da je naprasno smisljeno da se sad slavi dan njegovog rodjenja; izmisljen-sad smisljen; i cuj, dan rodjenja, ma cija mi to rodjenja slavimo, od kojeg coveka se slavi dan rodjenja u svetu??? (ne govorim sad o verskoj strani)

Подели на овим сајтовима

Rekla sam da stavljas stav nauke iznad stava Crkve,to sto ti kazes da one ne govore o istim stvarima (mada kako ne, zar filozofija, istorija, geografija..nisu nauke,po meni Crkva je sveobuhvatnija od nauke, Bog je sve, u svemu)nema veze sa tim, i da jeste tacno, ti nauku prihvatas onako kako bi trebalo Crkvu, a Crkvu skepticno (onako kako bi prvenstveno trebalo nauku-kriticki, uz argumente, dokaze, empiriju..)

Kad sam rekao "nauka",mislio sam na prirodne nauke.

Gde sam Crkvu prihvatao skepticno?Jesam li poricao i jedan dogmat?

Nista nije stvoreno od organa za uzivanje (telesno, hedonizam), svaki organ/sistem organa ima svoju svrhu, predvidjeno je da za nesto sluzi-prakticno; ljubav? mozemo govoriti o polnom nagonu, kome je cilj reprodukcija, bili svesni toga, mislili o tome ili ne

Polni nagon svakako da ima izvorno ima cilj za produzenjem vrste.No,covek je slobodno bice i njegovo delovanje nije uslovljeno nagonima,pa tako ni seksualna aktivnost.

Sex kao izrazavanje ljubavi izmedju dve osobe,je itekako prakticno.Zapravo,to je jedino sto sex moze uciniti hriscanskim.-ljubav.

da, za kontracepciju (nisam pomenula rec kondom) je takva zabluda da sprecava bolesti; tu zabludu siri neprijatelj roda ljudskog i njegove sluge;

Pravicu se da ovo nisam procitao.Mislim da je to bolje i za tebe.

itekako je Crkva dala stav o tome-knjiga Crkve je Sveto Pismo,

Stav Crkve je iskljucivo dogmatskog karaktera,dok se Sveto pismo cak i medju ocima tumaci na razlicite nacine.

Bog tamo kaze radjajte se i mnozite se

Sto opet ne znaci da je jedini cilj sexa radjanje.

Zastitu hoce oni koji bi da upraznjavaju mnogo polnih odnosa i sa vise osoba

Ovo boldovano je toliko netacno da nemam reci.Imas ovde na forumu gomilu ljudi koji koriste kondome ili bilo koju drugu vrstu kontracepcije,a koji sex imaju samo sa svojim partnerom.

Nego,kad smo vec kod prakticnosti,sto nisi spomenula i to da je na Zemlji sve vise i vise stanovnika i da ce u skorijoj buducnosti veliki problem biti prenaseljenost planete.Zamisli sta bi bilo kad bi svi prestali da koriste kontracepciju?Eto,to je itekako prakticna strana upotrebe kontracepcije,koju ne moze niko da porekne.

znas li da na rak grlica materice, od koga zene masovno obolevaju i umiru i kod nas i u svetu, ima i te kakve veze sa tim ako je neko rano stupio u odnose, menjao vise partnera, ili mu je partner bio promiskuitetan.

Imas li neke dokaze za ovo?Prvi put cujem da broj partnera utice na povecanje sasne da dobijes rak grlica materice.

garantujem da su svi koji to djubre koriste imali pre ili kasnije problema sa genitalnim organima, 2 i 2 je prosto 4

Stvarno?Ajde da pitamo ljude na ovom forumu?I na osnovu cega to garantujes?Na osnovu nekih cinjenica ili na osnovu tvog proizvoljnog zakljucka?

I nisi mi odgovorila kako zamisljas da ljudi imaju sex samo nekoliko puta u zivotu,tj.samo kad zele da imaju decu?

Nema sta zapadni/istocni oci, Hristos je rekao ko se maca lati od maca ce i stradati(plata za greh stize u skladu sa pocinjenim grehom, neizostavno (osim ako se covek pokaje), to mozemo tumaciti i bukvalno i duhovno

A ta plata za greh nije nikakva Bozija kazna,vec je to posledica naseg odnosa prema Bogu.Takvo juridicko shvatanje koje zastupas tesko da moze da prodje.

Подели на овим сајтовима

Kad sam rekla da je Darvindan izmisljen praznik, to nije imalo veze sa realnoscu Darvina, nego da je naprasno smisljeno da se sad slavi dan njegovog rodjenja; izmisljen-sad smisljen; i cuj, dan rodjenja, ma cija mi to rodjenja slavimo, od kojeg coveka se slavi dan rodjenja u svetu??? (ne govorim sad o verskoj strani)

A sta ako si Kineskinja? facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Sta ako sam Kineskinja??? To ne menja cinjenicu o Darvindanu, mislim tako svaka grupica moze da izmisli praznik, hajde da slavimo ovo ili ono, to je ono l'art pour l'art, samo udaranje kontre, inat veri sa njenim praznicima, nije ni vredno pomena

Hriscansku dimenziju polnom odnosu upravo daje radjanje dece, jer smo Bogom dati takvi kakvi jesmo i koristimo svoje telo na slavu Boziju (zena ce se spasti radjanjem dece....) i naravno ispunjenje Bozije zapovesti o radjanju

Za rak grlica materice to tvrdi medicinska, eto, prirodna nauka (mozes videti na medicinskim sajtovima, uzroci raka grlica materice)

Da, zastitu koriste i oni koji imaju 1 partnera, ali oni koji ih menjaju, ta zastita je "hleb nasusni", jer misle da ce tako ostati postedjeni bolesti, kao i blagoslovenog stanja (eto, kad nece blagosloveno, stize suprotno)

Opet cu se pozvati bolest i dr.stradanje kao posledica greha, na Hristove reci, bas na temu danasnjeg Jevandjelja o isceljenju slepog, Jevreji, pobozan  narod, su se pitali zgresi li on ili roditelji njegovi te se rodi slep (slepilo shvaceno kao kazna za greh), ili kad Hristos pita Jevreje misle li da su oni na koje pade kula veci gresnici od ostalih(znaci Hristos sam ne negira fakt da je stradanje posledica greha), nego ako se ne pokaju svi ce tako izginuti, itd

Na osnovu svega toga, celokupnog iskustva Crkve, kazem da je 2 i 2 4, koriscenje kontracepcije je greh, i kao posledica neizbezna dolazi stradanje, palost, poremecaj...cime je greh ucinjen (ko se lati maca(ovde shvati to kao reproduktivne organe u sluzbi greha), od maca ce i stradati(na njih ce doci stradanje))

Подели на овим сајтовима

To ne menja cinjenicu o Darvindanu, mislim tako svaka grupica moze da izmisli praznik, hajde da slavimo ovo ili ono, to je ono l'art pour l'art, samo udaranje kontre, inat veri sa njenim praznicima, nije ni vredno pomena

Slavljenje Darvinovog rodjenja je itekako bitno,ako mene pitas.

Hriscansku dimenziju polnom odnosu upravo daje radjanje dece

Reci to parovima koji ne mogu da imaju decu.

Da, zastitu koriste i oni koji imaju 1 partnera, ali oni koji ih menjaju

Tacno,ali onda ne mozes da izjavis da kondome koriste oni koji menjaju vise partnera,vec neki od njih imaju vise partnera.

Jevreji, pobozan  narod, su se pitali zgresi li on ili roditelji njegovi te se rodi slep (slepilo shvaceno kao kazna za greh)

Pa naravno,Jevreji i dan danas imaju takvo juridicko shvatanje svog odnosa prema Bogu,dok su se hriscani toga oslobodili jos od kad.To sto ti pricas se komotnio moze smestiti u zapadno glediste o padu,dok u istocno-gotovo nemoguce.

ili kad Hristos pita Jevreje misle li da su oni na koje pade kula veci gresnici od ostalih(znaci Hristos sam ne negira fakt da je stradanje posledica greha),

O kakvim kulama je rec?Navedi taj odlomak.

Na osnovu svega toga, celokupnog iskustva Crkve, kazem da je 2 i 2 4, koriscenje kontracepcije je greh, i kao posledica neizbezna dolazi stradanje, palost, poremecaj...cime je greh ucinjen (ko se lati maca(ovde shvati to kao reproduktivne organe u sluzbi greha), od maca ce i stradati(na njih ce doci stradanje))

Tek kad ovakvo glediste uklopis u ucenje otaca Istoka o grehu kao o ontoloskoj a ne juridickoj kategoriji,i kad mi objasnis kako da ljudi koji su u braku imaju sex samo nekoliko puta u zivotu.Ni na jedno od tih pitanja nisi odgovorila.

Подели на овим сајтовима

Evo samo jedan od mnogobrojin nacina misionarenja koji su nam na raspolaganju. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,14470.msg452134/topicseen.html#msg452134

Ok kad pozoves nekog svog drugara da dobrovoljno,a ne da ti pravi drustvo pozoves na ovakvo okupljanje svaka cast.Podrazumeva se da ne veruje u Boga.E tad me pozovi,a ne evo  ga jos jedan nacin.

Ok daj mi rezultate koje su obavili psiholozi?

Подели на овим сајтовима

Parovi koji ne mogu da imaju decu, to nije normalno stanje, tu postoji problem; naravno da govorim o normalnoj, prirodnoj situaciji, normalno je da deca nastaju tako,ako ne moze to je nenormalno i zato se i leci.

za broj partnera, nisam ni rekla da samo ovi koji imaju vise, nego da ne razlazem bas sve u najsitnije detalje

Lk.13,4

ne znam da li je ono dokazano, mislim da je pitanje bezveze i da ga mozes postaviti za milijardu stvari, sto iz medicine, sto ovako;znas ti koliko bolesti ima, i kako su brojni njihovi uzroci, i ti sad za svaki navedeni da trazis dokaz??? facenew22222222

Kazi mi molim te zasto je bitno kad se rodio Darvin, pa ima toliko znacajnijih ljudi u svakom pogledu, pa im se ne slavi rodjendan, zasto bi njemu, mozda je to bilo bitno eventualno njegovim roditeljima, kome je npr.bitno kad si se ti rodio (osim pretpostavljam roditeljima), ili ja, bilo ko; ni postovaoci vecih imena ne slave dane rodjenja tih osoba

aha, Jevreji imaju juridicko shvatanje, mislis Hristos ga ima, a hriscani ga nemaju???

Подели на овим сајтовима

Ok kad pozoves nekog svog drugara da dobrovoljno,a ne da ti pravi drustvo pozoves na ovakvo okupljanje svaka cast.Podrazumeva se da ne veruje u Boga.E tad me pozovi,a ne evo  ga jos jedan nacin.

Hm...a zasto mora da ne veruje u Boga?Koliko ja znam u Srbiji osim ateista zivi veliki broj tradicionalnih vernika.Mislim da bi to trebalo da bude ciljna grupa.

Pa rezultat je upravo to sto sam ti rekao.Americko udruzenje psihijatara je homoseksualnost skinulo sa liste mentalnih poremecaja,kao i Svetska zdravstvena organizacija.

Uostalom u to mozes da  se u veris u svakodnevnom zivotu.Porpicaj malo sa nekim,nije tako strasno.Nema potrebe da sirimo predrasude. facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Parovi koji ne mogu da imaju decu, to nije normalno stanje, tu postoji problem; naravno da govorim o normalnoj, prirodnoj situaciji, normalno je da deca nastaju tako,ako ne moze to je nenormalno i zato se i leci

Ne moze uvek da se izlaeci.To valjda ne treba da isticem.Dakle,sta takvi parovi da rade?Da se uzdrzavaju ceo zivot?

I opet nisi odgovorila na pitanje,kako zamisljas da mladi,zdravi bracni parovi imaju sex samo nekoliko puta u zivotu,tj.radi radjanja dece?

ne znam da li je ono dokazano

U prethodnom postu si rekla da je medicina dokazala,a sad kazes da ne znas da li je dokazano.Odluci se vec jednom.Imam pravo da trazim dokaze za tvrdnju koju si iznela,i pritom je iskoristila kao argument u raspravi.

koliko bolesti ima, i kako su brojni njihovi uzroci, i ti sad za svaki navedeni da trazis dokaz???

Nisam ti trazio za sve bolesti vec za jednu konkretnu o kojoj smo govorili.

Kazi mi molim te zasto je bitno kad se rodio Darvin

U naucnom svetu svakako da jeste bitno.

Naprotiv,Hristos upravo kritikuje takav formalizam kod Jevreja.

aha, Jevreji imaju juridicko shvatanje, mislis Hristos ga ima, a hriscani ga nemaju???

Подели на овим сајтовима

Ok kad pozoves nekog svog drugara da dobrovoljno,a ne da ti pravi drustvo pozoves na ovakvo okupljanje svaka cast.Podrazumeva se da ne veruje u Boga.E tad me pozovi,a ne evo  ga jos jedan nacin.

Hm...a zasto mora da ne veruje u Boga?Koliko ja znam u Srbiji osim ateista zivi veliki broj tradicionalnih vernika.Mislim da bi to trebalo da bude ciljna grupa.

Pa rezultat je upravo to sto sam ti rekao.Americko udruzenje psihijatara je homoseksualnost skinulo sa liste mentalnih poremecaja,kao i Svetska zdravstvena organizacija.

Uostalom u to mozes da  se u veris u svakodnevnom zivotu.Porpicaj malo sa nekim,nije tako strasno.Nema potrebe da sirimo predrasude. facenew22222222

Dobro moze i onaj koji veruje u Boga,ali ne zna vise o njemu.Da vidim da li ces da nateras vise od jednog.

-Ma daj mi razultate naucne koje su oni dokazali da nisu bolesni?Stra mene zanima da li su se oni dogovorili ti psihijatri,verovatno pod nekim uticajem.

Подели на овим сајтовима

Ok kad pozoves nekog svog drugara da dobrovoljno,a ne da ti pravi drustvo pozoves na ovakvo okupljanje svaka cast.Podrazumeva se da ne veruje u Boga.E tad me pozovi,a ne evo  ga jos jedan nacin.

Uostalom u to mozes da  se u veris u svakodnevnom zivotu.Porpicaj malo sa nekim,nije tako strasno.Nema potrebe da sirimo predrasude. facenew22222222

Dobro moze i onaj koji veruje u Boga,ali ne zna vise o njemu.Da vidim da li ces da nateras vise od jednog.

-Ma daj mi razultate naucne koje su oni dokazali da nisu bolesni?Stra mene zanima da li su se oni dogovorili ti psihijatri,verovatno pod nekim uticajem.

Pa posto ne nameravam da idem na to,nemam ni potrebu bilo koga da zovem.Niti je moj slucaj objektivna slika.Nemam nameru bilo koga da teram.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A5%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82#.D0.A5.D0.BE.D0.BC.D0.BE.D1.81.D0.B5.D0.BA.D1.81.D1.83.D0.B0.D0.BB.D0.BD.D0.BE.D1.81.D1.82_.D0.B8_.D0.BF.D1.81.D0.B8.D1.85.D0.BE.D0.BB.D0.BE.D0.B3.D0.B8.D1.98.D0.B0

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...