Crveni Baron Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Dan oslobođenja Beograda Obeležava se 69 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić položiće vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda. Navršava se 69 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda vence će položiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Grada Beograda. Nakon višednevnih krvavih i teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Srbije i Jugoslavije. Time su okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo štetu izuzetno velikog obima. Bitka za oslobođenje Beograda, u kojoj je poginulo 20.000 ljudi, jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Za 11 dana, koliko su borbe trajale, poginulo je 15.000 pripadnika nemačkih okupacionih snaga, dok je blizu 9.000 zarobljeno. Prva armijska grupa NOVJ-a imala je oko 3.000 poginulih i 4.000 ranjenih, a Četvrti korpus Crvene armije izgubio je 960 vojnika i oficira. Dogovor o zajedničkoj ofanzivi sa Rusima postigao je vrhovni komandant NOVJ-a Josip Broz Tito, kada je shvatio da nema ništa od britanskog iskrcavanja na Jadranu i da u zemlju treba da uđe Crvena armija, koja je nezaustavljivo napredovala na svim frontovima. U tajnosti, bez znanja Britanaca, Tito je u noći između 18. i 19. septembra odleteo u Rumuniju, a zatim i u Moskvu, gde je 21. septembra sklopio dogovor sa Staljinom o zajedničkim operacijama u Jugoslaviji. Oko 80.000 pripadnika jugoslovenske i sovjetske armije vodilo je teške borbe sa oko 55.000 pripadnika nemačke armijske grupe „Šumadija”, kojom je komandovao general Hans Felber. Ofanziva za oslobađanje samog grada, koji je iznutra bio miniran, započela je 14. oktobra i do kraja su vođene teške ulične borbe. Beogradskom operacijom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija, stvorena velika oslobođena teritorija i onemogućeno povlačenje grupe „E” nemačke armije iz Grčke najkraćim pravcem, što je bilo od velikog značaja za dalje borbe u Jugoslaviji, ali i za južno krilo Crvene armije u daljim operacijama za slom Vermahta. Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 961 borac Crvene armije i 2.994 pripadnika NOVJ-a, većina njih (2.092) u zajedničkoj grobnici. Sovjetski general Ždanov i maršal Birjuzov, koji su učestvovali u oslobađanju Beograda, poginuli su 20. oktobra 1964. godine, kada je njihov avion udario u Avalu, prilikom dolaska na proslavu godišnjice oslobođenja. (RTS) http://www.serbiancafe.com/lat/vesti/14/120095/dan-oslobodjenja-beograda.html Ignjatije, Gordana . and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Драшко, Ignjatije and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Dogovor o zajedničkoj ofanzivi sa Rusima postigao je vrhovni komandant NOVJ-a Josip Broz Tito, kada je shvatio da nema ništa od britanskog iskrcavanja na Jadranu i da u zemlju treba da uđe Crvena armija, koja je nezaustavljivo napredovala na svim frontovima. Испаде да је титов партизански покрет био за то да се енглези искрцају на јадранској обали??? Као да није познато да су партизани на тајним преговорима са немцима нудили да у случају енгленског искрцавања на јадранску обалу заједно предузму акције против истих! Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Postojao je plan saveznika za iskrcavanje na nasoj obali ali se odustalo od toga pa su se iskrcali u italiji. Verovatno su procenili da ce imati vecu podrsku od italijana nego od nas posto je kod nas bio puno jaci partizansko-komunisticki pokret i bili su naklonjeniji sovjetima, revoliciji itd .... A moguce je i da bi partiuzani udarili i po njima skupa sa nemcima ... sve je bilo moguce ...zbog toga su mozda i odustali od iskrcavanja kod nas ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 hvala rusima za oslobodjenje beograda! Crveni Baron, Ignjatije and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Испаде да је титов партизански покрет био за то да се енглези искрцају на јадранској обали??? Као да није познато да су партизани на тајним преговорима са немцима нудили да у случају енгленског искрцавања на јадранску обалу заједно предузму акције против истих! Ђиласа и Велебита, који су учествовали у преговорима са Немцима тада су директно питали додуше да ли је било планова да са Немцима заједно дочекају Британце, они су рекли да није, да никаква сарадња није ни поменута, али да су их Немци питали какав би они став заузели у том случају и да су им ови одговорили да би Британце сматрали за непријатеље и окупаторе. Е сад, ко ће га знати... Тако су бар причали у оном документарцу Југославија у рату, одличан документарац, мени се баш свидео... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Ima interesantna činjenica,ja sam se šokirao kad sam to gledao na rts-u prošle godine.po zvaničnim podatcima u beogradu,tokom čitavog drugog svijetskog rata poginula su prema prvom izvoru jedan njemac,prema drugom izvoru dva njemca... tako da one serije tipa otpisani su samo zabava za široke narodne mase,nemaju nikakvo utemeljenje u srpskoj istoriji,sramota velika za beograd,to se mora priznati,ovo sad govorim cisto sa politickog aspekta,nikako religijskog Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 sramota Не бих се сложио, опрости Тај исти Београд је избомбардован неколико пута током рата. Савезници су користили тепих бомбе, Немци су пре тога урнисали све и свашта. По ономе што сам ја слушао, сваки други Београђанин је прошао кроз полицијска ипспитивања и малтретирања (највероватније), у току окупације. Београђани су морали по наредби да побију све кућне љубимце по доласку Немаца. Овај град је претрпео много боли. Наравно многи други градови су страдали теже по питањима стрељања (Крагујевац) и ко зна све чега. Али не треба мерити те ствари. Разваљен је овај град био много пута. Не знам зашто би то била срамота (у вези броја побијених Немаца)? RYLAH and МилошБГ је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Postojao je plan saveznika za iskrcavanje na nasoj obali ali se odustalo od toga pa su se iskrcali u italiji. Verovatno su procenili da ce imati vecu podrsku od italijana nego od nas posto je kod nas bio puno jaci partizansko-komunisticki pokret i bili su naklonjeniji sovjetima, revoliciji itd .... A moguce je i da bi partiuzani udarili i po njima skupa sa nemcima ... sve je bilo moguce ...zbog toga su mozda i odustali od iskrcavanja kod nas ... Постојала је Черчилова идеја да се искрцају на Балкан (Черчил је имао само идеју која није била ни разрађена ни разматрана осим у причама типа "требало би", "било би добро"...), да би спречили совјете да уђу у центарлну европу пре енглеза и американаца. Ова черчилова идеја (план) се није свиђала ни америма, а о совјетима да не говоримо. Кључни проблем јесте што јадранска обала није погодна за такву операцију. Прво јер нема адекватних лука где би савезници могли да доведу мноштво својих бродова за снадбевање инвазионе војске, а кључно јесте што је јадранска обала неповољна за искрцавање. Планине се малтене завршавају на обали па би немцима било лако да са малим снагама униште инвазиону војску у тренутку искрцавања. Једина повољна територија за искрцавање јесте албанска обала јер тамо има равнице, али је проблем што је тамо мочварно подручје и што ту нема ни једне луке. Срђан Шијакињић and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Не бих се сложио, опрости Тај исти Београд је избомбардован неколико пута током рата. Савезници су користили тепих бомбе, Немци су пре тога урнисали све и свашта. По ономе што сам ја слушао, сваки други Београђанин је прошао кроз полицијска ипспитивања и малтретирања (највероватније), у току окупације. Београђани су морали по наредби да побију све кућне љубимце по доласку Немаца. Овај град је претрпео много боли. Наравно многи други градови су страдали теже по питањима стрељања (Крагујевац) и ко зна све чега. Али не треба мерити те ствари. Разваљен је овај град био много пута. Не знам зашто би то била срамота (у вези броја побијених Немаца)? Znam ja brate,nisam ja rekao da beograd nije jako stradao nikada,pogrešno si me razumio,buni me odsustvo otpora aktivnog,poznavajući srbe,izgleda da su beograđani bili prskani nekim sredstvom za smirenje iz aviona. živio beograd Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Да ли је то било ослобођење ? Протерани фашисти а на грбачу Србског народа се накачили се комунисти ! Можда би то да се мало продискутује . Колико је фашизам убио хиљада Срба а колико је после " ослобођења " комунизам побио хиљада и хиљада Срба ? Мислите о томе ! П.С Некажем ја да би било боље да су фашисти завладали Србијом ! Далеко им лепа кућа ! kordun, Драшко and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Да ли је то било ослобођење ? Протерани фашисти а на грбачу Србског народа се накачили се комунисти ! Можда би то да се мало продискутује . Колико је фашизам убио хиљада Срба а колико је после " ослобођења " комунизам побио хиљада и хиљада Срба ? Мислите о томе ! П.С Некажем ја да би било боље да су фашисти завладали Србијом ! Далеко им лепа кућа ! То сам и ја помислио, ипак међу партизанима је било много поштених људи, идеалиста.........али Велико али Што више сазнајем о томе како су прошле старе господске Београдске породице, све јачи је горак утисак "слободних дана" kordun, Драган Јашић and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Када се погледају логори у којима су систематски, индустријски, убијани становници Србије (највише Срби, али је било и Јевреја и Цигана), наравно да је било ослобођење. И колико год да су комунисти побили људи, и колико год злочина да су извршили, нису дошли ни близу усташама и нацистима. Оно што су комунисти касније раидли, није за ову, него за неку другу тему, али је ово заиста било ослбођење од једног неизрецивог терора над Србима на целом простору бивше Југославије. Срђан Шијакињић, Gordana ., Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Када се погледају логори у којима су систематски, индустријски, убијани становници Србије (највише Срби, али је било и Јевреја и Цигана), наравно да је било ослобођење. И колико год да су комунисти побили људи, и колико год злочина да су извршили, нису дошли ни близу усташама и нацистима. Оно што су комунисти касније раидли, није за ову, него за неку другу тему, али је ово заиста било ослбођење од једног неизрецивог терора над Србима на целом простору бивше Југославије. ditto Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Ред је да поделимо једну песму са партизанима, ослободиоцима Београда: Crveni Baron and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука