Raymond Red Reddington Написано Октобар 20, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Dan oslobođenja Beograda Obeležava se 69 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić položiće vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda. Navršava se 69 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda vence će položiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Grada Beograda. Nakon višednevnih krvavih i teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Srbije i Jugoslavije. Time su okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo štetu izuzetno velikog obima. Bitka za oslobođenje Beograda, u kojoj je poginulo 20.000 ljudi, jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Za 11 dana, koliko su borbe trajale, poginulo je 15.000 pripadnika nemačkih okupacionih snaga, dok je blizu 9.000 zarobljeno. Prva armijska grupa NOVJ-a imala je oko 3.000 poginulih i 4.000 ranjenih, a Četvrti korpus Crvene armije izgubio je 960 vojnika i oficira. Dogovor o zajedničkoj ofanzivi sa Rusima postigao je vrhovni komandant NOVJ-a Josip Broz Tito, kada je shvatio da nema ništa od britanskog iskrcavanja na Jadranu i da u zemlju treba da uđe Crvena armija, koja je nezaustavljivo napredovala na svim frontovima. U tajnosti, bez znanja Britanaca, Tito je u noći između 18. i 19. septembra odleteo u Rumuniju, a zatim i u Moskvu, gde je 21. septembra sklopio dogovor sa Staljinom o zajedničkim operacijama u Jugoslaviji. Oko 80.000 pripadnika jugoslovenske i sovjetske armije vodilo je teške borbe sa oko 55.000 pripadnika nemačke armijske grupe „Šumadija”, kojom je komandovao general Hans Felber. Ofanziva za oslobađanje samog grada, koji je iznutra bio miniran, započela je 14. oktobra i do kraja su vođene teške ulične borbe. Beogradskom operacijom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija, stvorena velika oslobođena teritorija i onemogućeno povlačenje grupe „E” nemačke armije iz Grčke najkraćim pravcem, što je bilo od velikog značaja za dalje borbe u Jugoslaviji, ali i za južno krilo Crvene armije u daljim operacijama za slom Vermahta. Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 961 borac Crvene armije i 2.994 pripadnika NOVJ-a, većina njih (2.092) u zajedničkoj grobnici. Sovjetski general Ždanov i maršal Birjuzov, koji su učestvovali u oslobađanju Beograda, poginuli su 20. oktobra 1964. godine, kada je njihov avion udario u Avalu, prilikom dolaska na proslavu godišnjice oslobođenja. (RTS) http://www.serbiancafe.com/lat/vesti/14/120095/dan-oslobodjenja-beograda.html Дан нове окупације Београда „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Октобар 21, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2013 На ово бих имао ја још доста коментара али нема везе . Само да вас подсетим о једној историјској чињеници да су се Винстон Черчил , Стаљин и Рузвелт договорили о подели интересних сфера у Европи и да је Краљевина Југославија гурнута у руке крвавом Стаљину и да није било никакво тајно састајање Стаљина и Црвеног краља ( немогу ни име да му споменем ) . А већ одавно су савезници се договарали о искрцавању прво у Италију па онда и Француску . Издати смо били од Черчила који је и краља " натерао " да се огласи и путем радио Лондона се обрати ЈВО да се подреде под вођство КРВАВОГ ЗЛОТВОРА Српског народа ! ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Октобар 21, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2013 Како смо то били издани од стране Черчила? Черчил је био премијер Велике Британије и бринуо је о интересима своје земље (колико год да су ти интереси били мегаломански и себични). То што је њима у том тренутку било у интересу да подрже Тита, касније се показало као одличан тактички потез, јер се Тито брзо одметнуо од Стаљина и кренуо да води самосталну политику мимо осталих комунистичких земаља. Они су проценили да долазак совјета на Балкан не могу да спреча и да ће док они стигну да до граница Југославије, совјети запосести целу земљу (плус што би запосели Грчку, која је у овом случају била много важнија за интересе Велике Британије). Зато им је било у интересу да некако скрену совјете да не иду ка јадранској обали. Потискивање немаца из Југославије остављено је нашим партизанима пошто су совјети ослободили највећи део данашње Србије. Немци (Вермахт) су се ионако повлачили са Балкана (бежали да не буду одсечени од матице и снадбевања). Западни савезници су успели да осигурају да совјети не скрену у Грчку и тиме избију на топло море, односно да касније не успоставе поморске базе у Грчкој у којима би се налазила совјетска флота а до којих би совјетима приступ био и копненим путем не само морским. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Октобар 21, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2013 Како смо то били издани од стране Черчила? Черчил је био премијер Велике Британије и бринуо је о интересима своје земље (колико год да су ти интереси били мегаломански и себични). То што је њима у том тренутку било у интересу да подрже Тита, касније се показало као одличан тактички потез, јер се Тито брзо одметнуо од Стаљина и кренуо да води самосталну политику мимо осталих комунистичких земаља. Они су проценили да долазак совјета на Балкан не могу да спреча и да ће док они стигну да до граница Југославије, совјети запосести целу земљу (плус што би запосели Грчку, која је у овом случају била много важнија за интересе Велике Британије). Зато им је било у интересу да некако скрену совјете да не иду ка јадранској обали. Потискивање немаца из Југославије остављено је нашим партизанима пошто су совјети ослободили највећи део данашње Србије. Немци (Вермахт) су се ионако повлачили са Балкана (бежали да не буду одсечени од матице и снадбевања). Западни савезници су успели да осигурају да совјети не скрену у Грчку и тиме избију на топло море, односно да касније не успоставе поморске базе у Грчкој у којима би се налазила совјетска флота а до којих би совјетима приступ био и копненим путем не само морским. Можда си ти и управу али ја ипак не бих рекао да се Британцима баш исплатила та тактика , с обзиром да се мрски Броз отргао од Стаљина , мада је и то мени сумњиво и ИБ резолуција , мислим да се Чеда ( читај како хоћеш ) плашио да неко од Србских комуњара неби дрзнуо и покушао да га смакне са власти . Ко зна шта би било кад би било . ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Октобар 21, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2013 Можда си ти и управу али ја ипак не бих рекао да се Британцима баш исплатила та тактика , с обзиром да се мрски Броз отргао од Стаљина , мада је и то мени сумњиво и ИБ резолуција , мислим да се Чеда ( читај како хоћеш ) плашио да неко од Србских комуњара неби дрзнуо и покушао да га смакне са власти . Ко зна шта би било кад би било . Није то била тактика, као британци су ту нешто режирали или слично. Већ су у датом тренутку проценили (хладне главе), како ће се ситуација одвијати и онда су радили на томе да из тога извучу колико год више могу користи за своје интересе. Британцима је било јасно да ће совјети запосести централну Европу и да они то не могу да спрече. Исто тако им је било јасно да на Балкан совјети долазе пре њих па су одлучили да подрже комунистички покрет у Југославији под вођством Броза и да са њим успоставе добре односе као залогу за будућност. Да је било икакве шансе да британци и американци стигну на Балкан пре совјета Черчил не би ни помислио да помогне титову герилу на било који начин. Наравно, сви ти интереси великих сила обијали су се о главу нама, али и другим народима. Мноштво је примера, Чешкословачка, Пољска... Драган Јашић and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tenkista Написано Октобар 24, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2013 Ослобођење или нова окупација?Совјети који су силовали све живо или партизани који су побили све непожељне. http://savepic.org/3666194.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Ослобођење или нова окупација?Совјети који су силовали све живо или партизани који су побили све непожељне. Дачић: Србија поносна на своју антифашистичку традицију БЕОГРАД – Премијер Ивица Дачић поручио је вечерас да је Србија поносна на своју антифашистичку традицију, допринос сламању нацизма и фашизма у Другом светком рату и да одбацује сваку могућност ревизије историје и релативизације почињених злочина. „Успомена на невине жртве холокауста, заштита места страдања и стицање нових сазнања о том стравичном посрнућу људске врсте није само наша обавеза према свакој жртви већ и један од основних предуслова стварања друштва заснованог на поштовању појединца, његових права, слобода и различитости”, рекао је Дачић. Он је у свечаном говору пред почетак концерта у задужбини Илије Коларца поводом облежавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма истакао да нам „сећање служи да историју никад не заборавимо како нам се не би поновила”. Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма обележава се данас широм света, а сећање на овај датум и „Кристалну ноћ”, када је 1938. године извршен велики прогон Јевреја у нацистичкој Немачкој, а у Србији је пропраћен централном манифестацијом и концертом у Задужбини Илије М. Коларца. На свечаности се изводи концерт „Посланица љубави” у продукцији Културно-просветне заједнице Србије, у коме учествује Ансамбл „Метамофозис”, под управом уметничког руководиоца Саше Мирковића. Politika Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 To je najveca greska u istoriji covecanstva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 Није фер да се она тема, најјача у задње време, закључа док нисам био ту. Молио бих админе да откључају тему, ону о томе колко је Београд лош и колко би нам свима било боље без Београда, јер мислим да Дејан има још штошта да каже, а и мени паде на памет пар занимљивих ствари да продискутујемо. Онако, философски... Dejan_kv and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 Sutra cu ja otvoriti neku slicnu temu, ne brini Dejan_kv, Crveni Baron and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 Није фер да се она тема, најјача у задње време, закључа док нисам био ту. Молио бих админе да откључају тему, ону о томе колко је Београд лош и колко би нам свима било боље без Београда, јер мислим да Дејан има још штошта да каже, а и мени паде на памет пар занимљивих ствари да продискутујемо. Онако, философски... bravo bate ,rado rado bela rado,histericna mala,vredjala me,oni meni ukinuli temu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 bravo bate ,rado rado bela rado,histericna mala,vredjala me,oni meni ukinuli temu Мора да је завера. Чуо сам да има пар админа из Београда, сто посто да су сви увезани! Да сам на твом месту, ја бих пресавио табак, ово је чиста увреда, не знам шта ти друго преостаје? Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 Мора да је завера. Чуо сам да има пар админа из Београда, сто посто да су сви увезани! Да сам на твом месту, ја бих пресавио табак, ово је чиста увреда, не знам шта ти друго преостаје? :good2: sHa_sarcasticlol Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 Мора да је завера. Чуо сам да има пар админа из Београда, сто посто да су сви увезани! Да сам на твом месту, ја бих пресавио табак, ово је чиста увреда, не знам шта ти друго преостаје? За почетак, фолија на главу... Ових дана је је емисија ХААРП таласа са Моста на Ади нарочито јака... RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 7, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2014 da si ti ziv i zdrav to je odavno odneseno iz srbije,mozda rada bolje zna Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука