Jump to content

Добра одлука или културни скандал у Новом Саду?

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Какав сукоб мишљења? Где ја то кажем да не волим византијску, односно ромејску уметност ( 350 са центром у Константинопољу) или руску уметност? Ако ти не волиш уметност Микеланђела и Рафаела, то је мени ок,  али  основа византијске уметности је и грчка и римска и оријентална уметност (развој прекинут од 726 до 843), и наставила   са мозаиком у Венецији  све до пљачке Константинопоља 1204, па поново време цветања посебно (фреске, иконе и рукописи) 1261-1453  по центрима у Грчкој, укључујући Атос, па се не може рећи да волиш само византијску, или волиш само  време цветања фрески, икона и рукописа, значи, волиш црквену уметност, волим и ја, зашто мислиш да си једини и православац који воли православну уметност?

Микеланђело се родио баш у време када су  Османлије освојиле Цариград и ставили тачку на Византију,  Француска револуција  период 1789 до 1799,  Микеланђело је умро 1564 (16. век), и сад испада да је Микеланђело ( рођен 1475 (15. век)) крив за пад Византије и почетак распада хришћанске европске цивилизације  :D  иако је ренесанса трајала до шеснаестог века, а друштвено уређење сличило античкој грчкој са циљем да се препороди антика у еворпи, а антика се односи на културу и уметност Старе Грчке и Рима, а грчки је од 7 века био главни језик већине становништва, итд, у круг, свако време (уметност) има нешто од претходне и будуће... Исак Левитан је сликар пејзажа :slikanje:

Sukob misljenja je u pogledu na ovu izlobu u NS. Ja nisam rekao da ti ne volis vizantijsku ili crkvenu umjetnost, osnova rimske-vizantijske umjetnosti je religijske prirode a renisansa je bila udaljivanje od toga. Nemoras me uciti kad je mikelandjelo rodjen i kad je bila francuska revolucija, ja to dobro znam. Nisam reko da je mikelandjelo kriv za raspad evropske civilizacije nego da je renisansa bila pocetak promjene razmisljanja ljudi i pocetak novog doba u evropi i to je sve kulminiralo u francuskoj revoluciji. Renisansa je trajala do 17 vjeka ali to je zauvijek promjenilo evropu. I Karl Marx je umro u 19 vjeku a komunizam je tek bio uspostavljen u 20-om. Nije dovoljno znati hronologiju dogadjaja, moras ih povezati. Isak Levitan je bio slikar pejzaza, ali i veliki umjetnik tog vremena.

Подели на овим сајтовима

Sukob misljenja je u pogledu na ovu izlobu u NS. Ja nisam rekao da ti ne volis vizantijsku ili crkvenu umjetnost, osnova rimske-vizantijske umjetnosti je religijske prirode a renisansa je bila udaljivanje od toga. Nemoras me uciti kad je mikelandjelo rodjen i kad je bila francuska revolucija, ja to dobro znam. Nisam reko da je mikelandjelo kriv za raspad evropske civilizacije nego da je renisansa bila pocetak promjene razmisljanja ljudi i pocetak novog doba u evropi i to je sve kulminiralo u francuskoj revoluciji. Renisansa je trajala do 17 vjeka ali to je zauvijek promjenilo evropu. I Karl Marx je umro u 19 vjeku a komunizam je tek bio uspostavljen u 20-om. Nije dovoljno znati hronologiju dogadjaja, moras ih povezati. Isak Levitan je bio slikar pejzaza, ali i veliki umjetnik tog vremena.

Па није само сукоб мишљења на ову изложбу,у ствари, нема то везе са сукобом мишљења, и нико нас није пустио да кажемо шта мислимо у погледу на ову изложбу, зато што се некога не тиче, него  има везе са тим да се исмева, или вређа вера. То је далеко више застрашујуће него што смо ми овде лоше третирали уметницу, зато што је накарадила нешто што је нама верницима важно... то није одржива  ( уметничка комуникација ) или стратегија  која може да се одвија на дужи рок - може се рећи да је нпр. можда  и Рафаело кроз сукобе покушавао да промени верска размишљања људи оног времена, и слао поруке,  али је то радио на начин достојан верској уметности, сад што није православна уметност - није, зато што је  површина Земље 510.065.600 км², али је и људски признати да није накарадна

raffaello-sanzio-madonna-and-child-(the-

Raffaello Sanzio

ca. 1483, Urbino, Italy - ca. 1520, Rome, Italy

School: Italian

Movements: High-Renaissance

http://www.friendsofart.net/en/art/raffaello-sanzio/madonna-and-child-%28the-tempi-madonna%29

• Волим 1

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Па није само сукоб мишљења на ову изложбу,у ствари, нема то везе са сукобом мишљења, и нико нас није пустио да кажемо шта мислимо у погледу на ову изложбу, зато што се некога не тиче, него  има везе са тим да се исмева, или вређа вера. То је далеко више застрашујуће него што смо ми овде лоше третирали уметницу, зато што је накарадила нешто што је нама верницима важно... то није одржива  ( уметничка комуникација ) или стратегија  која може да се одвија на дужи рок - може се рећи да је нпр. можда  и Рафаело кроз сукобе покушавао да промени верска размишљања људи оног времена, и слао поруке,  али је то радио на начин достојан верској уметности, сад што није православна уметност - није, зато што је  површина Земље 510.065.600 км², али је и људски признати да није накарадна

Ja sam na pocetku teme samo pitao gdje je vasa granica izmedju umjetnosti i bogohuljenja? Na to pitanje mi niko nije pokusao odgovoriti. Ja mislim da je umjetnost u pravo ono sto traje dugorocno i mjenja svjest naroda a to nije samo moje licno misljenje nego i cinjenica, nisam rekao da je rafaelo pokusao da promjeni vjerska razmisljanja, ja neznam sta je njihov cilj bio. Mi mozemo samo da vidimo rezultat renisanse. Vecina revolucija i kulturnih i politickih kroz istoriju su samo doprinjeli negativno. Svaka nova ljudska sloboda ima svoje posljedice, to ne znaci da sam ja protiv slobode nego da sam za umjerenost. Kad bacis zabu u vrucu vodu onda ce iskociti, a kad je stavis u mlaku vodu i postepeno dodajes vruce vode ona nece iskociti nego je mozes skuvati, a tako isto ide i umjetnost i sve ostalo. Treba biti neka granica.

Подели на овим сајтовима

Bato ja bi se barem mogao pojaviti u nekoj emisiji za razliku od tebe. Ti popujes o pravoslavlju a ime ti Aquilius Cratus, jel se ti to boris ovdje za jezuite? :))  salim se naravno.

Jok bato, ja se borim za Iluminate. A u emisijama ne gostujem ja emisije organizujem, iz senke, one kljucne. Nov si na forumu pa ne znas ja sam sve do pre pola godine nosio natpis Iluminat 33. stepena ali me administracija zamolila da to sklonim jer se mnogo novajlija prestravilo sta ce im se desiti ako budu pisali tu gde i ja. Svaki forumas koji je tu vise od godinu dana zna da sam ja Iluminat a eto sad zanas i ti.

Подели на овим сајтовима

ali me administracija zamolila da to sklonim jer se mnogo novajlija prestravilo sta ce im se desiti ako budu pisali tu gde i ja.

:)):)) :)):)) :)):)) :))

Daj jos toga da se smejemo 12:smeha:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

:)):)) :)):)) :)):)) :))

Daj jos toga da se smejemo 12:smeha:

Dynablaster, Dynablaster,Dynablaster, Dynablaster. Samo pazi vec ova doza uzrokuje smrtonosni napad smehotresa.

Za dalje stani pred ogledalo ali na sopstvenu odgovornost.

Подели на овим сајтовима

Jok bato, ja se borim za Iluminate. A u emisijama ne gostujem ja emisije organizujem, iz senke, one kljucne. Nov si na forumu pa ne znas ja sam sve do pre pola godine nosio natpis Iluminat 33. stepena ali me administracija zamolila da to sklonim jer se mnogo novajlija prestravilo sta ce im se desiti ako budu pisali tu gde i ja. Svaki forumas koji je tu vise od godinu dana zna da sam ja Iluminat a eto sad zanas i ti.

Dobro je, barem i medju njima imamo svoje pravoslavne predstavnike. Sada lakse mogu spavati kad znam da si i ti iz senke.

Подели на овим сајтовима

Ej jesi cuo najnoviju narodnu poslovicu?

Bolje da te Turci muce, nego da te Latini uce!

tako da necu da stanem pred ogledalo :))

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Ej jesi cuo najnoviju narodnu poslovicu?

Bolje da te Turci muce, nego da te Latini uce! :))

Jesam a jes ti cuo onu bolje da te oduva nagazna mina nego da ti piskara blaster dyna?

Подели на овим сајтовима

ahahahhah dobar si :)):aplauz:  :good2:

Подели на овим сајтовима

Ja sam na pocetku teme samo pitao gdje je vasa granica izmedju umjetnosti i bogohuljenja? Na to pitanje mi niko nije pokusao odgovoriti. Ja mislim da je umjetnost u pravo ono sto traje dugorocno i mjenja svjest naroda a to nije samo moje licno misljenje nego i cinjenica, nisam rekao da je rafaelo pokusao da promjeni vjerska razmisljanja, ja neznam sta je njihov cilj bio. Mi mozemo samo da vidimo rezultat renisanse. Vecina revolucija i kulturnih i politickih kroz istoriju su samo doprinjeli negativno. Svaka nova ljudska sloboda ima svoje posljedice, to ne znaci da sam ja protiv slobode nego da sam za umjerenost. Kad bacis zabu u vrucu vodu onda ce iskociti, a kad je stavis u mlaku vodu i postepeno dodajes vruce vode ona nece iskociti nego je mozes skuvati, a tako isto ide i umjetnost i sve ostalo. Treba biti neka granica.

Ниси рекао да је Рафаел покушао да промени верска размишљања , али си рекао да читав смисао ренесансе је уметност која се полако удаљавала од религије, а Рафаел је сликар Високе Ренесансе, такође и Микеланђело кога си поменуо, и сликали су религиозне слике,... Па како то онда мислиш уметност ренесансе се полако удаљавала од религије али да би и тада сматрали овакву изложбу као богохуљење? На пример већина талијанских сликара ренесансе и други радила је са фрескама и сакралним темама:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Talijanski_renesansni_slikari

Онда кажеш да не знаш шта је њихов циљ био, али да видиш резултат ренесансе. Шта је резултат ренесансе?  Какве сад жабе, врела и млака вода хахахаха, људи су радили на платну и вајарским материјалима, клесали, урезивали. Која би то по теби била нека граница (у контексту свега што смо написали)?

Иконопис је сликарска техника коју негује (нарочито)  Православна црква и одређени су канони иконописања

(и фрескописа), нема правилне перспективе, и шта сад, хоћеш рећи уметност ренесансе је богохуљење, или шта?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

http://www.youtube.com/watch?v=mAsU9B--sls#t=15

Bojkot KCNS propao, pre nego što je i počeo!

Aktivisti se slikali u pozi „Isusa sa novcem“ a zatim skinuli gaće i golim zadnjicama trljali izlog Kulturnog centra, a prostorije polivali alkoholom. Čitav incident su zabeležile sigurnosne kamere.
Performans je izveden protiv odluke direktora Andreja Fajgelja da ne izloži delo koje prikazuje Isusa na način koji mnogi vernici smatraju neprikladnim. Odluku su podržali najviši predstavnici pravoslavne, katoličke, ali i islamske veroispovesti u Novom Sadu. Sa druge strane, deo javnosti je pokrenuo protestne performanse i pozvao Fajgelja da podnese ostavku, a građane na bojkot Kulturnog centra.
Protest je završio bez gaća, ali ni bojkot se nije proslavio. Veče nakon performansa,  više od dve stotine mladih ljudi proveli su nekoliko sati u kvalitetnoj diskusiji na temu „Otići ili ostatiti u Srbiji“, a u organizaciji obnovljene Tribine mladih. Obratili su im se Jovana Ružičić, osnivač grupe „Repats“ (povratnici iz inostranstva) i centra „Mama“ i Boris Malagurski, poznati mladi reditelj.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...