Славен Написано Октобар 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 A ja tebe sad da pitam, jesi ti procitao uopste odgovore zbog kojih si i otvorio ovu temu? Ili je ovo jos jedna od pregrst tema tipa: znam odgovor al pitam radi fore? Јесам, такође сам преслушао твој клип где владИка Лазар прича о општим цртама источног хришћанства и још два сата одличне дебате коју је постовао Милосављевић... А ти још ниси прочитао мој текст :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Odahviing је име које не можеш да запамтиш Пример из Библије. Сва прворођена деца у Египту. Сигурно се слажеш да су махом била невина. Уосталом, то није део моје теме... Моја тема се бави чињеницом како сте се брзо одрекли сваке идеје о Злом богу, иако су дати идентични (у огледалу) разлози за постојање злог. Следствено, ако не прихватате могућност злог бога на основу приказаних разлога, онда не можете да прихватите исте те чињенице за постојање доброг... Кажем то је спекулација. И рекох ти размишљао сам о таквом богу као клинац, нису ми стране философске спекулације. Имао сам ја и гора и слична питања на свим верским форумима. Мало сам одговора добио, само збуњене људе. Искуство благодати дематује ту спекулацију. ИгорМ, Дијана. and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Nije to tvoj tekst, nego trabunjanje koje si postavio, i vec ti je u vise navrata odgovoreno zasto nemam potrebu da citam. Ovo je jalov posao sto se tebe tice, ali sto se tice drugih, imas zasluge, dobro je da je ova tema posluzila svrsi, a ne nesvrsi. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Чекај, не сећам се да сам превео било шта што личи на креационизам... Чак се експлицитно наводи универзум од 14 милијарди година. Зашто одбацујеш могућност да је бог злобан... Не деструктиван, злобан? По ком основу тврдиш да је бог љубав? Аксиоматски? А шта ако..? Шта ако је Бог дао слободну вољу човеку, али са намером да га мучи. Никад не знаш да ли си учинио праву ствар. стално имаш неке двојбе. А тек искушења... Колике муке пролазиш јер си подлегао искушењу!!! Па се кајеш, па патиш, па умреш... И онда станеш пред тог антибога. Не постоји начин да проверите да ово није тачно! Је ли тако? Јер, ако је бог подлац, управо би све учинио да сакрије право стање од људи! Дај ми дефиницију злобе и њену природу и ето одговора на питања. Право стање осетиш у себи отвореног срца, спознајом. Опет ћу због величине текста оставити један цитат: Time što se otvoreno javlja onima koji ga svim srcem traže i krije od onih koji svim srcem od Njega beže, Bog reguliše ljudsko znanje o sebi. On daje znake vidljive onima koji Ga traže i nevidljive za one koji su prema Njemu ravnodušni. Onima koji hoće da vide, On pruža dovoljno svetlosti. Onima koji neće da vide, On pruža dovoljno tmine. Ivana032, Срђан Шијакињић and Istochnik је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Чекај, не сећам се да сам превео било шта што личи на креационизам... Чак се експлицитно наводи универзум од 14 милијарди година. Зашто одбацујеш могућност да је бог злобан... Не деструктиван, злобан? По ком основу тврдиш да је бог љубав? Аксиоматски? А шта ако..? Шта ако је Бог дао слободну вољу човеку, али са намером да га мучи. Никад не знаш да ли си учинио праву ствар. стално имаш неке двојбе. А тек искушења... Колике муке пролазиш јер си подлегао искушењу!!! Па се кајеш, па патиш, па умреш... И онда станеш пред тог антибога. Не постоји начин да проверите да ово није тачно! Је ли тако? Јер, ако је бог подлац, управо би све учинио да сакрије право стање од људи! Ajde da ja tebe pitam nesto. Kako bi ti definisao dobro i zlo? Na koju osnovu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Начин ипак постоји. А ти си управо описао ђавола. Предухитрио си ме Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Мислиш, ја лично, или ја у улози апологете овог антибога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Мислиш, ја лично, или ја у улози апологете овог антибога? Pitao sam tebe licno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Мислиш, ја лично, или ја у улози апологете овог антибога? Koja ironija da bas onaj koji izjednacuje mogucnosti zlog Boga i dobrog podrzava francusku revoluciju...Francuska revolucija se desila kad su se ljudi pobunili protiv Boga ljubavi, napravili 10 dana u nedelji umjesto 7 samo da bi se suprostavili crkvi. To dugo nije trajalo jer ljudi nisu izdrzali da 9 dana rade i 10-i odmaraju. Nije im bas pomogao taj ''malevolentni'' Bog. Nisu uspjeli srusiti Boziji zakon. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Добро и зло нису непромењиве категорије и зависе од устаљених друштвених и индивидуалних норми. Индивидуално добро је оно што задовољава моје психичке, физичке и социолошке потребе, те мојих најближих. Друштвено добро је оно што позитивно делује на друштво у смислу кохезивности и заштите свих слојева друштва, нарочито најслабијих и најугроженијих. Индивидуално и друштвено добро су у сталној међусобној интеракцији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 @@Славен, слажем се да се не може одбацити ниједна могућност, па ни та да је Бог зао. То се просто не може знати, па се не може ни одбацити/ тврдити да је Бог овакав или онакав, само се може веровати. Али мислим да је много вероватније да није апсолутно зао, него да јесте. Додуше, иако би свемоћно а зло биће заиста поступило тако да се представи као добро, да људи проведу живот надајући се у добро, у накнаду за то што морју да умру, накнаду за пролазност - а затим их сачекало у правом лицу и гледало како беспомоћно очајавају; ипак ми се чини да је ова идеја пре израз страха, пре контраст идеје која постоји у Богу у историји и у разним културама. Колико ја знам ниједна култура није као врховно божанство имала само апсолутно зло свемоћно биће, а најразвијеније и најутицајније религије имају апсолутно добро биће као Бога. Дакле, у историји постоји идеја међу људима о добром Богу, такорећи свепристуна, неизвесног порекла и вероватно ће заувек постојати. Тако да ми се чини да је вероватније да је Бог добар него зао, док ми могућност злог Бога изгледа као теорија завере. Свакако, тешко је одбацити понекад и најапсурније теорије завере, али просто их озбиљни људи третирају као јако мало вероватне. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 дупли пост, напред Звезда! Oglo је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Индивидуално добро је оно што задовољава моје психичке, физичке и социолошке потребе, те мојих најближих U drugim rijecima, dobro je ono sto zadovoljava tebe i one blize oko tebe. Znaci da dobro moze biti sta god te zadovoljilo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Добро и зло нису непромењиве категорије и зависе од устаљених друштвених и индивидуалних норми. Индивидуално добро је оно што задовољава моје психичке, физичке и социолошке потребе, те мојих најближих. Друштвено добро је оно што позитивно делује на друштво у смислу кохезивности и заштите свих слојева друштва, нарочито најслабијих и најугроженијих. Индивидуално и друштвено добро су у сталној међусобној интеракцији. ovo sada što si rekao je sa mog gledišta čist satanizam,to isto sam našao u definiciji morala na vikipediji,gdje kaže da moral nije nikakva konstanta ,nego se eto prilagođava prema potrebama sredine i vremena i na žalost na vikipediji je to je garant prepisano iz nekog udžbenika iz koga djeca uče u školama,to je strašno! za mene je dobro uvijek dobro,nevažno na kom prostoru i u kom vremenu,savijest mi je jednaka i na ekvatoru i na sjevernom polu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 ovo sada što si rekao je sa mog gledišta čist satanizam,to isto sam našao u definiciji morala na vikipediji,gdje kaže da moral nije nikakva konstanta ,nego se eto prilagođava prema potrebama sredine i vremena i na žalost na vikipediji je to je garant prepisano iz nekog udžbenika iz koga djeca uče u školama,to je strašno! za mene je dobro uvijek dobro,nevažno na kom prostoru i u kom vremenu,savijest mi je jednaka i na ekvatoru i na sjevernom polu Nemoj se iznenaditi. Osnivac vikipedije je militantni ateista to je poznato. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука