kordun Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Ух, једва све прочитах. Од оног текста са линка за који сматрам да је неки ди-џеј микс пародије креационизма илити већ шта... Разумех шта је аутор хтео рећи али не разумех његово неразумевање вере, љубави. Или је хтео да се нашали :.mislise. Зло је одсуство љубави. "Хладноћа је одсуство топлоте, тама је одсуство светлости а зло је одсуство Бога у човековом срцу, оно је одсуство љубави, човечности и вере. Љубав и вера су као топлота и светлост. Они постоје." Сувише себичан начин представе онога што нам се дешава. Неко свемогућег Бога замишља као личног слугу који је дужан да нама размаженима чини и да нас усрећи, не по нашој заслузи него већ... Није него. Чиме, којим добром? Иронија, обезвређивање подвижништва и погрешан систем вредности као полазна тачка, не могу бити аргументи за опис Бога јер је Бог љубав-једина моћ стварања. Зло је по природи деструктивно. Све ми је дозвољено, али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме. - Речи светог апостола Павла из Прве посланице Коринћанима 6:12. svak čast igore,lijepo rečeno! ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Аха. Чим је тема кренула у правцу који можеш да разумеш, одмах тема има смисла... Ма иди... Mora da se salis :jtl2jq: Budi srecan, gle kolka ti je tema sad! ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Иди, бре, Милосављевићу, уби ме са овом дебатом! Одлична! Два сата проведох уживајући. Хвала! Јесте ми мало побегла тема, али нема везе... Није грешка, намерно је написано обрнуто, јер може да се напише и да је зло одсуство добра, али и да је добро одсуство зла. Тако тај аргумент ради у оба правца. Ево вам неколико: земљотреси, вулкани, потопи, метеори... природне појаве, али су те природне појаве под јурисдикцијом Јахвеа. Знамо да је раздвајао море, тако да знамо да је био активан у последњих пар хиљада година, макар тако неки од вас тврде... Зашто би то било тако, зашто малеволентни бог не би намерно стварао недаће људима да би уживао у патњи? А тек питање пакла и раја... Замисли, ти се толико трудиш да дођеш у рај, живиш смерно, приљежно, "богоугодно", кад оно цврц. Злонамерни бог те отера у ништавило... наравно, претходно се насладивши твојим изненађењем... Аха. Чим је тема кренула у правцу који можеш да разумеш, одмах тема има смисла... Ма иди... Да? шта би било кад би бог био неутралан... Непристрасни Покретач. True neutral. Zlo je po svojoj prirodi destruktivno i nemoze da stvori nista, tako da svi takvi argumenti padaju. Samo Bog ljubavi je sposoban stvoriti nesto, ljubav po svojoj prirodi stvara...Sto se tice potopa, vulkana i prirodnih katastrofa, rekao sam vec da zivimo u deformisanom palom svijetu, u pocetku su nam uslovi bili idealni. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Да? шта би било кад би бог био неутралан... Непристрасни Покретач. True neutral. Bog je iznad dobra i zla koje nam je dato da spoznamo. Bog je apsolutno Dobro, nama u potpunosti nepojmljivo u ovom stanju. Ivana032 је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Жељко, on 12 Oct 2013 - 21:07, каже: Ратови су дело људи, деца умиру од глади зато што им неки људи не дају да једу. Питам те која је количина зла коју је Бог створио? Ево вам неколико: земљотреси, вулкани, потопи, метеори... природне појаве, али су те природне појаве под јурисдикцијом Јахвеа. Знамо да је раздвајао море, тако да знамо да је био активан у последњих пар хиљада година, макар тако неки од вас тврде... Питање на које атеиста који има име које не могу да изговорим на српском па га се стога ни не сећам, није одговорио је имало одређени контекст овако извучено из тог контекста присиљаваш ме да ти одговарам на класично атеистичко/теистичка питања и дилеме а то не желим јер ме смара, нити ми је намера била да се упуштам у те досадне полемике. Поставка атеисте је била да је много зла у свету. Ја сам га питао колико? Пошто си се прихватио да уместо њега полемишеш можда би ти умео да ми одговориш колико је то много зла у свету који је створио Бог? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Ево вам неколико: земљотреси, вулкани, потопи, метеори... природне појаве, али су те природне појаве под јурисдикцијом Јахвеа. Знамо да је раздвајао море, тако да знамо да је био активан у последњих пар хиљада година, макар тако неки од вас тврде... Мислим да овде опет бркамо Бога и чини ми се паганске богове природних појава или шта већ!? Било је речи на форуму о томе доста... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Није грешка, намерно је написано обрнуто, јер може да се напише и да је зло одсуство добра, али и да је добро одсуство зла. Тако тај аргумент ради у оба правца. ne možeš analogiju da upotrebljjavaš stalno ,ne može ni logika stalno da se primjenjuje,jer ne vodi uvijek do istine.ti si ovdije sve generalisao i obuhvatio prostom analogijom,ja se sa tim ne mogu složiti,ne može se to ttek tako sve pojednostaviti. ja i dalje tvrdim da dobro može da egzistira bez zla Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Bog je iznad dobra i zla koje je nama dato da spoznamo. Bog je apsolutno Dobro, nama u potpunosti nepojmljivo u ovom stanju. To je vazno razumijeti, mozemo uzeti najsavrsenijeg angela i uporediti koliko je savrsen prema Bogu koji je svesavrsen, i naravno da je nemoguce uporediti. ИгорМ and Баба је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Ух, једва све прочитах. Од оног текста са линка за који сматрам да је неки ди-џеј микс пародије креационизма илити већ шта... Разумех шта је аутор хтео рећи али не разумех његово неразумевање вере, љубави. Или је хтео да се нашали :.mislise. Зло је одсуство љубави. "Хладноћа је одсуство топлоте, тама је одсуство светлости а зло је одсуство Бога у човековом срцу, оно је одсуство љубави, човечности и вере. Љубав и вера су као топлота и светлост. Они постоје." Сувише себичан начин представе онога што нам се дешава. Неко свемогућег Бога замишља као личног слугу који је дужан да нама размаженима чини и да нас усрећи, не по нашој заслузи него већ... Није него. Чиме, којим добром? Иронија, обезвређивање подвижништва и погрешан систем вредности као полазна тачка, не могу бити аргументи за опис Бога јер је Бог љубав-једина моћ стварања. Зло је по природи деструктивно. Све ми је дозвољено, али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме. - Речи светог апостола Павла из Прве посланице Коринћанима 6:12. Чекај, не сећам се да сам превео било шта што личи на креационизам... Чак се експлицитно наводи универзум од 14 милијарди година. Зашто одбацујеш могућност да је бог злобан... Не деструктиван, злобан? По ком основу тврдиш да је бог љубав? Аксиоматски? А шта ако..? Шта ако је Бог дао слободну вољу човеку, али са намером да га мучи. Никад не знаш да ли си учинио праву ствар. стално имаш неке двојбе. А тек искушења... Колике муке пролазиш јер си подлегао искушењу!!! Па се кајеш, па патиш, па умреш... И онда станеш пред тог антибога. Не постоји начин да проверите да ово није тачно! Је ли тако? Јер, ако је бог подлац, управо би све учинио да сакрије право стање од људи! Justin Waters and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Eto najsrecniji momenat u zivotu, nek pomnoze sa beskonacno i otprilike dobiju sta je to Bozija Ljubav. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 @ Славен, on 12 Oct 2013 - 23:40, каже: Није грешка, намерно је написано обрнуто, јер може да се напише и да је зло одсуство добра, али и да је добро одсуство зла. Тако тај аргумент ради у оба правца. Може да се пише и спекулише до миле воље. Међутим остаје искуство да мржња разара биће човеково а љубав изграђује. Да сујета, похлепа, и други греси и пороци разарају друштва а солидарност , милосрђе, поштење изграђују друштва. Тај принцип изградње је и принцип стварања. А то је принцип добра. Између разарања и стварања је разлика. Јер творац кога теисти заговарају је по слици и прилици својој створио човека а ова спекулација је нешто чиме сам се ја забављао као клинац. По спекулацији малеволентни бог није створио човека по слици и прилици својој јер би човек тада тежио паклу, душевној несрећи, а не срећи и задовољству итд. Већ самим тим што је Бог створитељ света и бића је разлог да га рачунамо као доброг. Да је разоритељ не би ни стварао. Могућност малеволентног Бога је немогућа. Јер такво биће се не би могло назвати Богом већ пре неким патолошким бићем. Ivana032, DYNABLASTER and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Чекај, не сећам се да сам превео било шта што личи на креационизам... Чак се експлицитно наводи универзум од 14 милијарди година. Зашто одбацујеш могућност да је бог злобан... Не деструктиван, злобан? По ком основу тврдиш да је бог љубав? Аксиоматски? А шта ако..? Шта ако је Бог дао слободну вољу човеку, али са намером да га мучи. Никад не знаш да ли си учинио праву ствар. стално имаш неке двојбе. А тек искушења... Колике муке пролазиш јер си подлегао искушењу!!! Па се кајеш, па патиш, па умреш... И онда станеш пред тог антибога. Не постоји начин да проверите да ово није тачно! Је ли тако? Јер, ако је бог подлац, управо би све учинио да сакрије право стање од људи! A ja tebe sad da pitam, jesi ti procitao uopste odgovore zbog kojih si i otvorio ovu temu? Ili je ovo jos jedna od pregrst tema tipa: znam odgovor al pitam radi fore? ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Чекај, не сећам се да сам превео било шта што личи на креационизам... Чак се експлицитно наводи универзум од 14 милијарди година. Зашто одбацујеш могућност да је бог злобан... Не деструктиван, злобан? По ком основу тврдиш да је бог љубав? Аксиоматски? А шта ако..? Шта ако је Бог дао слободну вољу човеку, али са намером да га мучи. Никад не знаш да ли си учинио праву ствар. стално имаш неке двојбе. А тек искушења... Колике муке пролазиш јер си подлегао искушењу!!! Па се кајеш, па патиш, па умреш... И онда станеш пред тог антибога. Не постоји начин да проверите да ово није тачно! Је ли тако? Јер, ако је бог подлац, управо би све учинио да сакрије право стање од људи! Apsolutno zlo nemoze da stvara nista. Ivana032 and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Питање на које атеиста који има име које не могу да изговорим на српском па га се стога ни не сећам, није одговорио је имало одређени контекст овако извучено из тог контекста присиљаваш ме да ти одговарам на класично атеистичко/теистичка питања и дилеме а то не желим јер ме смара, нити ми је намера била да се упуштам у те досадне полемике. Поставка атеисте је била да је много зла у свету. Ја сам га питао колико? Пошто си се прихватио да уместо њега полемишеш можда би ти умео да ми одговориш колико је то много зла у свету који је створио Бог? Odahviing је име које не можеш да запамтиш Пример из Библије. Сва прворођена деца у Египту. Сигурно се слажеш да су махом била невина. Уосталом, то није део моје теме... Моја тема се бави чињеницом како сте се брзо одрекли сваке идеје о Злом богу, иако су дати идентични (у огледалу) разлози за постојање злог. Следствено, ако не прихватате могућност злог бога на основу приказаних разлога, онда не можете да прихватите исте те чињенице за постојање доброг... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2013 Не постоји начин да проверите да ово није тачно! Је ли тако? Јер, ако је бог подлац, управо би све учинио да сакрије право стање од људи! Начин ипак постоји. А ти си управо описао ђавола. Ivana032, Gordana . and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука