Jump to content

Demokratija

Оцени ову тему

Crveni Baron

Препоручена порука

Bog je najveći demokrat. On nam ostavlja slobodnu volju i na ništa nas ne tera. :)

Osim sto nas je bacio u zivot bez ikakve saglasnosti. Zasto tu nisam imao slobodu volje?...ako nisam mogao da biram da zivim u ovom brlogu patnje i bolesti od kakave koristi mi je to sto mogu da izaberem ocu li jesti perecu za dorucak ili djevrek? ocu da nosim crvenu ili plavu jaknu?...budalastine...

Подели на овим сајтовима

Незванично, моје мишљење је да је демортатија неодржива. Спој либералних вриједности, те демократских  процедура и вриједности је породио оно што данас зовемо демократијом. То је брак из интереса, а нисам сигуран колико ће издржати. 

Да не буде забуне, мислим да треба покушати исцрпсти капацитете демократско-либералног уређења, јер бољи систем, тренутно, немамо.

Подели на овим сајтовима

Незванично, моје мишљење је да је демортатија неодржива. Спој либералних вриједности, те демократских  процедура и вриједности је породио оно што данас зовемо демократијом. То је брак из интереса, а нисам сигуран колико ће издржати. 

Да не буде забуне, мислим да треба покушати исцрпсти капацитете демократско-либералног уређења, јер бољи систем, тренутно, немамо.

Извињавам се за дупли пост (неке техничке неприлике)!

Подели на овим сајтовима

Демократија је доказ да не заслужује свако право на глас, мишљење и избор.

Многи гласају са идиотским побудама.

Многи због немања свог мишљења узимају туђе, које опет називају својим.

Многи не знају да изаберу  сами па изабиру нешто што мисле да би се другом допало.

Неко ту грдно профитира.

Подели на овим сајтовима

Idealni sistem naravno ne postoji. I libelarna demokratija ima svoje mane, naprimer moras da progutas neke stvari koje ti se ne svidjaju, neke demonstrate koji ti se ne svidjaju, neke politicare koji ti se ne svidjaju, neke parade koje ti se ne svidjaju.

Демократија је доказ да не заслужује свако право на глас, мишљење и избор.

Многи гласају са идиотским побудама.

Многи због немања свог мишљења узимају туђе, које опет називају својим.

Многи не знају да изаберу  сами па изабиру нешто што мисле да би се другом допало.

Meni je zanimljivo to takvo razmasljenje. Zanima me odakle ti pravo da ti odlucis da iz kog je razloga neko glasao za nesto, i ko zasluzuje pravo na glas misljenje i izbor? 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Elementarna greška: Demokratija nije vladavina većine!

Demokratija je vladavina naroda, od naroda, kroz narod, za narod! Za vladavinu naroda - od naroda, kroz narod, za narod, postoje elementarni principi koje važe da su nepovredive: Svi su slobodni, svi imaju pravo na život i ljudsko dostojanstvo, i svi su ravnopravni po zakonu. Drugim rečima: Demokratija smatra svakog čoveka za svetinju i da je svaki čovek nezamenjiv, odatle demokratija mora sama po sebi da teži višim idealima. Gde se ovo nema, nema se ni demokratije.

Princip većine je samo kompromis, jedna alatka. Jer ideal bi bio da svi zajedno odlučujemo. No, pošto je neverovatno da će svi 100% da se slože oko jedne stvari, uzimaju se razne većine da se donose odluke. Ovo isto imamo u Crkvi. Naime, demokratija nam je uvek bila poznata, ali smo je kroz vremena nazivali raznim nazivima. Sabornost, vaseljenost, katoličanstvo itd. sve su drugi nazivi za demokratiju. Možda ni demokratija nije najsrećniji naziv, u ovom slučaju ponudite bolji. Ali to je demokratija, odnosno: To je duh demokratije! Kad stojimo u crkvi na liturgiji, to je demokratija, tu možda imamo najsavršeniji momenat demokratije.

Demokratija je sakralnost, ona je svetinja. Ako joj oduzmete sakralnost, oduzeli ste joj dušu. Zbog toga i princip većine nije apsolutan, postoje predmeti oko kojih ne može da se odluči, oni su sine dubio, izvan svake diskusije, izvan svake sumnje. Na primer, ako je sloboda jedno elementarno pravo demokratije, onda ni 100% a kamoli većina ne može da ukine slobodu. Demokratija i vladavina većina - pf, nijedan demokrat ne razmišlja o većini, nego šta je istinito, šta je pravilno, šta je najbolje rešenje.

Sve je ovo krasno i bajno samo sto nema veze s demokratiju. Ovo sto si opiisao bi uz male izmene bio libertarijanizam gde kako si rekao svako ima neotudjiva prava i gde je volja vecine nuzno zlo ALI koje ne moze da ugrozi drugog (npr bez obzira na moj stav ja ne mogu da zabranim gej paradu jer to vecina hoce). 

Подели на овим сајтовима

Драге моје демократе, надам се да вас нећу превише увриједити или изиритирати, али - стварност је хијерархијски уређења. Вазда била и вазда ће бити! Једино питање је колико слободе човјек може да освоји за себе тј. колико у својим изборима може бити неометан од других.

Подели на овим сајтовима

демократија је супер ствар...

само као и већина ставри, када се дође до примене...почне да штека...

у ко другом уређењу би овај форум постојао...

стејт оф тексас је пример доброг функционисања демократије..

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Zato sam i rekao su neotudjiva ljudska prava vaznija od bilo kakve demokratije

Глупости, не постоје неотуђива људска права. Мада, згодна фраза кад треба да докажеш некоме да је у његовом интересу да буде поробљен . 

Подели на овим сајтовима

Meni je zanimljivo to takvo razmasljenje. Zanima me odakle ti pravo da ti odlucis da iz kog je razloga neko glasao za nesto, i ko zasluzuje pravo na glas misljenje i izbor? 

Онај који је својим размишљањем на дату тему, рационално, интелигентно и темељно истражујући установио шта му је чинити.

Не онај који је у кафани чуо од колеге, жена којој се свиђа изглед неког политичара или нешто треће, десето.... 

Наравно, ја не могу бити так који ће одлучивати, нити ко може...

Али рецимо, теби не бих дозволио, јер ти браниш принцип а не истину.

Подели на овим сајтовима

Онај који је својим размишљањем на дату тему, рационално, интелигентно и темељно истражујући установио шта му је чинити.

Не онај који је у кафани чуо од колеге, жена којој се свиђа изглед неког политичара или нешто треће, десето.... 

Наравно, ја не могу бити так који ће одлучивати, нити ко може...

Pre nekoliko godina sam cuo jedan predlog za reformu izbornog sistema u Nemackoj i meni se jako dopao..

Predlog se sastojao u tome da se odustane od princips jedan covek - jedan glas i da muskarci i zene koji imaju porodice i decu o kojima brinu imaju 1,5 glasova ili nesto slicno tome. Da glas porodicnih ljkudi  koji znaju i sta je zivot i sta je briga o porodici , poslu itd imaju vredniji glas od punoletnih salabajzera.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Opet ko si ti da odlucis da li ja branim princip ili istinu? 

Odakle ti pravo da sebe smatras merkom istine? 

Svasta... a ko ce da bude mera toga, ja tebe pitam? Ja ovde vidim gomilu tvojih stavova za koje smem da potpisem da nemaju ni trunku racionalnosti niti temeljnog istrazivanja vec povrsnog prihvatanja serviranih informacija. 

Indetichnu stvar mozes ti da kazes za mene.

I to je cela poenta. Ne mozes takve stvari da radis jer ne mozes da argumentujes  ispravno. Svako za sebe misli da je u pravu. To je u sustini ljudske prirode. 

Da glas porodicnih ljkudi  koji znaju i sta je zivot i sta je briga o porodici , poslu itd imaju vredniji glas od punoletnih salabajzera.

Ja bas mislim da su porodicni ljudi koji imaju decu - kada su u pitanju njihova deca.. duboko neracionalni. Jer reaguju i razmisljaju emotivno a ne racionalno.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...