Гости Guest Написано Октобар 9, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 ЦРКВА КОЈУ КОМУНИСТИ НИСУ МОГЛИ ДА УНИШТЕ A+ A- Црква Свете Параскеве (Свете Петке) се налази на централној авенији Бугарског главног града Софије. Датира из XIV века и издржала је тест година када Турци нису могли да је сруше. Последњи пут, покушај да се сруши се догодио 1965 када су комунисти, под изговором да желе да прошире улицу, хтели да је униште. Када је багериста покушао да је сруши својим машинама, багер је одједном стао. Више пута су радници покушали да поправе багер али нису успели да приђу цркви. Када би пришли близу цркве багер би стао. Следећег дана, члан породице возача багера који је инсистирао да се уништи црква, је умро.Супервизор пројекта рушења цркве, схватајући да ће посао бити одложен и да је тим под "глупим сујеверјем" рекао је својим радницима:"Ви верујете у ове митове и неспособни сте! Ја ћу срушити цркву сутра!" Следећег дана је љутито сео за багер да би срушио цркву. Багер се одмах зауставио а супервизор је на месту умро. Радници су се следили од страха, а власти су одустали од њиховог плана. Овако је црква Свете Параскеве спашена од комуниста који су хтели да је сруше.Више о ЦрквиЦрква Свете Петке у Софији је мала зграда делом укопана у земљу и налази се на самом центру медерног и старог града, код ТЗУМ подземне железнице. Црква се састоји од полуцилиндричне куполе, хемисферног олтарног дела, и гробнице која је откривена после Другог Светског Рата. Дебљина зидова је један метар и направљени су од цигли и камења.Црква се први пут помиње у XVI веку и саграђена је на месту бивше Римске религијске зграде. Данас, она је и споменик културе позната по муралној техници осликавања библијских догађаја из XIV, XV, XVI, XVII и XIX века.Црква је посвећена Светој Петки, Бугарској Светици из XI века. Црква Свете Петке је добила своје име за време Турске Империје када је Света Петка била заштитница Бугара у Софији.Постоји теорија да је Бугарски народни херој Васил Левски сахрањен у цркви. Ову теорију је подржао истраживач Левски Николај Хавтов, а извештаји из 1937 оних који су сахранили Васила Левског говоре о сахрани. Додатно, 1956 године пронађено је неколико скелета у цркви. Бугарска Академија Наука Института за Археологију не подржава ово мишљење, што је довело до оштрих критика 1980 године, али коначна одлука није донешенаПревод са енглеског Владимир Србљак8 октобар 2013 год.Извор: http://www.johnsanidopoulos.com/2012/07/the-church-communists-could-not-destroy.html http://www.manastir-lepavina.org/vijest_cir.php?id=7254 Ђуро Станивук, DYNABLASTER, Volim_Sina_Bozjeg and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 9, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 feeble, Драшко and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 9, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 Volim_Sina_Bozjeg, Ignjatije and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 9, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 Овај извор http://www.johnsanidopoulos.com/ је иначе невиђено добар, колико има корисних ствари да се нађе. Добро је и што стижу преводи полако Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 9, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 Сјајна прича! ЏЏИ век! Ignjatije and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 9, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 ..... "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 9, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 @@Драшко, Лоше је пресловљен од стране уресника сајта манастира Лепавина, зато су такви датуми,тј.векови. Сад ћу да исправим свуда где то захтева. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 9, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 @@Драшко, Лоше је пресловљен од стране уресника сајта манастира Лепавина, зато су такви датуми,тј.векови. Сад ћу да исправим свуда где то захтева. МА нема потребе, него ми је симпатично "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 9, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 Мислим да сам овде све изменио...ако има још нешто ви ми јавите, а сад идем даље што сам поставио из Лепавине. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 9, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 @@Драшко, јест малко ружно, тј. збуњујуће... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Октобар 9, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 Кууул! Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Октобар 10, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2013 Овакве приче ме радују...стварно невероватно... Ко не зна да направи а уме да уништи? (комуништи) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука