Иван ♪♫ Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Na evropskom kontinentu postoje velike razlike o kojima niko ne govori: u aprilu 2010. je procenat nezaposlene omladine u Švajcarskoj iznosio 4,5 odsto. U Španiji je procenat nezaposlenog stanovništa ispod 24 godine iznosio 40,3 odsto. U poređenju sa ostalima Švajcarska pokazuje sjajne rezultate. ... U studiji „Zašto smo tako bogati“ (Rudolf Strahm, Warum wir so reich sind, 2010) upoređivao sam stopu nezaposlenosti u pet zemalja u kojima postoji tradicija stručnog obrazovanja uz rad, sa deset uporedivih industrijskih zemalja koje ne poznaju stručno školovanje uz rad. Prosečna stopa nezaposlenosti omladine iznosila je na vrhuncu ekonomske krize (u jesen 2009) u zemljama sa stručnim radnim školama 8 odsto, a u zemljama sa obrazovanjem koje je isključivo školsko, bez praktičnog stručnog rada, stopa je bila 25 odsto, dakle tri puta više. Ekonomska situacija pri tome nije imala veliki uticaj na razliku u stepenu nezaposlenosti. Već je pre krize stopa nezaposlenosti bila dva i po puta veća. U odnosu na praktično obrazovanje, koje je ciljno usmereno na tržište rada, dvojni stručni obrazovni sistem je nedvosmisleno superiorniji od čisto školskog sistema. Kako objasniti ovu razliku u stopi nezaposlenosti omladine? Glavni razlog leži u tome što stručno-praktično usavršavanje daje mogućnost mladim ljudima koji su slabi u školi i koji potiču iz nižih slojeva za stručnu kvalifikaciju i školsku diplomu prilagođenu tržištu rada. Nije mali broj inteligentnih ljudi koji su, primera radi, na „ratnoj nozi“ sa maternjim i stranim jezicima; nekima muku pričinjavaju matematika i tehnički predmeti. U čisto školsko obrazovnom sistemu, tako jednostrano nadareni učenici suočavaju se sa nesavladivim problemima. Stručna škola, s druge strane, daje šansu mladim ljudima, koji ne mogu da se izbore sa školskom selekcijom, da razviju praktičnu inteligenciju, šansu za integraciju u kulturu rada, rečju – oni uče da rade. I nakon završetka stručne škole stiču priznatu diplomu za konkretnu struku. Statistički podaci u Švajcarskoj pokazuju da onaj ko je završio stručnu školu uz rad, podleže tri puta manjem riziku da ostane nezaposlen ili da dugo bude bez posla, nego neko ko nema završenu stručnu školu. ... Stručno obrazovanje uz rad u kombinaciji sa stručnom maturom dopušta pristup Višoj školi. Njeni su ispisnici danas poželjniji na tržištu rada i isto onoliko dobro plaćeni kao i oni sa univerzitetskom diplomom. I onaj ko ne završi stručnu maturu, u slojevitom sistemu višeg stručnog obrazovanja (više strukovne škole, viši stručni ispiti na nivou federacije) može i kasnije uz rad da nadoknadi tercijalno obrazovanje. Tages Anzeiger, 15.06.2010. ceo tekst na http://pescanik.net/2011/01/zasto-smo-bogati/ šta mislite, ima smisla Natasa. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Slazem se 100%, ja se gorko kajem sto sam zavrsio gimnaziju...... sada kada se vratim u nazad, bolje za automehanicara da sam ucio. Danas bih makar znao nesto praktichno da radim. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Slazem se 100%, ja se gorko kajem sto sam zavrsio gimnaziju...... sada kada se vratim u nazad, bolje za automehanicara da sam ucio. Danas bih makar znao nesto praktichno da radim. Никад није касно да научиш...ти си, надасве, још млад, пун енергије и способан да запамтиш и научиш. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Никад није касно да научиш...ти си, надасве, још млад, пун енергије и способан да запамтиш и научиш. ne znam decu i sta cu, trenutno kanda ucim webdizajn... ne znam vise ni sta sa fakultetom da radim.. nisam ni siguran dal da ga zavrsavam, niti dal cu da imam poso u toj oblasti... Gledam moju generaciju koji su poceli da studiraju malo pre mene (ja sam upisao sa 3 god zakasnjenja) i koji su zavrsili kako danas kukaju jer ne mogu da nadju poslove... Sa druge strane znam neke koji su nasli... A ja bih najradije svoj dinar u dzepu... 'teo sam i sa jednim kumom da idem on je automehanicar, mada se ja vec u kola dosta razumem... al sa druge strane ni tu nema nekog posla.. ne znam 'de bijem... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 ne znam decu i sta cu, trenutno kanda ucim webdizajn... ne znam vise ni sta sa fakultetom da radim.. nisam ni siguran dal da ga zavrsavam, niti dal cu da imam poso u toj oblasti... Gledam moju generaciju koji su poceli da studiraju malo pre mene (ja sam upisao sa 3 god zakasnjenja) i koji su zavrsili kako danas kukaju jer ne mogu da nadju poslove... Sa druge strane znam neke koji su nasli... A ja bih najradije svoj dinar u dzepu... 'teo sam i sa jednim kumom da idem on je automehanicar, mada se ja vec u kola dosta razumem... al sa druge strane ni tu nema nekog posla.. ne znam 'de bijem... Знам, драги мој брате у Христу... вама младима је по овој основи, искрено и најозбиљније то мислим, заиста најтеже. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Знам, драги мој брате у Христу...вама младима је по овој основи, искрено и најозбиљније то мислим, заиста најтеже. Na kraju cu kriminalac da postanem haha http://www.youtube.com/watch?v=RLlgmRe2mG0 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Na kraju cu kriminalac da postanem haha http://www.youtube.com/watch?v=RLlgmRe2mG0 Добро...јави када будеш хтео да постанеш "Гиле"...имам на продају алат неопходан за твој будући посао. Млађони and Deki992 је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Ali kod nas se i dalje pune gimnazije,otvaraju se nova odeljenja dok se u strucnim skolama zatvaraju. Svi hoce da budu doktori,pravnici,ekonomisti,psiholozi...Nekad se to bre znalo kad kazes doktor,da se poklonis pred covekom.Sad ne znaju ni pritisak da izmere kako treba. Al zato ti rikne nesto u kuci,dodje elektricar sat vremena-2 soma dinara. Kaze moj drugar koji je stolar inace,samo vi deco idite u skolu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Ali kod nas se i dalje pune gimnazije,otvaraju se nova odeljenja dok se u strucnim skolama zatvaraju. Svi hoce da budu doktori,pravnici,ekonomisti,psiholozi...Nekad se to bre znalo kad kazes doktor,da se poklonis pred covekom.Sad ne znaju ni pritisak da izmere kako treba. Al zato ti rikne nesto u kuci,dodje elektricar sat vremena-2 soma dinara. Kaze moj drugar koji je stolar inace,samo vi deco idite u skolu... Ma kakve gimnazije. Sprdnja od skole. Kakva je to skola kad posle nje ne znash krevet da namontiras sam?!? Sta ja imam od toga sto sam upoznao osnove organske hemije, osnove svih grana fizike, osnove svih grana matematike, sto govorim engleski a znam po malo i francuski da parlam, sto znam latisnku gramatiku, sto znam gomilu stvari iz biologije, informatike, sto sam radio laboratorijske vezbe iz hemije... Ama nista od toga nemam, sem sto nekim ljudima na forumu smeta sto sve to znam. Al zato gumu na autu ne bih umeo da zamenim. Јанко је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Drugim rečima: Mladen može da izuči zanat kao automehaničar. Onda je automehaničar koji nema posao. Ovako je jurista koji nema posao. Kao jurista barem je obrazovaniji. Austrija na primer već ima preko deset posto nezaposlenih, ali ovo uspešno krije tako da se zvanično ima samo pet posto nezaposlenih. Ma ne radi se o tome, prvo nisam ja jurista, ne zasluzujem ja da budem jurista dok diplomu ne dobijem. Druga stvar je to sto sam ja malo zaglavio sa faksom (finasijski, izgubio sam pravo na budzet) i da sam recimo zavrsio srednju ekonomsku ili masinsko-elektrotehnicku -danas bih mogao da nadjem poso lakse i da nastavim studiranje. Eto pokusao sam da se "doskolujem" kao trgovacki putnik isao sam na praksu da bih izucio to strucno da pokusam da se zaposlim negde, ali mogu samo u drugom gradu a tako ne mogu da finasiram skolovanje. Imam ja moju dedovinu, tu cu ja da zaradim lovu. Opasnu genetiku nosim - nezgodna mi sorta. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Ma kakve gimnazije. Sprdnja od skole. Kakva je to skola kad posle nje ne znash krevet da namontiras sam?!? Sta ja imam od toga sto sam upoznao osnove organske hemije, osnove svih grana fizike, osnove svih grana matematike, sto govorim engleski a znam po malo i francuski da parlam, sto znam latisnku gramatiku, sto znam gomilu stvari iz biologije, informatike, sto sam radio laboratorijske vezbe iz hemije... Ama nista od toga nemam, sem sto nekim ljudima na forumu smeta sto sve to znam. Al zato gumu na autu ne bih umeo da zamenim. Pa to ti kazem.Obrazovni sistem nam je tragican.Sto je najgore,ni te zanatlije ne nauce nista u skoli.Uglavnom to znanje pokupe kuci,ili negde ako su od malena uceni,ovako privatno. A jos je i dobro ako znas sve to sto si nabrojao,bar moze da ti pomogne ako se prijavis za slagalicu A sto se tice ovog Dragijevog posta,ja sam bas citao da npr 90 posto nemacke privrede pociva na zanatu i industriji... Da ne pominjem kod nas ove menadzere i njihove fakultete,to je tek posebna prica.Svi hoce da budu neki posrednici sa kravatama a niko nece da zavrne rukave. Za kraj,u svemu ovome vidim i sebe,da ne bude da glumim nekog Bog zna kako sposobnog coveka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 A jos je i dobro ako znas sve to sto si nabrojao,bar moze da ti pomogne ako se prijavis za slagalicu Sabijao sam slagalicu na fejsbuku. Ko sme - taj moze, ko ne zna za strah - neka mi se javi. Mada odavno nisam igrao ispao sam iz takta. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Slazi ti bolje gajbice voca i povrca To sto si zamislio da radis to radi, uskoro ce sopstvena proizvodnja hrane postati potreba, a ne luksuz. Млађони, Јанко and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Sabijao sam slagalicu na fejsbuku. Ko sme - taj moze, ko ne zna za strah - neka mi se javi. Mada odavno nisam igrao ispao sam iz takta. Ja nisam igrao mesecima i skoro sam se opet navadio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука