Јаков. Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Tema o džamiji koja je velelepna, a izgrađena u nekom selu na Pešteru koje nema par stotina duša, ponukala me je da razmislim i o crkvama. Da li graditi grandiozne crkve, koje će biti u upotrebi vekovima, ili graditi srednje i male crkve, koje realno odgovaraju potrebama naroda. Usitnjavanje može biti čini se mnogo korisnije. Više se ljudi vezuju za svoje parohijske crkve i imaju autentičniji i životniji osećaj u takvim crkvama. Umesto jedne grandiozne i velike, može se napraviti 50 manjih. Naravno održavanje je bitna stavka. Dilema je tu i da li praviti crkve na mestima gde se neće vršiti služba. Gde će te crkve biti više spomenici i međe. Primer je recimo Crna Gora. Tamo ima tako divnih crkvi u kojima se služba vrši jednom u godini. I šta se dešava? Takve crkve pogane šiptari i pripadnici tkzv. crnogorske pravoslavne crkve. ----------------- Evo još jedna dilema.. Crkve, škole ili bolnice. Današnji zadužbinari (mislim pre svega na one zaista bogate ljude) se prilično razlikuju od predratnih. Uglavnom gomilaju i prave sebi kuće velelepne ili ulažu u nekretnine i sl. Ništa za raju. Ima naravno svetlih primera, a šta god ko mislio o njima, mislim da su se najviše isticali Karići. Ne znam da li su neku crkvu od temelja do kupole digli, ali znam da su bili veliki donatori. E sad. Da li je pretežnije da ako već postoji neki tajfun koji je voljan da mu ime uđe u istoriju kao zadužbinar, da gradi crkvu, bolnicu ili školu, ili već neki podesan objekat za raju. Bolnice su katastrofa. One državne. Privatne nisu za raju. Škole...tu i tamo i nije toliko loša situacija. Popravlja se, gradi se... Nije baš idealno, ali tu se nešto i dešava. Crkva ima odgromnu lovu. Da li je moguće da sama Crkva napravi neki objekat opšte namene za raju. Mislim da bi time crkva još više ušla u duše ljudi. Onako neka razmišljanja, ništa za svađu. NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Dobro pitanje, kad pokrenem ovakvu temu među crkvenim ljudima ućutkavaju me i kažu da pričam glupsoti. Moje mišljenje je ali iskreno, da crkva daje novac na gluposti, kod nas u selu hrama nema, a u našoj parohiji u 4 sela jedan hram ima, sad je u hramu puklo zvono izlivanje košta 7000 evra, popa kuka za donacije, a vamo se grade vladičanski dvorovi i prave vozni parkovi. Ovo je neko moje lično mišljenje. NemanjaVa, Иван Недић, zuti car and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Tema o džamiji koja je velelepna, a izgrađena u nekom selu na Pešteru koje nema par stotina duša, ponukala me je da razmislim i o crkvama. Da li graditi grandiozne crkve, koje će biti u upotrebi vekovima, ili graditi srednje i male crkve, koje realno odgovaraju potrebama naroda. Usitnjavanje može biti čini se mnogo korisnije. Više se ljudi vezuju za svoje parohijske crkve i imaju autentičniji i životniji osećaj u takvim crkvama. Umesto jedne grandiozne i velike, može se napraviti 50 manjih. Naravno održavanje je bitna stavka. Dilema je tu i da li praviti crkve na mestima gde se neće vršiti služba. Gde će te crkve biti više spomenici i međe. Primer je recimo Crna Gora. Tamo ima tako divnih crkvi u kojima se služba vrši jednom u godini. I šta se dešava? Takve crkve pogane šiptari i pripadnici tkzv. crnogorske pravoslavne crkve. ----------------- Evo još jedna dilema.. Crkve, škole ili bolnice. Današnji zadužbinari (mislim pre svega na one zaista bogate ljude) se prilično razlikuju od predratnih. Uglavnom gomilaju i prave sebi kuće velelepne ili ulažu u nekretnine i sl. Ništa za raju. Ima naravno svetlih primera, a šta god ko mislio o njima, mislim da su se najviše isticali Karići. Ne znam da li su neku crkvu od temelja do kupole digli, ali znam da su bili veliki donatori. E sad. Da li je pretežnije da ako već postoji neki tajfun koji je voljan da mu ime uđe u istoriju kao zadužbinar, da gradi crkvu, bolnicu ili školu, ili već neki podesan objekat za raju. Bolnice su katastrofa. One državne. Privatne nisu za raju. Škole...tu i tamo i nije toliko loša situacija. Popravlja se, gradi se... Nije baš idealno, ali tu se nešto i dešava. Crkva ima odgromnu lovu. Da li je moguće da sama Crkva napravi neki objekat opšte namene za raju. Mislim da bi time crkva još više ušla u duše ljudi. Onako neka razmišljanja, ništa za svađu. Crkve treba praviti tamo gde stvarno postoji nužda, i to više manjih po periferijama jer su jeftinije a i svrsihoviti je je jer jedna velika u centru biće onima s periferije podjednako udaljena kao ona stara. Malo ima potrebe za novim crkvama, naročito grandioznim. Druga je priča Srednji Vek, kada su se uz tre crkve (pretežno manastirske) bile bolnice, biblioteke i kuhinje, drugim rečima kada su bile centasr društvenog života. A sad praviti samu Crkvu, pogotovo bez toga, je besmislena kada i ove što ih imamo nisu pune. Drugo, pretežnije je da Crkva uloži novac u humanitarne delatnosti i da donatore uputi na istu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Цркве треба гради народ који хоће да се моли Богу и ту нема проблема око градње и касније одржавања. Било је случајева гд есе почне градња цркве, мештани се охладе, онда мора са стране да се помаже да би се завршило и одржавало. Исто тако бадава је радити школе ако нема деце и ако се не може обезбедити плата наставницима, такође исто важи и за болнице. коЖељ њацИ , Ђуро Станивук and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Треба градити. Orion је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 велике...високе и лепо украшене... „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Октобар 9, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2013 Ja nisam za to da se grade neke mega građevine za potrebe pravoslavlja, pogoto u današnje vreme graditi ogromne hramove, a narod krepava od gladi i siromaštva. Pogotovo što neverujem da mi gradnjom hramova nešto posebno ugađamo Bogu niti da su građevine pokazatelj pobožnosti ili crkvenosti ljudi. Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука