Jump to content

Бојкот хрватских производа ДА или НЕ!?

Оцени ову тему

pokajnik83

Купујете ли хрватске производе?  

55 члановâ је гласало

1. 1. Купујете ли хрватске производе?

• Не
      20
    • Да
      16
    • Све једно ми је, битан је квалитет и цена
      20

Препоручена порука

Вера, Литургијски живот, ако није саздан увек и у свему, није наше поимање, већ опсесија која нам се чини као да таква јесте....ако је то заиста тако, онда је потпуно оправдано да прво себе преиспитамо, да ли смо оним чиме се свако од нас појединачно, бави, достигли сопствени максимум, без посматрања оних око нас.....(иверак и брвно у оку)...ако спознамо да смо достигли сопствени максимум, онда тражимо оне које би наш максимум презентирали и другима(таланти)...ако спознамо да нисмо достигли свој максимум, онда тражимо оне које би нам у томе помогли( љуби ближњега свога....тражи и даће Ти се...)......

али никада, баш никада не тражимо узроке  свог неуспеха у некоме поред нас, већ увек и стално у самоме себи.....

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Одговори 143
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

(љуби ближњега свога....тражи и даће Ти се...)......

али никада, баш никада не тражимо узроке  свог неуспеха у некоме поред нас, већ увек и стално у самоме себи.....

Твоја цењена порука захтева додатна појашњења.

1. Ко су ближњи? Моја деца и жена, Хрвати, индијанци, каубоји, Кинези, бушмани, Харе Кришна, Њу Ејџери, педери, ДС-овци, љубитељи паса расе Т-Rех, ? Да ли је свеједно? Да ли су сви подједнако Ближњи? И ко је ту коме међусобно ближњи?

2. Ко смо то ми, а ко су ти поред нас? Да ли смо ми ја, моја породица и мој шеф на послу, или смо ми мој народ, раса, верска заједница и слично већ према духовној и културној припадности.

3. Коме си упутио поруку?  :cheesy:

0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Твоја цењена порука захтева додатна појашњења.

1. Ко су ближњи? Моја деца и жена, Хрвати, индијанци, каубоји, Кинези, бушмани, Харе Кришна, Њу Ејџери, педери, ДС-овци, љубитељи паса расе Т-Rех, ? Да ли је свеједно? Да ли су сви подједнако Ближњи? И ко је ту коме међусобно ближњи?

2. Ко смо то ми, а ко су ти поред нас? Да ли смо ми ја, моја породица и мој шеф на послу, или смо ми мој народ, раса, верска заједница и слично већ према духовној и културној припадности.

3. Коме си упутио поруку?  0409_feel

isus-sinai

Ваистину Воскресе!

Свако од нас мора покушати да пронађе одговоре сам, па исте кроз заједницу да поправља, избрусује, док се не слију, сви одговори на сва питања у само један, који ће онда прерасти у начин живљења. Тако ни мој, нити било чији одговор, не може бити прихватљив за остале, беспоговорно и без разговора о њему, јер би то значило да свако од нас уништава свој идентитет, и да постајемо бића која се владају према нечему унапред зацртаном, уместо да останемо личности, која свака за себе, а опет у сагласју највеће Заједнице, Цркве Христове, коригује свој начин живљења. Наизглед парадоксално и међусобно непомирљиво, свако за себе и задржавање своје личносности, а опет у сагласју, али ето 2010 година показује да је то могуће.

Онога часа када покушавамо да направимо поређење у односу на мање ближње и више ближње, ступамо на степеник оцењивања, постављања некаквих критеријума, или једном речју осуде у неком виду, а то нам није дато од Христа. Од Њега нам је дата неописива количина љубави, а самим тим и снаге, да истрајемо пре свега у томе да сами не чинимо поделе међу људима, децом Његовом, у сваком смислу, а најпре у смислу кога волети, а кога не, чиме ћемо избећи и могућност поделе на много ближње, ближње, мало ближње или оне који то уопште нису.

Из оваквог става, који сам ја прихватио, и зато и пишем као свој одговор, произилазе одговори и на остале Твоје недоумице, а поводом мог претходног писања.

Наиме, онда више не постоји разлог због кога би се и чинила било какво одређивање припадности неке групе људи. Односно, ми који живимо са Христом, у нади да се што више поистоветимо са Христом, препознајемо сва догађања око нас као Његову благодат, или Његово допуштење, у оба случаја искључиво по Његовој Промисли. Али ако се не трудимо да увек и у свему живимо са Христом, ако по својој слободи која нама је дата од Њега, понекада доносимо одлуке или чинимо штогод без претходног преиспитивања да ли то хоће Христос од нас, или је то ипак из неког сопственог циља, долазимо у ситуацију да смо с једне стране ми, а с друге стране неки други. Тада они постају неко поред нас, које често осуђујемо због неостваривања неког свог циља. Тада, кад већ нисмо пре чињења учинили, могли би бар да застанемо и преиспитамо себе, колико је то уопште било потребно Христу у нама? Из свог искуства пишем, после таквог искреног преиспитивања самог себе, увек сам сазнао да сам ја једини кривац, узрок што претворих ближње у оне поред мене, уместо да су и надаље остали, као и ја, делићи Христа Јединог.

Када знамо да је свје и свја, искључиво у власти Бога, претходно написано доводи нас посредно, у сукоб са самим Богом, а то сигурно не желимо.

Поруку нисам упутио никоме лично, и иначе ретко када то и чиним.

Поруку сам упутио, као делић своје исповеди а у циљу поклона за најрадоснији празник свима који су на овом форуму...

Hristos vaskrse

vaistinu

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

иверак и брвно у оку)... pa da nekima od nas  smijeta Jasenovac,Jadovna,Glina,progon Krajishnika,to je vama ivjerak.

isus-sinai

Знаш ли бар једног Хрвата да је по Твојим мерилима, човек достојан пажње и љубави?

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Наиме, онда више не постоји разлог због кога би се и чинила било какво одређивање припадности неке групе људи.

vaistinu

Ове две поруке које смо разменили и јесу срж целог проблема којим се бави ова тема.

Основна "група људи" = човек + жена + дете(1) + дете(n+1) = породица.

Из ове формуле проистичу све друге социјалне и теолошке формуле.

Када би из твог размишљања избацио православну терминологију оно би било као јаје јајету слично размишљању просечног српског ЊуЕјџера. Ја донекле делим оваквав вид идеализма, али мислим да није реалан. Можда јесте за једног модерног монаха, градског лаика нежењу, или Светог оца који је живео девствено и ван света.

Насупрот њима клир и лаици имају ДЕЦУ.

Ето ни ја теби не говорим конкретно већ свима нама.  vaistinu.gif' class='bbc_emoticon' alt='vaistinu' />

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

I mi i Hrvati moramo da naucimo da nas nije dzabe BOG stavio jedne pored drugih ! Tragican i opterecujici odnos dva skoro ista naroda koji se pretvara u patolosku mrznju jednih prema drugima ! Voleti i ceniti svoje uvek ali i postovati tudje !

Подели на овим сајтовима

Ове две поруке које смо разменили и јесу срж целог проблема којим се бави ова тема.

Основна "група људи" = човек + жена + дете(1) + дете(n+1) = породица.

Из ове формуле проистичу све друге социјалне и теолошке формуле.

Када би из твог размишљања избацио православну терминологију оно би било као јаје јајету слично размишљању просечног српског ЊуЕјџера. Ја донекле делим оваквав вид идеализма, али мислим да није реалан. Можда јесте за једног модерног монаха, градског лаика нежењу, или Светог оца који је живео девствено и ван света.

Насупрот њима клир и лаици имају ДЕЦУ.

Ето ни ја теби не говорим конкретно већ свима нама.   https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='vaistinu' />

Ма наравно брате мој да смо овде да износимо свако своје размишљање у циљу да читајући другог коригујемо себе, и зато ми и прија оваква комуникација баш на овом форуму. vaistinu

Ја живим помало од сваког типа које си навео, наиме, мислим да сам савременог размишљања, градски сам лаик, али са , Богу хвала , троје деце... 4chsmu1

За некакав тип "идеализма" и сами се молимо током сваке Литургије, када Бога молимо за мир у читавом свету, за љубав, за разумевање....И сам Христос исто жели...да сви буду спасени-читав људски род. То ме води да размишљам да не постоји нико кога бих ја могао "кажњавати" било каквом врстом казне, јер се тиме противим Христу, а убеђења сам да сам Га пронашао у себи, чиме долазим до тога да се у бити супротстављам сам себи...

Конкретније ка теми...

Када би бојкот према материји, производу, и имао било каквог ефекта на оне који их производе, а који су учинили које каква недела, онда не би требали да купујемо ништа што је турско, нити тамо ишли на летовање, а да не будем опширан са потврђивањем разлога, само ћу навести и све оне који су осиромашеним уранијомом, поливали нашу децу и то још под саркастичним називом "Милосрдни анђео".

Када на другим темама говоримо да је молитва из срца, молитва иницирана и саткана од Љубави Господње, небројено пута и до сад показала своје резултате, онда не видим ниједан други начин да променимо свет око себе, осим да се сопственим смирењем, кроз молитву оснажимо Љубављу Његовом и једноставно зрачимо свуда око себе....

То сам покушао написати, али очигледно да ми писање није баш најјача страна crvenilo

vaistinu

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Знаш ли бар једног Хрвата да је по Твојим мерилима, човек достојан пажње и љубави?

Nijesam se druzila niti trazila njihovo drushtvo,ali chinjenice pokazuju kakva je vechina.

Vi ih volite,ljubite,to je vashe .

catfight

Подели на овим сајтовима

Што се тиче сардина , од како сам нашао људски прст у једној конзерви , а то је било и пре рата оних 90 дефинитивно не купујем сардине које се пецају у далмацији.

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha hrvati ti dali prst catfight 0705_read joooj

nije valjda bio srednji

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Nijesam se druzila niti trazila njihovo drushtvo,ali chinjenice pokazuju kakva je vechina.

0110_hahaha

Заиста не познајем никакве чињенице које типизирају било који народ у већини, самим тим у целини, јер је очекујуће да ће и мањина прихватити став већине. Ја волим све људе света, јер нам је свима исти Отац. Неки од њих то сада још увек не виде, али моје није да им због тога судим, већ својим понашањем да их упутим да сазнају ко и је Отац.

Извињавам се свима на спамовању теме....јер овде се пише, колико видим о производима из Хрватске, а не о људима који се изјашњавају као Хрвати.

catfight

joooj

0705_read

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Гости

sFun_bat

Draga sestro Ako Neka prvo se vrati na nas Balkan pa onda biraj ili ne biraj drustvo a ovako ........
Подели на овим сајтовима

• Гости

Ti si Bošnjak? Ili kako da razumem kad veliš da si Srbin Turčin?

Ja sam ti Hrišćanin, Srbin, Evropljanin, planeta zemlja.. Još kada znam da je Evropa grčka reč, poreklom od Fenićana iz današnjeg Libanona i Izraela gde je eber zaista bila reč za zemlju zalaska sunca, i da su Grci u početku sa Evropom nazivali krajeve severno od njihovih, a to su naši; kasnije pak helenistički svet, vidi

http://www.tmcrew.org/femm/image/siti_europa.gif

i najzad kontinent.

Nikad Srbi nisu imali problem sa Evropom, sve doskoro kad su došli neki i počeli da ih uče da nisu Evropljani, da su Balkanci, Turci... a Srbi, zahvalom komunizma dosta neobrazovani, umesto takvima da pokažu šipak i opovrgnu njihove teorije, njihove su teorije preuzeli i sa njima teraju inat.

A: Srbine, ti si Turčin!

Srbin: Ja Turčin? Pa naravno, ja sam Turčin, ponosan Poturica, živeli Turci, Turska do Tokija..

umesto -

Srbin: Svaka čast Turcima, dobri su ljudi.. No ja sam Srbin! I ako nešto ima da bude do Tokija, onda će to da bude Srbija. 

??????????????????????????????????/
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...