Jump to content

Zasto bi ikada Hriscanstvo smetalo drustvu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zelim samo za pocetak da se pitam zasto bi Hriscanstvo smetalo ikakvom drustvu a sam odgovor pokusavam da pronadjem u sledecem mom pitanju :  da li mi verujemo u nekog OPASNOG Boga ili cak sta vise potpuno protivno tome? 

Cemu moze smetati vera u apsolutnu ljubav i dobrotu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

A kom to drustvu smeta Hriscanstvo?

Religija uglavnom smeta nekom drustvom u kom namace svoje vrednosti ili insistira na svom pogledu sveta.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

A kom to drustvu smeta Hriscanstvo?

Religija uglavnom smeta nekom drustvom u kom namace svoje vrednosti ili insistira na svom pogledu sveta.

A kada "drustvo" namece svoje vrednosti? Moze li i to da smeta? Ili vernici po tebi nisu "drustvo"?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Zelim samo za pocetak da se pitam zasto bi Hriscanstvo smetalo ikakvom drustvu a sam odgovor pokusavam da pronadjem u sledecem mom pitanju :  da li mi verujemo u nekog OPASNOG Boga ili cak sta vise potpuno protivno tome? 

Хришћанство итекако може да смета друштву, зависно од тога какво је то друштво. На примјер, римско друштво је у почетку било нетрепељиво према хришћанству, јер је римски цар био dominus et deus и њему су се морале приносити жртве, што Хришћани никако нису хтјели, јер су вјеровали да постоји само један бог.

Мада, и сам Рим је касније прихватио ту "нову секту" па сукоба више није ни било. Хришћанство данас тешко може неком друштву засметати, јер ионако свако чита Библију како њему одговара. Ако желиш оправдање за рат са невјерницима, узми неколико реченица и готово. Хоћеш праведније социјалне установе? И за то можеш наћи ослонац. Милосрђе, праштање? Комотно и то наћеш. Желиш осуду хомосексуализма и Прајда, и то се да наћи ( оно чувено Амфилохијево "дрво које плода не даје сијече се у корјену и баца у ватру" ).

У закључку, не може хришћанство данас сметати никоме, ни ономе који жели добро, ни ономе који жели нешто не тако добро, ни либералу, конзервативцу или социјалисти, а поготово не Србину и Хрвату не може засметати када хоће да се бију између себе, али исто тако када хоће да сарађују.

Хришћанство је стара религија, није више тако енергично и полетно као што је ислам. Имало је и оно своје доба ратовања, ширења, унутрашњих сукоба...све оно кроз шта ислам данас пролази. Можеш рећи да је ислам сада у тинејџерским годинама, а да је хришћанство један стар човјек који има много мудрости и ипак још има неке снаге, али не за ширење.

Подели на овим сајтовима

Сад се сјетих. Рецимо, друштву које узима ред и дисциплину за основу. Често се то извргне у свашта што није ни налик љубави и доброти ( нацифашизам и бољшевизам су такви друштвени пореци ). 

Подели на овим сајтовима

A kada "drustvo" namece svoje vrednosti? Moze li i to da smeta? Ili vernici po tebi nisu "drustvo"?

Niko nikome ne treba da nameće vrednosti, može da ih predstavlja i zagovara, ali ne i nameće. Sem par koje država i društvo moraju da nametnu, da se ne bi pobili međusobno i pokrali jedni druge.

Подели на овим сајтовима

Zavisi šta se podrazumeva pod hrišćanstvom... kad ga definišeš samo kao veru u apsolutnu ljubav i dobrotu, naravno da to nikom ne može da smeta... kada neko shvati hrišćanstvo onako kako su ga na primer shvatali inkvizitori, naravno da smeta...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Naravno da može smetati ali samo onaj "politički deo Hrišćanstva" , dakle ne mislim na vernike one prave ( kako one koji su članovi crkve tako i običan narod ) već mislim na čistu politiku, to su , napomenuću u vezi dve glavne veroispovesti tj. njihovu polit. str. : Vatikan, Sveta Stolica država, nuncijature, organizacija,insistiranje na primatu pape, katolicizmu mimo Hrišćanstva, uticaj u svetu koji nije najčešće u službi vere. Sa druge strane Pravoslavlje, svirepi nacionalizam, nejedinstvo između pomesnih crkava, za razliku od Katolika često i rat između država koje su većinski Pravoslavne, dok su Katolici ratovali mahom sa Protestantima itd. Naravno kao što se da videti kad čovek posmatra sa strane samo te dve veroispovesti vidi da je sve to na neki način odbojno (mislim Hrišćanskom svetu) , pa sada pitam da li uopšte treba ići dalje i pisati o tome šta tek misle oni koji nisu deo Hrišćanskog sveta ?? ( molim da se ne hvata za gore napisano i ne staje na stranu Pravoslavne ili Katoličke crkve jer problema ima u nedogled i ta rasprava ide u nedogled-trošenje vremena)

Подели на овим сајтовима

Niko nikome ne treba da nameće vrednosti, može da ih predstavlja i zagovara, ali ne i nameće. Sem par koje država i društvo moraju da nametnu, da se ne bi pobili međusobno i pokrali jedni druge.

ja sam komentarisao ovo:

"Religija uglavnom smeta nekom drustvom u kom namace svoje vrednosti ili insistira na svom pogledu sveta."

Moze li se reci da religija ili vernici nesto namecu drustvu? Kao da oni sami nisu deo tog drustva?

Potpuno promasen komentar. Vernici su deo drustva i ne mozes reci da neko namece sebi nesto.

U najgorem slucaju moze se reci da jedan deo drustva zagovara ili zeli da prihvate svi takav pogled na neki problem,ali u slucaju recimo gaypride ko tu kome sta namece? Pederi ostalima ili vernici pederima?

Svako zagovara svoje ideje.

Подели на овим сајтовима

Moze li se reci da religija ili vernici nesto namecu drustvu? Kao da oni sami nisu deo tog drustva?

Da čine društvo, ali nisu društvo, društvo sem hrišćana čine i nehrišćani. Dakle društvo nije jednako sa vernici, već su vernici samo podskup tog društva. Tako da kada se maše nametanje društvu misli se pre svega na ostale koji se ne slažu sa tim nametnutim.

Vernici su deo drustva i ne mozes reci da neko namece sebi nesto.

Već sam odgovorio, ključna reč DEO društva.

,ali u slucaju recimo gaypride ko tu kome sta namece? Pederi ostalima ili vernici pederima?

Niko nikome, ukoliko smatraš gay parada je nametanje nečega Hrišćanima isto koliko i Litija nametanje nečega nehrićanima.

Druga stvar je zabrana, ne iz razloga što je zabrana već što određeni skupovi ljudi imaju pravo na takva okupljanja i šetnje, dok druga grupa ljudi nema to isto pravo, a to se zove diskriminacija. 

Подели на овим сајтовима

Da čine društvo, ali nisu društvo, društvo sem hrišćana čine i nehrišćani. Dakle društvo nije jednako sa vernici, već su vernici samo podskup tog društva. Tako da kada se maše nametanje društvu misli se pre svega na ostale koji se ne slažu sa tim nametnutim.

Već sam odgovorio, ključna reč DEO društva.

Niko nikome, ukoliko smatraš gay parada je nametanje nečega Hrišćanima isto koliko i Litija nametanje nečega nehrićanima.

Druga stvar je zabrana, ne iz razloga što je zabrana već što određeni skupovi ljudi imaju pravo na takva okupljanja i šetnje, dok druga grupa ljudi nema to isto pravo, a to se zove diskriminacija. 

Pa moze li se reci  da vernici namecu svoje vrednosti nekom drustvu? A ne reci istu stvar recimo za ateiste ili homice?

Подели на овим сајтовима

Kao što sam već napisao

Znači sasvim je legitimno, da se zagovaraju i predstavljaju vrednosti za koje se neko bori, pri tom mislim na sve i na ateiste i na homice i na vernike.

Ali ono što smeta, ustvari može i to da smeta, ali ono što je veći problem, jeste tražiti zabrane i pri tom kao argument iznositi hirščanski/ateistički kakoav got pogled na svet. Zna se šta treba zabraniti ono što ugrožava živote zdravlje i imovinu drugih ljudi, ostalo je apsolutno nepotrebno.

A kada sam rekao da neko nameće svoje viđenje sveta, mislim na neke ljude (ima ih i ovde na forumu) koji bi da zabrane stvari samo zato što su greh i kao glavne razloge koriste upravo to.

Znači kritikovati bilo šta nije loše, i nije problem i to uglavnom ne smeta, barem ne meni. Ali tražiti zabranu istog zato što se ne slaže sa tvojim viđenjem sveta jeste loše i to je ono što ljuti mnoge (pogotovu one koji rate to što bi da se zabrani).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Svako zagovara svoje ideje.

Само да се надовежем.

Када би још могли дијалогом доћи до неке норме, до истине, до вредности које треба поштовати и гајити. И јасно ставити тачку на то шта је добро а шта лоше.

Само треба подсетити да некима вера смета да живе онако како хоће, односно по својој вољи и по свом хтењу, или зато што им тако није комфорно, није згодно, те из тог разлога не желе и не осећају потребу да је прихвате.

Мислим да није могуће на исти тас ставити веру са једне стране и тражење неког личног права са друге, а успут заборављати на наше обавезе једних према другима (а тек према Богу за верне). 

Мени као вернику душа тражи поштовање према свима па и љубав према онима који греше, неосуђивањем, и не дозвољава мржњу. Господ је рекао да на двема заповестима - на љубави према Богу и на љубави према човеку - почива читав Закон и сви пророци. Зашто то неком смета, можда управо због неприхватања истог међусобног односа, недостатка љубави (т.ј мржње) или убеђења у неки назови систем вредности где се неко као појединац проналази или скрива бранећи и оправдавајући себе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...