Jump to content

Карл Сеган - популаризатор науке

Оцени ову тему

Филозоф

Препоручена порука

Ljudi i rasprave? Nista posebno?

Aj dobro.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Svaka tebi čast ako Novi zavet smatraš naukom nad naukama. Meni se ipak čini da su i braća Grim bliži nauci od te knjige pune besmislica, gluposti i pa mitova, ono to nije ni mit, već samo plagijat postojećih mitova, u kombinaciji jedno sa drugim. Cela vaša religija je ustvari zasnovana na plagijatu i to ne plagijatu neke od monoteističkih religija, već politeističkih. A da ne pominjem što ta knjiga promoviše homoskeksualizam, mislim jedan muškarac sa još njih dvanes, radi sve te intimne stvari, nigde žena. Ono ne možeš reći da nije pederski.

На здравље ти и на спасење било ово што у  једном даху избаци овако наизуст,категорички, своје мишљење. winter

Не слажем се са њим  али те у крајњој линији разумем и заиста  сам импресионирана уложеним трудом да себи обезбедиш очигледно неопходну и преко потребну дневну дозу адреналина.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

A jesam ga dobro sročio :D

Ниси.Мањка оригиналност и јачина аргумената.Није лако стајати на зачељу двехиљде година дугог реда пљувача и добро срочити 1324_womens

:1736_action: прочитај још једном (сиц ) Свето Писмо,истражуј,удуби се,посвети се,промишљај и тражи.....

.па ће ти се, можда, дати  да.....коначно останеш без текста и да дууууго ћутиш пре него заплачеш  

Иначе Сагана сам гледала још ко клинка све до осмог основне, вероватно од његових првих емисија,....сад ,по сећању неки општи утисак из те позиције ....био ми је јако занимљив, онако са пуно фотографија,графикона,чудних кадрова и његовом лаганом причом..

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Sta li vam Sagan smeta da mi je znati? E moji hriscani , pljuvacina po ljudima koji nikome nista lose nisu ni rekli ni uradili je stvarno...hriscanska .

Подели на овим сајтовима

A jesam ga dobro sročio :D

Jesi, za to imas prvu pismenu opomenu!

Svaka tebi čast ako Novi zavet smatraš naukom nad naukama. Meni se ipak čini da su i braća Grim bliži nauci od te knjige pune besmislica, gluposti i pa mitova, ono to nije ni mit, već samo plagijat postojećih mitova, u kombinaciji jedno sa drugim. Cela vaša religija je ustvari zasnovana na plagijatu i to ne plagijatu neke od monoteističkih religija, već politeističkih. A da ne pominjem što ta knjiga promoviše homoskeksualizam, mislim jedan muškarac sa još njih dvanes, radi sve te intimne stvari, nigde žena. Ono ne možeš reći da nije pederski.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Борио се против астрологије и њеног ненаучног излагања, а такође је често говорио о сукобу науке и религије. Једна од његових познатих изрека (ако је можемо тако назвати): Ако под појмом “Бог” мислимо на скуп физичких закона који управљају космосом, онда засигурно постоји такав Бог. Међутим, тај Бог нас емотивно не испуњава…нема превише смисла молити се закону гравитације. – из књиге Ричарда Докинса Заблуда о Богу

Карл Саган је импозантна и поштовања достојна личност када је у питању она сфера живота коју је преферирао и у којој је дао значајан допринос за своје време. Међутим, у свом дефинисању религиозног, као човек који није волео да га називајују атеистом (сматрао је себе агностиком али је провејавао и одређени скривени пантеизам у његовим појединим ставовима) показује подразумевану једноставност која одликује сваког агностика.

У својој књизи Плава тачка у бескрају је написао: Како је могуће да готово ниједна религија није размотрила науку и закључила: То је боље него што смо мислили! Космос је много већи него што је рекао наш пророк – величанственији, истанчанији, отменији.

Историја потврђује да је философско-религиозни моменат (у својој исходишној тачки те две димензије живота су суштински једно) дао само биће, само постојање, ономе што данас именујемо науком, што сваки познавалац философије зна. Тако да у самом почетку реченице, Карл Сеган је, по мом мишљењу, једноставно погрешио...а Пророк, ако је под појмом "пророк" мислио на Господа Христа, није имао за циљ

глорификацију димензија и лепоте космоса, већ је имао за циљ спасење човека и космоса од последњег непријатеља свеколике твари...смрти...што је Карл Сеган, убеђен сам у то, засигурно знао, иако то није прихватао као истину.

Све у свему, како већ рекох, независно од његових ставова на религиозном пољу, био је више него занимљива личност која је својим интелектуалним радим и научним доприносом, пленила сваку личност која је мало боље познавала његов живот и рад. 

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Jesi, za to imas prvu pismenu opomenu!

Samo da nebude zabune da znam za ubuduće, je li opomena ceo komentar, tj zbog svih stavki koje sam naveo.

-budalaštine

-plagijat

-i gay

ili su neke od ovih dozvoljene teme, da znam da ih ne pominjem u buduće, zbog sankcija, čisto

Подели на овим сајтовима

Мањка оригиналност и јачина аргумената.

O, stvarno, mislim slažem se, ali na koji drugi način odgovoriti nekome koji niti koristi argumente u raspravi niti verovatno zna šta su.

Brate uzmi citaj Novi Zavet u kojem je sadrzana Nauka nad naukama.

Ovo je upravo ono o čemu sam pričao, kroz par komentara unazad.

Подели на овим сајтовима

Samo da nebude zabune da znam za ubuduće, je li opomena ceo komentar, tj zbog svih stavki koje sam naveo.

-budalaštine

-plagijat

-i gay

ili su neke od ovih dozvoljene teme, da znam da ih ne pominjem u buduće, zbog sankcija, čisto

Naravno da je ceo komentar.

Niko ti ne brani da kritikujes nesto, medjutim ovo sto si napisao nije nikakva kritika nego vredjanje.

Kao sto ti ne bi sedeo miran da neko vredja tvoje roditelje, tako isto vazi i ovde.

Ako tebi Biblija nista ne znaci, nama znaci.

Ako tebi Hristos, Apostoli i svetitelji nista ne znace, nama znace.

Ako je za tebe hriscanstvo samo prazna religija, za nas nije.

Prosto k`o pasulj...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ovo je upravo ono o čemu sam pričao, kroz par komentara unazad.

Svetitelji Crkve su cesto govorili da je zivot hriscana nauka nad naukama. Pri tome svakako da nisu imali u vidu nauku u danasnjem smislu reci, nego su hteli da naglase velicinu napora i truda potrebnog da bi covek ziveo hriscanskim zivotom.

A ti sve gledas bukvalisticki, jer ne razumes kako hriscani dozivljavaju i razumeju Bibliju...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...