Marjanovic Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Можда је Тито најбољи пример да је међу Хрватима било антифашиста и партизана. Али истина је и да је велики број Хрвата био у усташама, да устанак у Хрватској као и у Босни и Херцеговини јесу покренули Срби и то пре свега да би се одбранили од усташа. Интересантно је да је велики број устанака у бившој Југослаији уопште није почињао нападом на окупаторе већ је пре свега имао одлике грађанског рата (Србија, БиХ, Хрватска). Постоји податак нпр. да је у Црној Гори већи број људи страдао од међусобног рата четника и партизана него што су окупатори поубијали. Понекад ми се чини да су Немци и остали окупатори могли слободно да се повуку и да оставе народе и политичке фракције у Југославије да сами заврше посао и да се кољу сами међу собом због идеолошких, националних, верских и ко зна којих све разлога. Млађони and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Чак ни то није тачно,хрватски народ је оберучке прихватио фашистичку Немачку,што показују слике са улица Загреба тог времена... Što smo i mi trebali da uradimo, možda ne da kličemo, ali svakako nas je ukopalo:"Bolje rat nego pakt" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Истина и да је велики број Хрвата био у усташама To ja nigde nisam sporio, al tesko da je uopste vecina bila. Vecina ljudi je prema takvoj politici uglavnom neopredeljena. Ja smem da se kladim da i u nacistickoj nemackoj polovina onih sto masu rukama za hitlera radilo to cistoda se "uklopi" nije ih zanimao ni hitler ni ratovi vec da zive svoje zivote. Mislim ajde da pricamo i da su Karadjordjevici bili nacisti(sto bi bila neopisiva glupost): oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 У усташком (домобранском) врху је било и "Хрвата" православаца: http://hr.wikipedia.org/wiki/Fedor_Dragojlov http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD_%D0%A3%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%86_(%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB) http://hr.wikipedia.org/wiki/Mihajlo_Luki%C4%87 Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Септембар 18, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2013 Чинило ми се да сам погрешио форум , али сам се сетио прича кад су наши дигли устанак 1941. заузели жандармеријску касарну и органозовали линију одбране према усташама, јавио се неки залуђеник Миле Буна, који се заразио комунистичком пропагандом, да треба да оду до суседног хрватског села и позову их да их да им се придруже у устанку и борби за слободу. Нашло се пар наивних који су отишли с њим и кад су рекли комшијама којим су послом дошли, ови су их тако попрашили да су једва живе главе извукли. После кад је устанак пропао, причао ми је ђед, те исте комшије су их терале у дервентску Штапару, а цивили нападали док су вођени кроз њихова села. Нико од тих усташа није имао црну униформу, капу, чизме, него су били сељаци у народној ношњи тог краја, и одвајали су се од оних које су терали у логор само по хрватској тробојци на рукаву . -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука