Jump to content

МОТИВИ ПРАВОСЛАВЉА ~ колекција Долче и Габана за Јесен 2013

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

'' Сомче и кафана '' ... 

Само најновија у низу бљувотина, које лансирају ови ''креатори'' снобизма на ''највишем нивоу'' .. Коме ово није јасно .. нека обнови градиво гледањем чувеног ''Prêt-à-Porter'' Роберта Алтмана или ти ''Висока Мода'' по нашки ... 

Ма слика и прилика последње и кулминативне сцене у филму ... милсим ''исто ње-сра само је амбалажа друга''

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Tacno da ikona nije ukras.. ali zasto onda imamo narukvice koje se prodaju u crkvama sa ikonama? Zar i to nije ukras? Kakva je razlika izmedju jedne narukvice sa ikonicama i jedne majce sa ikonama? Recu ti, ti kreces od toga da je to napravio neko ko nije pravoslavne vjere i nije napravljeno od strane nase crkve - stoga je to svetogrdje.. a narukvice i privesci za lancice i kljuceve - koje kupujemo u crkvi - to nije ukras.. jel mozda imas neku bolju rijec za to?

Sve to sto si nabrojala - privesci za kljuceve, narukvice i slicno - isto je svetogrdje i degradacija ikone.

Bez obzira ko ih je napravio... ili bolje da kazemo - bas s obzirom, jer su (na zalost) nastale unutar Crkve...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Мислим да ова колекција нема никакве везе са религијом у било ком смислу, ови људи то посматрају кроз сасвим другу призму, на првом месту кроз естетику и новац... кладим се да према православним иконама имају исти однос као према било ком другом сликарском умећу... вероватно

Ма јок море .. све гледају и крсте се ... 

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Katastrofa... potpuni promasaj...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Не чини ми се да је ова колекција светогрђе. Одећа је, као што је већ речено, пристојна, елегантна ; ту ништа вулгарно и дегутантно не видим . Можда ће ови мотиви, без обзира што то није била намера ауторима, макар једну душу да заинтересују и приведу православљу. У том смислу, сматрам да и музиком кроз разне жанрове може да се допре до већег броја људи. Не могу да нађем прилог о једном руском свештенику који уз електричну гитару мисионари на концертима репера (или рокера, не могу сада да се сетим), обраћајући им на начин разумљив њима. Тако изговорна или отпевана РЕЧ допире до свести и срца тих младих људи. Резултат тога је да је велики број тих младих људи почео да долази у на литургије, да се причешћује, исповеда.

Ova snobovska kolekcija, ipak, nikako ne moze ni da se uporedi sa misionarenjem uz gitaru. Modni kreatori nisu umetnici u pravom smislu te reci, njihova zelja nije da nauce i posalju poruku, nego da sokiraju publiku i tako je izazovu da kupe ono sto oni prave.

Ili drugim recima, ove haljine su isto kao kad bi npr. u kafani igrali na stolovima uz Tebe pojem.

U pitanju je jedan katastrofalni i kolosalni promasaj...

Подели на овим сајтовима

Ili drugim recima, ove haljine su isto kao kad bi npr. u kafani igrali na stolovima uz Tebe pojem...

УЖАС !!!

Мени се, заиста не чини да је ово снобовска одећа. Превише је мирна и једноставна....Мада, то је виђење кроз МОЈЕ очи, у овом тренутку. Резон ми је тренутно забаговао, јер сам преморена, а због обавеза још не могу да се бацим на спавање. :)

ОВО ми је одвратно

photo.jpgcara-esquisito-estranho-seg-150x150.jpg

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Мени се, заиста не чини да је ово снобовска одећа. Превише је мирна и једноставна

Opet moram da ponovim - ikona ima iskljucivo liturgicku namenu/smisao, nikad ne moze da bude ukras, ma kako mirna i jednostavna da je ova odeca...

Подели на овим сајтовима

Inace, ne treba ni da pominjem da je odeca - odeca. Ona se neminovno znoji i prlja, isfleka se, i sta onda?

Kako onda postupati sa njom kad je na njoj ikona?

Prosto, sto ne ide - ne ide...

Подели на овим сајтовима

ОВО ми је одвратно

photo.jpgcara-esquisito-estranho-seg-150x150.jpg

Pogledaj na prvoj strani drugu i cetvrtu sliku odozgo - naci ces isto ovo, samo u znatno skupljem izdanju... :)

Подели на овим сајтовима

ikona ima iskljucivo liturgicku namenu/smisao

То нисам знала. :blush:

Inace, ne treba ni da pominjem da je odeca - odeca. Ona se neminovno znoji i prlja, isfleka se, i sta onda?

Kako onda postupati sa njom kad je na njoj ikona?

Prosto, sto ne ide - ne ide...

У праву си. О томе нисам размишљала.

• Волим 1

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

То нисам знала.

Pa da, ona je samo tome namenjena - nije slika koja stoji kao dekoracija hrama, nego ima izrazito usmerenu ulogu.

Ikona je, kako to neko rece, prozor u Carstvo nebesko... :)

Подели на овим сајтовима

@@obi-wan,

facenew22222222

:hvala:  :drugarstvo:

• Волим 1

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

Знате шта...ово  је одлично. Многи ће на несвесном нивоу бити привучени православљу када се нађу на правом месту јер ће им ликовни језик, језик симбола бити близак  овим путем. Савремени човек нема времена да чита нити прерађује информације, углавном упија ставове путем слика у пролазу. 

Ја на ово гледам као на позитивно дешавање, мисионарење макар и ненамерно. Лепота наших светаца  заиста превазилази модни еготрип, хаљине и све је урађено са мером и укусом и верујем да је управо људима који се баве модом најпотребнији додир са православљем.

Нека то онда буде језиком који схватају, начином који им је близак.

Чак и опонашање показује заправо потајну жељу за припадањем. 

Одличан начин да се запад подсети истине...

... ако уопште има намеру Истином и да се бави. Свеједно, сетио сам се неке публикације која ми се на ову тему учинила опет занимљивом ( ст. 25 ).

byzantinefashions.gif

Dover - Byzantine Fashions, 48 pages, PDF, 23.5 MB ( http://depositfiles.com/en/files/5738491 )

Подели на овим сајтовима

zaista ne znam sta da mislim,

prva reakcija mi je bila "ovo je zaista katastrofa", onda opet razmisljam ko zna mozda su topla braca "culi poziv", pa opet ..ma jes "culi" su Naomi kako se zali da nema sta da obuce kad je muz zamoli da se pojave u hramu na fotosesnu, a onda opet pa ko zna mozda se i Naomi kroz njoj bliske teme pocela da interesuje za veru (i ona je ljudsko bice)...

tako da zaista nemam pojma sta da mislim o svemu ovome.

modeli kao modeli su sasvim pristojno "uradjeni". dakle nema one provokacije svojstvene savremenim umetnickim "radovima na temu".

s druge strane frizure sminka i nakit vec nagovestavaju ociglednu blagu perverznost i odaje utisak "pomeranja granica ka do sada ne ispitanim terenima" savremene poludele manije sexualnosti i upliv u istocni misticizam (verovatno ih to uzbudjuje kao tema, bas "ludo"). naravno sve to inicijalno moze biti i posledica nekakvog stvarnog interesovanja za veru toplih dizajnera, a da je finalni proizvod razultat rada vise ljudi gde su recimo bolesni stilisti resili da daju taj malo "evil" (zli) finalni izgled, ako primecujete na pojedinim modelima (ono kao istorijski poznate intrige po dvorovima i ucesce zenske zavodljivosti u svemu tome).

ko ce ga znati.

u svakom slucaju skloniji sam misljenju da je ovo cista histerija jer vise nemaju sta da obradjuju kao temu u svojim modnim trendovima. opet i ako je tako, ko zna mozda nekom donese i nesto dobro. da ce biti neprimerenih stvari bice, ali sta mi tu mozemo. ko hoce nek nosi, njemu (njoj) na dusu kako ce to "nositi".

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...