Jump to content

Разлика између једномислија и једноумља

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Тешка тема, јер требало би најпре разјаснити шта је мисао, а шта ум. Но овако укратко рекао бих да је мисао стање ума. Тј мноштво мисли обитава у уму. Као што мноштво осећања обитава у срцу, тако ум и срце посматрао бих као једну целину као један ентитет, као униката, тако да се не може нико назвати једноумним, сви смо једноумни, а можемо бити једномислени, двомислени итд. Тј онолико колико поједина мисао или њих више доминира нашим животом у тој мери смо једномислени, двомислени итд.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

http://www.pravoslavlje.rs/broj/982/tekst/savrseno-jednomislije-i-ljubav-u-crkvi/

Иначе, једномислије се, ваљда, описује оним: "У главном - јединство, у споредном - слобода, у свему - љубав"

А код једноумља нема ове слободе.

Тако бих ја то некако...

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

Једномислислије је кад ми на основу вредносних система који су нам зајднички и расуђивања мислимо исто јер мисаоно функционишемо на одређеном духовном и интелектуалном ступњу, што се оно каже на истој смо таласној дужини. Једноумље пак је када неко други размишља уместо нас, то јест даје нам на коришћење готове ставове које ми прихватамо без икаквог расуђивања, то би могли да подведемо под неку врсту колективне хипнозе. Дакле разлика је суштинска.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

Једноумље је на онтолошком нивоу, а једномислије тако како се подразумева под тим. Једномислије не подразумева једноумље. Ваљда тако.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...