Jump to content

Zašto ste baš vi pravoslavci u pravu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Postoje pojmovi kojima opisujemo kompleksna ljudska osecanja. Ljuvav je takav pojam. Ljubav postoji.

Свест, савест и љубав постоје. Слажеш се са тиме. Марка сам питао због ове његове изјаве:

nauka stalno preispituje sebe i dokazuje stare teorije i postavljna nove. Npr, hemičari ne kažu mi verujemo da atom postoji, nego dokažu da postoji.

Ако се и он слаже да поменути појмови постоје у реалном свету, волео бих да ми докажете њихово постојање. Јер сте ви атеисти 100% рационални и верујете само у оно што се да научним методама доказати. Докажите свест, савест и љубав. Савест не морате за почетак. Довољно је свест и љубав.

Како сте дошли то тога да они постоје ? Која је хемијска формула за добијање свести и љубави, како оне глаеи, из чега се састоје ?

Подели на овим сајтовима

Ljubv j prekomerno lučenje dopamina , ukratko. 

Аха. Значи, тебе остави девојка и ти да не би туговао за њом, да би доживео љубав, узмеш већу дозу допамина и решиш проблем. Јер тако ?

А лучење чега изазива свест ?

Подели на овим сајтовима

Postoje pojmovi kojima opisujemo kompleksna ljudska osecanja. Ljuvav je takav pojam. Ljubav postoji.

jedno su trenutne impresije a drugo je ljubav..slažem se da postoji i može je imati samo zrela ličnost...

Подели на овим сајтовима

А лучење чега изазива свест ?
E vidiš ovo ne znam.
Аха. Значи, тебе остави девојка и ти да не би туговао за њом, да би доживео љубав, узмеш већу дозу допамина и решиш проблем. Јер тако ?
Pa možda bi i moglo, samo što je problem je'l se luči negde u mozgu čini mi se, a tamo negde se i receptori nalaze. Mada nemam ja problema sa tim ja sam ti osećajan koliko i cipela. 
Подели на овим сајтовима

E vidiš ovo ne znam.

Ништа страшно. Нико не зна све. Али на основу чега верујеш да свест постоји ? Или си прави верник по том питању (верујеш без доказа, само на основу личног доживљаја) ?

Pa možda bi i moglo, samo što je problem je'l se luči negde u mozgu čini mi se, a tamo negde se i receptori nalaze.

Можда. Али љубав није допамин. Смиреност када сам смирен, и смиреност када попијем бенседин или ракију није иста смиреност. Присуство лепе и згодне девојке изазива узбуђење у човеку, али присуство девојке у коју је заљубљен не изазива исто (само еротско) узбуђење.

Да не филозофирам много. Свест и љубав постоје али се не могу доказати пуким научним методама. Не могу се симулирати, изоловати, измерити, израчунати, посматрати. Наравно да они имају утицаја на тело и да изазивају одређене хемијске реакције и промене, али оне саме су можда нешто друго. Њих саме не можеш доказати.

Телевизор емитује слику, слика изазива промене у ТВ апарату, али слика не долази из телевизора него споља путем сигнала.

А како тек Бога доказати... који није део овог света... како наћи материјални доказ за нешто што није материјално...

Нису ствари баш тако просте и једноставне као што поједини атеисти сматрају. Није све по принципу: "Докажи 'то и то'. "Не можеш да докажеш 'то и то' ? " Онда ћао, верујеш у бајке и измишљотине"

Подели на овим сајтовима

Само бих додао овде речи блажено почившег патријарха Павла:

"Права љубав је једина када љубав не тражи своје, када волиш некога без икакве логике. То је и права слобода. Е, зато сам Хришћанин"

Подели на овим сајтовима

Свест, савест и љубав постоје. Слажеш се са тиме. Марка сам питао због ове његове изјаве   "...хемичари... итд"

Ако се и он слаже да поменути појмови постоје у реалном свету, волео бих да ми докажете њихово постојање. Јер сте ви атеисти 100% рационални и верујете само у оно што се да научним методама доказати. Докажите свест, савест и љубав. Савест не морате за почетак. Довољно је свест и љубав.

Како сте дошли то тога да они постоје ? Која је хемијска формула за добијање свести и љубави, како оне глаеи, из чега се састоје ?

Игнјатије, ти си један од најсимпатичнијих људи на овом форуму.   Не знам због чега се фокусираш на семантику кратких пасуса дотичног (такође мени симпатичног :)) маркасбг.   Нефизички појмови као што су савест, свест и љубав постоје, и поред тога што уза њих не стоје хемијске или физичке формуле, или резултати мерења неким апаратом.    Ово никако не би требало да буде паралела којом би се закључило "постојање Бога" .     У овом домену, по мом мишљењу:   1:0 за атеисте.   :osmeh:

Подели на овим сајтовима

7896634

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Нефизички појмови као што су савест, свест и љубав постоје, и поред тога што уза њих не стоје хемијске или физичке формуле, или резултати мерења неким апаратом. 

Постоји и комунизам као појам. Али свест, савест и љубав постоје као нешто реално у природи људској. Нису то само апстрактни појмови. Ако атеиста верује само у оно што може експериментално научно да докаже, како може веровати у наведене ствари када не може да их докаже ? Ако је све у нама и око нас материјално, опипљиво, мерљиво, видљиво... зашто онда не можемо доказати свест и љубав ? Те појмове није измислио нити створио човек, осим што им је дао називе. Ради се о људском телу.

Ово никако не би требало да буде паралела којом би се закључило "постојање Бога" . 

Ово све има за циљ да покаже колико је материјалистичко-буквалистички начин размишљања и погледа на свет нереалан и погрешан. Чак и када се не ради о Богу, који није део материјалног свемира и не може се детектовати нити доказати научним методама, тај буквалистички атеизам нема смисла нити је практично применљив у животу.

То сам хтео да покажем нашим другарима атеистима. А не да им тим примером докажем како смо ми Православци једини у праву. За тако нешто се могу користити други примери.

Подели на овим сајтовима

... свест, савест и љубав постоје као нешто реално у природи људској. Нису то само апстрактни појмови. Ако атеиста верује само у оно што може експериментално научно да докаже, како може веровати у наведене ствари када не може да их докаже ? Ако је све у нама и око нас материјално, опипљиво, мерљиво, видљиво... зашто онда не можемо доказати свест и љубав ? Те појмове није измислио нити створио човек, осим што им је дао називе. Ради се о људском телу.

Ово све има за циљ да покаже колико је материјалистичко-буквалистички начин размишљања и погледа на свет нереалан и погрешан.

I ljubav i svest se, ako baš insistiraš na dokazu kroz "merenje", mogu dokazati.  To je zato što su to zaista realne stvari.

----

To što nazivaš "materijalistiško-bukvalistički" pogled na svet je zapravo jedini realističan pogled. A da li je pogrešan jer nema tu "nerealnu crtu" na  kojoj ti insistiraš?   Večita tema, oko koje se svi vrtimo ovde.    Ti veruješ da postoji Taj-i-Taj koji nije deo materijalnog svemira,  a ne veruješ da postoji Onaj-i-Onaj koji isto nije deo materijalnog svemira.     Ja ne verujem da postoji nijedan od ta dva pomenuta.   

Iz ove razlike među nama proističu i one sekundarne razlike.  Recimo, ja nikako ne mogu da shvatim šta je (inače fenomenalni) Arhimandrit Sava Janjić hteo da kaže kada priča o PUNOĆI ISTINE koja se može spoznati samo kroz hrišćanstvo, i to ne svako nego ono pravoslavno.

Подели на овим сајтовима

I ljubav i svest se, ako baš insistiraš na dokazu kroz "merenje", mogu dokazati.

Доказати у смислу егзактних наука, прецизно исказати, или доказати у ширем смислу - као социолошка, психолошка и сл. појава? 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Најважније од свега је да живимо у миру и поштујемо једни друге, без обзира на различитости. Прелеп је овај свет и може да се живи добро ако се само одрекнемо насиља.

А филозофске расправе можемо од јутра до мрака... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...