Ignjatije Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Postoje pojmovi kojima opisujemo kompleksna ljudska osecanja. Ljuvav je takav pojam. Ljubav postoji. Свест, савест и љубав постоје. Слажеш се са тиме. Марка сам питао због ове његове изјаве: nauka stalno preispituje sebe i dokazuje stare teorije i postavljna nove. Npr, hemičari ne kažu mi verujemo da atom postoji, nego dokažu da postoji. Ако се и он слаже да поменути појмови постоје у реалном свету, волео бих да ми докажете њихово постојање. Јер сте ви атеисти 100% рационални и верујете само у оно што се да научним методама доказати. Докажите свест, савест и љубав. Савест не морате за почетак. Довољно је свест и љубав. Како сте дошли то тога да они постоје ? Која је хемијска формула за добијање свести и љубави, како оне глаеи, из чега се састоје ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Довољно је свест и љубав. Ljubv j prekomerno lučenje dopamina , ukratko. markosbg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Ljubv j prekomerno lučenje dopamina , ukratko. Аха. Значи, тебе остави девојка и ти да не би туговао за њом, да би доживео љубав, узмеш већу дозу допамина и решиш проблем. Јер тако ? А лучење чега изазива свест ? Саша од Москве and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Ljubv j prekomerno lučenje dopamina , ukratko. ukratko,ljubav nije osećanje Млађони, Ignjatije and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Postoje pojmovi kojima opisujemo kompleksna ljudska osecanja. Ljuvav je takav pojam. Ljubav postoji. jedno su trenutne impresije a drugo je ljubav..slažem se da postoji i može je imati samo zrela ličnost... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 А лучење чега изазива свест ? E vidiš ovo ne znam. Аха. Значи, тебе остави девојка и ти да не би туговао за њом, да би доживео љубав, узмеш већу дозу допамина и решиш проблем. Јер тако ? Pa možda bi i moglo, samo što je problem je'l se luči negde u mozgu čini mi se, a tamo negde se i receptori nalaze. Mada nemam ja problema sa tim ja sam ti osećajan koliko i cipela. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 E vidiš ovo ne znam. Ништа страшно. Нико не зна све. Али на основу чега верујеш да свест постоји ? Или си прави верник по том питању (верујеш без доказа, само на основу личног доживљаја) ? Pa možda bi i moglo, samo što je problem je'l se luči negde u mozgu čini mi se, a tamo negde se i receptori nalaze. Можда. Али љубав није допамин. Смиреност када сам смирен, и смиреност када попијем бенседин или ракију није иста смиреност. Присуство лепе и згодне девојке изазива узбуђење у човеку, али присуство девојке у коју је заљубљен не изазива исто (само еротско) узбуђење. Да не филозофирам много. Свест и љубав постоје али се не могу доказати пуким научним методама. Не могу се симулирати, изоловати, измерити, израчунати, посматрати. Наравно да они имају утицаја на тело и да изазивају одређене хемијске реакције и промене, али оне саме су можда нешто друго. Њих саме не можеш доказати. Телевизор емитује слику, слика изазива промене у ТВ апарату, али слика не долази из телевизора него споља путем сигнала. А како тек Бога доказати... који није део овог света... како наћи материјални доказ за нешто што није материјално... Нису ствари баш тако просте и једноставне као што поједини атеисти сматрају. Није све по принципу: "Докажи 'то и то'. "Не можеш да докажеш 'то и то' ? " Онда ћао, верујеш у бајке и измишљотине" http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Само бих додао овде речи блажено почившег патријарха Павла: "Права љубав је једина када љубав не тражи своје, када волиш некога без икакве логике. То је и права слобода. Е, зато сам Хришћанин" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Свест, савест и љубав постоје. Слажеш се са тиме. Марка сам питао због ове његове изјаве "...хемичари... итд" Ако се и он слаже да поменути појмови постоје у реалном свету, волео бих да ми докажете њихово постојање. Јер сте ви атеисти 100% рационални и верујете само у оно што се да научним методама доказати. Докажите свест, савест и љубав. Савест не морате за почетак. Довољно је свест и љубав. Како сте дошли то тога да они постоје ? Која је хемијска формула за добијање свести и љубави, како оне глаеи, из чега се састоје ? Игнјатије, ти си један од најсимпатичнијих људи на овом форуму. Не знам због чега се фокусираш на семантику кратких пасуса дотичног (такође мени симпатичног ) маркасбг. Нефизички појмови као што су савест, свест и љубав постоје, и поред тога што уза њих не стоје хемијске или физичке формуле, или резултати мерења неким апаратом. Ово никако не би требало да буде паралела којом би се закључило "постојање Бога" . У овом домену, по мом мишљењу: 1:0 за атеисте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Dopamin te ipak čini slepim Ignjatije and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Нефизички појмови као што су савест, свест и љубав постоје, и поред тога што уза њих не стоје хемијске или физичке формуле, или резултати мерења неким апаратом. Постоји и комунизам као појам. Али свест, савест и љубав постоје као нешто реално у природи људској. Нису то само апстрактни појмови. Ако атеиста верује само у оно што може експериментално научно да докаже, како може веровати у наведене ствари када не може да их докаже ? Ако је све у нама и око нас материјално, опипљиво, мерљиво, видљиво... зашто онда не можемо доказати свест и љубав ? Те појмове није измислио нити створио човек, осим што им је дао називе. Ради се о људском телу. Ово никако не би требало да буде паралела којом би се закључило "постојање Бога" . Ово све има за циљ да покаже колико је материјалистичко-буквалистички начин размишљања и погледа на свет нереалан и погрешан. Чак и када се не ради о Богу, који није део материјалног свемира и не може се детектовати нити доказати научним методама, тај буквалистички атеизам нема смисла нити је практично применљив у животу. То сам хтео да покажем нашим другарима атеистима. А не да им тим примером докажем како смо ми Православци једини у праву. За тако нешто се могу користити други примери. Саша од Москве and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 ... свест, савест и љубав постоје као нешто реално у природи људској. Нису то само апстрактни појмови. Ако атеиста верује само у оно што може експериментално научно да докаже, како може веровати у наведене ствари када не може да их докаже ? Ако је све у нама и око нас материјално, опипљиво, мерљиво, видљиво... зашто онда не можемо доказати свест и љубав ? Те појмове није измислио нити створио човек, осим што им је дао називе. Ради се о људском телу. Ово све има за циљ да покаже колико је материјалистичко-буквалистички начин размишљања и погледа на свет нереалан и погрешан. I ljubav i svest se, ako baš insistiraš na dokazu kroz "merenje", mogu dokazati. To je zato što su to zaista realne stvari. ---- To što nazivaš "materijalistiško-bukvalistički" pogled na svet je zapravo jedini realističan pogled. A da li je pogrešan jer nema tu "nerealnu crtu" na kojoj ti insistiraš? Večita tema, oko koje se svi vrtimo ovde. Ti veruješ da postoji Taj-i-Taj koji nije deo materijalnog svemira, a ne veruješ da postoji Onaj-i-Onaj koji isto nije deo materijalnog svemira. Ja ne verujem da postoji nijedan od ta dva pomenuta. Iz ove razlike među nama proističu i one sekundarne razlike. Recimo, ja nikako ne mogu da shvatim šta je (inače fenomenalni) Arhimandrit Sava Janjić hteo da kaže kada priča o PUNOĆI ISTINE koja se može spoznati samo kroz hrišćanstvo, i to ne svako nego ono pravoslavno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 I ljubav i svest se, ako baš insistiraš na dokazu kroz "merenje", mogu dokazati. Доказати у смислу егзактних наука, прецизно исказати, или доказати у ширем смислу - као социолошка, психолошка и сл. појава? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Најважније од свега је да живимо у миру и поштујемо једни друге, без обзира на различитости. Прелеп је овај свет и може да се живи добро ако се само одрекнемо насиља. А филозофске расправе можемо од јутра до мрака... markosbg, CecaV, Жедни and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука