Православни Србин Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Ja mislim zajrone da ti nas toliko vrtis i ubacujes u problem sa cirilicnim pismom u vukovaru, dakle ubacujes isfriziranu krivicu Srba. To nije lepo zajrone, ovde postoji samo jedna strana koja zeli "krv" a to nisu Srbi. Postoji i samo jedna strana, koja trazi da se Hrvatski zakon primenjuje u Hrvatskoj a ta strana su Srbi. Ovo sto radis nije lepo!!!! Ма ја сам Зајрону већ рекао признајем му да је највећи манипулатор на овом форуму... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Ма ја сам Зајрону већ рекао признајем му да је највећи манипулатор на овом форуму... A ja recimo mislim, da to sto mi zovemo njegovom manipulacijom, shvata je, da je to samo nasa ostrascenost i disleksija u resavanju sukoba, tipa: dijalog, razmena nepobitnih argumenata, usko sagledavanje u okviru samo svog Srpskog naroda, nigde civilizacijski pomak, niti dobra volja da ucimo od zajrona. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Jer istorija ne može da se kopira u sadašnjost ali sadašnjost može da ponekad bolno liči na istoriju. Banja Luka, 21. april 1941. Po naredbi nove vlade NDH, svi ćirilični natpisi morali su da budu uklonjeni kao "tragovi srpske tiranije": vlasnik obućarske radnje, Nikola Berić belom farbom premazuje svoje ime na ćirilici. Плутон, feeble and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Sad zabraniti nekom da protiv ćirilice demonstrira i kaže šta si misli o njoj, da je nedobrodošla u Vukovar ili cijelu Hrvatsku je isto nemoguće kao i zabraniti nekom da kaže šta si misli o davno planiranoj papinoj posjeti Benedikta XVI koja je otkazana jer su o njemu svuda bili transparanti sa natpisima i karikaturama koje su ga pozdravljale sa nedobrodošao u Srbiju. Izmedju nedobrodošle ćirilice i nedobrodošlog poglavara katoličke Crkve u Srbiji sa valjda oko 400.000 vjernika ja ne vidim nikakve razlike što se tiče prava na izražavanje svog mišljenja. Јел могуће да си у стању да напишеш овако нешто? Јел могуће да нас све овде колективно сматраш толиким будалама? Једна су ствар мирни грађански протести, друга је ствар ломљење табли на званичним државним институцијама, између осталог и на полицији, и да нико за то не одговара. Тиме се шаље јасна порука да основна људска права Срба у Хрватској нису заштићена. Једна је ствар да ли ће папа да дође у Србију или не, а друга је ствар да ли католички верници у Србији имају гарантована своја људска права, између којих је и право на употребу свог језика и писма ако користе неко посебно писмо. Та права су католичким верницима у Србији апсолутно испоштована. Овде је проблем тај што хрватска држава једноставно не жели да спроводи своје законе којима штити основна људска права националне заједнице, и не жели да казни повампирено усташтво у својој земљи. Или више и не може, не знам шта је од та два. Овакав степен безобразлука и покушаја манипулације одавно нисам видео. Volim_Sina_Bozjeg, Милан Ракић and feeble је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Једна су ствар мирни грађански протести, друга је ствар ломљење табли на званичним државним институцијама, између осталог и на полицији, и да нико за то ... Ljudi šta je sa vama, zašto bi iko demonstrirao zbog tabli na jeziku nacionalnih manjina... Ili tabli za turiste, šta kome smeta tuđ jezik. Čak i za turiste, čemu protesti...šta ti smetaju table. To samo govori o fašizmu i ksenofobiji tih ljudi koji bi demonstrirali. Budimo realni...moramo se očistiti od ostrašnjenosti, koliko god se nama činilo da smo realni...iz naših reči izbija ostrašnjenost... "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Па наравно. Ајде ми сад да забранимо латиницу јер су усташки злочинци који су убијали Србе у Јасеновцу писали латиницом. Мислиш да би нам неко уважио тај ,,аргумент"? Па наравно да не би... Latinica je srpsko pismo kao i ćirilica, nije mi jasno kako misliš zabraniti sopstveno pismo, tačnije jedno od sopstvenih pisama. Pitam te to kao neko ko se bavi slovenskim jezicima. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Bila je riječ o pravu na izražavanje svog mišljenja, ni papa u Beogradu nije uzurpator trona svetog Save samim tim što bi u Srbiju ujutro došao a navečer se već iz nje vratio pa ga opet niko neće tamo. Ni ti arapski turisti ne bi ostajali u Pragu duže od par dana niti Česima uzimali posla ali bi meni i mnogima smetali takvi arapski natpisi svuda, na katedrali sv. Vita na primjer. Mislim da nije nikakav problem nikome da papa dođe u Srbiju, i naše vladike idu po svojim parohijama, među svoje vernike, drže službu u pravoslavnim crkvama. On može da dođe, održi misu u katoličkoj crkvi, govori sa svojim vernicima... Ali sad...da li očekuje da ga pravoslavci dočekaju na ulicama za zastavicama, da održi misu u Hramu Svetog Save...to je neralno i ...ne znam... "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Mislim da nije nikakav problem nikome da papa dođe u Srbiju, i naše vladike idu po svojim parohijama, među svoje vernike, drže službu u pravoslavnim crkvama. On može da dođe, održi misu u katoličkoj crkvi, govori sa svojim vernicima... Ali sad...da li očekuje da ga pravoslavci dočekaju na ulicama za zastavicama, da održi misu u Hramu Svetog Save...to je neralno i ...ne znam... Ма скретање теме. То ради стално. Не осврћи се једноставно на овакве упадице. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Latinica je srpsko pismo kao i ćirilica, nije mi jasno kako misliš zabraniti sopstveno pismo, tačnije jedno od sopstvenih pisama. Pitam te to kao neko ko se bavi slovenskim jezicima. Ма јел? Е нисам знао стварно... Дај Зајроне, мани да се правиш луд, превише је јасно шта сам ја хтео да кажем. А то је да су аргументи због којих Хрвати укидају ћирилицу бесмислени. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Jer istorija ne može da se kopira u sadašnjost ali sadašnjost može da ponekad bolno liči na istoriju. Banja Luka, 21. april 1941. Po naredbi nove vlade NDH, svi ćirilični natpisi morali su da budu uklonjeni kao "tragovi srpske tiranije": vlasnik obućarske radnje, Nikola Berić belom farbom premazuje svoje ime na ćirilici. Па историја се понавља. Наравно, па постоји континуитет код Хрвата још од Старчевића. Нема то везе ни са каквом ,,србском тиранијом", нити са некаквим ,,ратним злочинима", већ управо са главним циљем хрватске националне идеологије а то је Хрватска без Срба. То је у континуитету код Хрвата још одавно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Чек док им Брисел натрља нос. Ово је неприхватљиво за неког ко припада ЕУ. Примитивизам. Ево, баш сад смо видели како им је Брисел то ,,натрљао на нос". Нису надлежни, као... Ако је дошао тренутак да Срби схвате да су ,,ЕУ-интеграције" заблуда попут југословенства- онда је то сад овај тренутак... Ко после овога не схвати, неће схватити никада... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Зато што ћирилица не постоји нигде у Хрватској сем у Вуковару, и на плакетама страних амбасада које ћирилицу користе. Скоро је избио скандал кад је писмо адресирано на ћирилици уредно враћено пошиљаоцу у Србији, са образложењем да нису могли да прочитају адресу пријема (што им није сметало да прочитају адресу са које је писмо послато). Ćirilica u Hrvcatskoj se tiče dva grada i 21 opštine. http://www.zadarskilist.hr/clanci/11092013/dvojezicnost-se-uvodi-u-dva-grada-i-21-opcini U Češkoj sam našao podatke da je samo poljska manjina ostvarila kvotu iznad 10%+, pripadnika te manjina mora biti najmanje 10% da bi se mogli postaviti dvojezični natpisi. Slovaci u to ne spadaju jer su odnosi s njima rješeni posebnim zakonima i češko-slovačkim medjudržavnim ugovorima a to zbog velike bliskosti jezika, mnogo toga se poiše isto i na slovačkom i na češkom a oboje latinicom. Broj opština s poljskom manjinom kojih se tiče pravo na dvojezičnost je 31 opština i nijedan grad. Pod grad se razumije naseljeno mjesto sa više opština. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vlada-projedna-novelu-zakona-o-obcich-369660 Problemi s tim tablama su i u mnogim drugim evropskim zemljama, na primjer koruških Slovenaca u Austriji: http://www.sochorek.cz/cz/pr/blog/1120827841-rakousko-dvojjazycne-cedule-demolovany.htm Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Ćirilica u Hrvcatskoj se tiče dva grada i 21 opštine. http://www.zadarskilist.hr/clanci/11092013/dvojezicnost-se-uvodi-u-dva-grada-i-21-opcini U Češkoj sam našao podatke da je samo poljska manjina ostvarila kvotu iznad 10%+, pripadnika te manjina mora biti najmanje 10% da bi se mogli postaviti dvojezični natpisi. Slovaci u to ne spadaju jer su odnosi s njima rješeni posebnim zakonima i češko-slovačkim medjudržavnim ugovorima a to zbog velike bliskosti jezika, mnogo toga se poiše isto i na slovačkom i na češkom a oboje latinicom. Broj opština s poljskom manjinom kojih se tiče pravo na dvojezičnost je 31 opština i nijedan grad. Pod grad se razumije naseljeno mjesto sa više opština. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vlada-projedna-novelu-zakona-o-obcich-369660 Problemi s tim tablama su i u mnogim drugim evropskim zemljama, na primjer koruških Slovenaca u Austriji: http://www.sochorek.cz/cz/pr/blog/1120827841-rakousko-dvojjazycne-cedule-demolovany.htm Zayrone ne opravdavaj glupost. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Ćirilica u Hrvcatskoj se tiče dva grada i 21 opštine. http://www.zadarskil...ada-i-21-opcini И нигде није спроведена, као ни у Вуковару. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 20, 2015 Пријави Подели Написано Август 20, 2015 Ево, баш сад смо видели како им је Брисел то ,,натрљао на нос". Нису надлежни, као... Ако је дошао тренутак да Срби схвате да су ,,ЕУ-интеграције" заблуда попут југословенства- онда је то сад овај тренутак... Ко после овога не схвати, неће схватити никада... To je tačno. U EU što se tiče nacionalnih manjima prednost imaju državni zakoni zemalja pred evropskim, osim ako se ne radi istovremeno o ljudskim pravima, tada se to rješava u Strazburu. Do aprila 2015. je u Češkoj važio zakon da svaka opština može obustaviti provedbu dvojezičnosti na osnovu odluke nadležnog odbora skupštine opštine ako to prodje glasanjem na odboru, dakle slično kao i u Vukovaru. I to bez obztira na to što je ta manjina u toj opštini ispunila kvotu najmanje 10% pripadnika te manjine a to iz svejedno kojih i kakvih razloga.Medjutim nedavno se taj zakon mjenjao a ja još nisam upoznat kako i šta je tamo novo. Nově by také byla povinnost pro dvojjazyčné názvy v případě, že v obci žilo alespoň deset procent občanů národnostní menšiny podle dvou posledních sčítání lidu. Tím by se měl zdůraznit aspekt trvalého usídlení národnostní menšiny na území obce. V současné podobě zákona je problém v tom, že obecní výbor může návrh národnostní menšiny zamítnout a tím znemožní označení provést. Příslušníci národnostních menšin prý také často nemají o práci ve výboru zájem. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vlada-projedna-novelu-zakona-o-obcich-369660 Ono velikim slovima znači: opštinski odbor može predlog (za dvojezičnost) narodne manjine odbiti i tim onemogućiti provodjenje označivanja. Tako je to bilo do sada. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука