Jump to content

Да ли Православље дозвољава употребу камиказа у случају одбрамбеног рата?

Препоручена порука

Најновија вест је да Асад спрема камиказа пилоте у одбрaни Сирије од Нато-а.

Извор РТС:

Асад спрема камиказе

Зло добра донети не може!

Подели на овим сајтовима

Ја сам тотално у дилеми!

Знам да је самоубиство неопростив грех, али опет са друге стране, ако неко мисли да тиме може да спасе некога у случају рата нпр.

Да ли би то могло да се опрости?

Подели на овим сајтовима

Pa ovo, pre svega, i nije samoubistvo; osim tehnicki gledano, da tako kazem. U samoj sustini, razlog ovakvog poteza nekog od ovih pilota nije ni ocajanje ni beznadje, nego bas naprotiv - viteska pozrtvovanost...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Светосавље.орг: Питање пастиру

Замолио бих вас да ми дате одговор, тј. да ми појасните став Православне Цркве на једно, можда мало, сложеније питање. Реч је о самоубиству. Наиме упознат сам са учењем Цркве о самоубиству као греху без могучности покајања а самим тим осуди на вечне муке онога ко то уради. Мене, међутим занима да ли ће се за свако самоубиство на Страшном Суду изрећи иста казна тј. осуда на вечне муке? Свестан сам да јуначке смрти Стевана Синђелица и мајора Милана Тепица, као и херојске смрти првих "камиказа" у Другом светском рату српских пилота, не спадају под самоубиства из очајања и да ће они заузети достојно место у Небеској Србији...

Одговор:

Став православне Цркве је веома јасан када су у питању ратовања. Она оправдава само одбрамбене ратове јер је и српски Свети цар Лазар Хребељановић био велики ратник бранећи се од Турака и остали Светитељи-ратници. Што се тиче разних видова самоубистава :...

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

То је на крају крајева највећа жртва коју човек може да остави своме роду тј. држави или потомцима.

Подели на овим сајтовима

Није баш директно везано за тему, али сетио сам се стихова:

"Спашен је тај први погођени,

сви су други вечни таоци кошмара."

Подели на овим сајтовима

А 'ел се знају детаљи? Мислим, како ће да "дејствују"?

Za sad samo ovo pise...

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/402078/Sirija-spremila-flotu-13-kamikaza-za-slucaj-napada-SAD

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Тешко да ће да може тако, како су они замислили...  

Подели на овим сајтовима

Ne znam sta bih rekao na ovu temu...ali npr Stevan Sindjelic je za mene veliki heroj.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Ne znam tema je takva da je tesko doci do odgovora na tacno to pitanje. Meni je svakako herojstvo kad imas coveka koji je spreman da da svoj zivot da bi unistio neprijateljsko oruzje kojime bi stradali desetine,stotine,hiljade ljudi.

Sa strane hriscanstva,ne znam zaista. Da li se tako nesto moze svrstati pod odbrambeni rat? pa verovatno da da i mislim da to da li je to licna odluka nekog u datom trenutku ili pak organizovano unapred jer jelte koliko shvatam niko te ljude ne tera na takve poduhvate,a da ih tera onda to svakako ne bi bilo samoubistvo.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...