Juan Valdez Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 On 20. 8. 2013. at 20:49, Милан М. рече Био сам недавно на разговору за посао за Андроид програмирање. И између осталог ми је тај шеф рекао да ако хоћу озбиљне паре да зарадим од програмирања апликација да радим iOS. На Андроиду је 80% апликација бесплатно и има гомила различитих уређаја, на iOS-у је обрнуто. Један уређај и 80% апликација се плаћа. Тако да звучи врло примамљиво. Није баш један, има их неколико, али то је отприлике то. Још већи проблем је фрагментација оперативних система. 95% посто iOS уређаја тера задњу верзију, док је на андроиду у питању тек трећина. На то додај да андроид девелопери имају више проблема с пиратеријом, нарочито ови што праве игрице. А да ствар буде још гора, ми из Србије уопште не можемо да продајемо апликације на Play Store-у (нити да их купујемо), док за iOS можемо само да продајемо. On 20. 8. 2013. at 20:49, Милан М. рече Мада, чуо сам да би радио за iOS треба да платиш неку лиценцу која није баш јевтина (1500 долара). Да ли сам погрешно разумео? Никад чуо. Обична лиценца је 100$ годишње, док је enterprise 300$. Ова прва омогућава тестирање на до 100 уређаја (чух ових дана да ће да повећају на 200), дистрибуцију на iTunes App Store-у, додатну техничку подршку, приступ видео архиви WWDC, приступ бета софтверу итд, а ова друга је за оне који развијају софтвер унутар компанија. On 20. 8. 2013. at 20:49, Милан М. рече Вероватно ћу почети да радим Андроид, али бих волео да чујем шта имаш да кажеш о iOS. И утиске о Objective C. Отворићу тему онда. Да кажем и да iOS и OS X деле много тога заједничког. Једном написана iOS апликација се врло лако може портовати на OS X. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 А ево један општи савет од некога ко се није родио као програмер. Људи из тих вода, нарочито они који су то све измишљали, обично не воле једноставност. Да ли зато што им тако мозак ради или што мисле да ће испасти мање паметни ако су једноставни, не знам. Углавном, они каткад чине да многе ствари делују компликованије него што заиста јесу. Нпр. творци C-а су убацили синтаксу која вас некако вуче да пишете код који није читљив, који изгледа скоро ”хакерски”, иако се са малим претумбавањем може добити исто то, али далеко лепше и читљивије, до душе нешто дуже. Трудите се да пишете код који је једноставан и леп и не покушавајте да будете превише паметни. Најлепше је кад се из самог кода много тога може разумети без коментара (имена функција и имена променљивих треба да су самообјашњавајућа и слично). То ће вам олакшати живот касније. А и другима који можда буду читали ваш код и учили из њега. Истина, у неким језицима је то скоро немогуће (ко је рекао Perl?), док неки други подстичу писање читљивијег кода на овај или онај начин. blue, Grizzly Adams and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 On 20. 8. 2013. at 21:26, Juan Valdez рече Трудите се да пишете код који је једноставан и леп и не покушавајте да будете превише паметни. facenew22222222 8086.gif Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 On 20. 8. 2013. at 21:26, Juan Valdez рече А ево један општи савет од некога ко се није родио као програмер. Људи из тих вода, нарочито они који су то све измишљали, обично не воле једноставност. Да ли зато што им тако мозак ради или што мисле да ће испасти мање паметни ако су једноставни, не знам. Углавном, они каткад чине да многе ствари делују компликованије него што заиста јесу. Сумњам да је ово разлог. Творци програмских језика обично не мањкају стручности, да би им такве ситне сујете годиле. Разлог за то је пре еволутивне природе. Не може се одмах доћи до доброг решења, него тек кроз неколико итерација. Није се прво програмирало помоћу нула и јединица зато што су мислили да је тако најједноставније, него су били условљени технологијом и тренутним знањем. obi-wan and Juan Valdez је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Пошто нису сви способни да читају и капирају са енглеског језика (први ја) ево курсева на српском језику: http://tutoriali.org/ obi-wan and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Отворио сам тему, па ћу писати колико стигнем. https://www.pouke.org/forum/topic/28502-ios-development/ obi-wan and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Кул Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bubbledreams Написано Август 21, 2013 Пријави Подели Написано Август 21, 2013 Ја радим већ три године са веб дизајном и веб језицима HTML, CSS, Javascript, PHP и могу рећи да сам доста напредовао и да доста знам. Требало би ускоро да кренем да правим HTML5 и Wordpress темплејте за продају Надам се да има неко овде да дискутујемо о веб трендовима Crveni Baron and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2013 On 20. 8. 2013. at 20:38, Juan Valdez рече Најјефтинији је Mac Mini Znas li mozda gde moze da se nadje ovaj mac-mini najpovoljnije kod nas? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
blue Написано Август 21, 2013 Пријави Подели Написано Август 21, 2013 Pitanje za vas koji se bavite HTML-om: Šta mislite o frejmovima i da li strukturu početne stranice odrađujete preko frejmova? "Naslikana voda ne gasi žeđ." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 21, 2013 Пријави Подели Написано Август 21, 2013 Фрејмови се више не користе. Нису ни подржани у HTML 5. Ево и зашто:http://stackoverflow.com/questions/4263509/why-are-frames-deprecated-in-html Crveni Baron, ИгорМ and blue је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 21, 2013 Пријави Подели Написано Август 21, 2013 On 21. 8. 2013. at 6:50, obi-wan рече Најјефтинији је Mac Mini Znas li mozda gde moze da se nadje ovaj mac-mini najpovoljnije kod nas? Mac mini plus monitor ... Mozda je bolja varijanta ici na macbook, jer ako nakacis neki monitor na apple a noje apple bude bleda senka apple monitora a oni kostaju soma evruca Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Август 21, 2013 Пријави Подели Написано Август 21, 2013 On 21. 8. 2013. at 7:54, blue рече Pitanje za vas koji se bavite HTML-om: Šta mislite o frejmovima i da li strukturu početne stranice odrađujete preko frejmova? Заборави да постоје. Исто важи и за табеле, изглед странице никако не треба да буде одрађен преко табеле, табеле служе за табеларне податке и сл. То су неке застареле технике и ако си наишла на неки туторијал који то препоручује (а има домаћих „познавалаца“ који то раде) батали и нађи неко друго штиво. За тај посао користи CSS и HTML5 структурне елементе. ИгорМ, Crveni Baron, blue and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 21, 2013 Пријави Подели Написано Август 21, 2013 За сва техничка питања је најбоље да се консултују специјализовани сајтови, као што је stackoverflow. У 99% случајева је неко већ имао потпуно исти проблем и постоји одговор.Ова тема је погодна да се пишу или траже савети, препоручује литаратура, дају неке опште препоруке и слично. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
blue Написано Август 21, 2013 Пријави Подели Написано Август 21, 2013 Au, čemu su nas onda učili... Hvala na odgovorima, i izvinjavam se na odskakanju od teme. "Naslikana voda ne gasi žeđ." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука