obi-wan Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Ovde smo napravili skretanje sa ove teme: https://www.pouke.org/forum/topic/28486-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86-%D1%83-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%98%D0%B5/?p=919968 Mozemo dalje. Evo, Milan bi mogao da krene malo sa pricom za one koji jos nisu nista poceli - kako je dobro da se pocne, literatura, resursi na internetu, i sve sto misli da treba da se kaze... Плутон је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Naravno, i svi drugi koji imaju sta da kazu o ovoj temi - samo napred... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 За почетак бих свима који желе да се упознају са веб развојем препоручио да одраде курсиће (html, css) на http://www.codecademy.com/learn.Мислим да се за недељу дана могу прећи све вежбе.Наравно, ово је само упознавање. Чисто да се види шта за чега служи како све то отприлике изгледа. Онда ко се одлучи да стварно учи, ево пар књига:1. Head First HTML and CSS - прилично питко и сликовито објашњено. Погодно за тоталне почетнике. Ко познаје основе, треба да уђе у детаље сваке од технологија. Има доста стручних књига на ову тему, али мени се свиђа серија The Missing Manual. Ове две конкретно нисам читао, али мислим да се не може оманути:2. HTML5: The Missing Manual3. CSS: The Missing Manual Ту литературу можете купити, или позајмити од неког, или се на други начин снаћи. Ево и неколико сајтова са бесплатним садржајем:http://learn.shayhowe.com/html-css/ http://learnlayout.com/ Материјала имате на интернету колико вам воља. Ево зато неколико општих савета. 1. Нико не може да научи/уради нешто уместо вас, зато када неког питате за помоћ очекујте да умете да одговорите на питање:Шта си покушао? 2. Понављање је мајка науке. То значи: дефиниције свих тагова/концепата које разумете треба понављати док се дубоко не усаде. Понављати - видети име тага/концепта и покушати из главе дати тачну дефиницију. Ово се испрва чини безвезе, али касније се исплати. провежбавати урађене примере док се не науче напамет. Ако имате пример урађене странице, понављајте га док год га не искуцате, а да не погледате решење. При том за сваки ред који напишете запитајте се зашто је то баш тако и да ли би могло другачије. Када тако прођете 10так различитих примера, већ ћете имати добру подлогу. По мени је ово најбржи начин да се научи. Ја се не бавим директно овим технологијама, радим нешто друго, али хоћу да помогнем како год умем и могу, тако да слободно питајте. Толико за сада. obi-wan, Плутон, Јефимија Крунић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Одлична идеја. Само напред. facenew22222222 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Почео сам пре месец дана да се бавим овим стварчицама, па рекох да препоручим неке ресурсе (све је бесплатно) и да поделим неке савете, не замерите ако погрешим, још увек сам почетник: 30 days to learn HTML & CSS - сјајан курс чији је аутор Џефри са tutsplus.com, није потребно 30 дана већ много мање. Оно што је нарочито добро је што нећете само научити за шта која ознака служи, синтаксу и сл. већ ћете добити увид у практичне примере и начин на који дизајнери и програмери приступају пројектима, олакшице, пречице итд.; Водич за основе: http://learn.shayhowe.com/html-css/ / Напреднији водич: http://learn.shayhowe.com/advanced-html-css/ ; http://www.webplatform.org/ - овде има и других ствари, сајт је још у припремној фази, али поседује солидну базу материјала; https://developer.mozilla.org/en-US/ - од Мозиле, има свачега; CodeAcademy исто није лош, добар је, али само за најосновније; Даље иде вежба, упознавање са техникама рада, напреднији туторијали, PSD to HTML and CSS, можда рад у неком систему за управљање садржајем (нпр. WordPress). Оно што је врло битно је изабрати добар уређивач кода, научити пречице на тастатури и обавезно инсталирајте Emmet (раније Zen Coding) додатак и додајте своје исечке кода. Ово можда делује збуњујуће у почетку, али скратиће време писања код у неким случајевима вишеструко. Нпр. nav>ul>li*3>a[href="#"] Постаје: <nav> <ul> <li><a href="#"></a></li> <li><a href="#"></a></li> <li><a href="#"></a></li> </ul> </nav> Што је најбоље, притиском на Tab дугме на тастатури, курсор иде на место за куцање наслова за линк тако да нпр. куцате Home, стиснете Tab и куцате Portfolio (шта већ) итд. Још једна много моћна ствар је опција вишеструких курсора (за сада знам да постоји код SublimeText уређивача, не знам за остале). HTML и CSS нису довољни ако желите да се бавите веб развојем и дизајном, сигурно ћете користити JavaScript, PHP, можда ће вам бити потребно познавање рада у софтверу из Adobe палете и разни други језици и програми зависно од вашег даљег интересовања. Углавном, није лоше за било кога да научи основе HTML-а, не може да шкоди познавање пар ознака, нарочито ако желите да покренете блог (небитно о чему) или нешто слично. Када прођете ово, знаћете у ком правцу желите да наставите. Где год да кренете, пратите блогове, нпр. ако вас више буде интересовао дизајн пратите блогове дизајнера чији вам се радови допадају и познатих дизајнера. Такође, пратите их на Твитеру јер неки од њих несебично објављују корисне савете. Од њих може много да се научи. Нпр. у CSS-у неретко постоји више начина да се одради једна иста ствар, али један од тих начина можда је много краћи, паметнији, лакши за одржавање, смањује време учитавања странице... Не би било лоше да програмери и дизајнери који раде овде како би ова заједница нормално функционисала поделе неки савет са нама који смо још у почетној фази. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Ja cu malo da se ukljucim sutra na temu, ako Bog da, posto sad nemam vremena. Imam i pitanja, a mozda i poneki savet... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Једно питање за Web девелопере (а може и за програмере уопште). Да ли ангажујете професионалне дизајнере или сами дизајнирате интерфејс? И ако је одговор да, колико наплаћује један иоле добар? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Ангажуј доброг дизајнера. Зависи шта тражиш, али углавном за фју хандред бакс можеш да завршиш посао. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2013 On 20. 8. 2013. at 18:19, Juan Valdez рече Једно питање за Web девелопере (а може и за програмере уопште). Да ли ангажујете професионалне дизајнере или сами дизајнирате интерфејс? И ако је одговор да, колико наплаћује један иоле добар? Ja jos ne radim konkretne poslove, ali bas volim dizajn i oblikovanje, uostalom, arhitekta sam, to mi je veoma blisko... tako da bi ti ja dos`o u klasu onih sto sami rade kompletan pos`o... Ali opet kazem - za sad ne radim nista konkretno, jos ucim... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Cao svima, ja vec neko vreme idem na CodeAcademy, savladao sam osnove HTMLa sada sam presao na CSS ima li neko da ga dodam za prijatelja pa da napredujemo zajedno (: Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Sta je "CodeAcademy"? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 On 20. 8. 2013. at 19:12, obi-wan рече Sta je "CodeAcademy"? ovo Цитат За почетак бих свима који желе да се упознају са веб развојем препоручио да одраде курсиће (html, css) на http://www.codecademy.com/learn. Interaktivni kursici htmla css phpa obi-wan је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2013 On 20. 8. 2013. at 19:37, Милосављевић рече Interaktivni kursici htmla css phpa Super!... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 http://www.w3schools.com/default.asp obi-wan and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 On 20. 8. 2013. at 19:43, obi-wan рече Super!... overi obavezno stvarno je dobra stvar i ajd da se dodamo tamo ako koristis.. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука