Jump to content

Да ли је Христос 'морао' дати живот за нас?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ne može da se krene od logike,jer je ljubav nadlogična.

ne slušaš pouke.org ,jer ovde svako misli drugačije :)

Logika je veoma jednostavna. Da li je svojom voljom otisao na krst, ili su ga naterali? Ako je svojom voljom otisao na krst da umre za nas, znajuci da ce iskupiti nase grehe, onda zasto izgovara: "Eloi Eloi lama sabachthan?" i place? Ovo pitanje mora prvo da se odgovori, pa od njega zavisi, sta je on MORAO da uradi.

Подели на овим сајтовима

Logika je veoma jednostavna. Da li je svojom voljom otisao na krst, ili su ga naterali? Ako je svojom voljom otisao na krst da umre za nas, znajuci da ce iskupiti nase grehe, onda zasto izgovara: "Eloi Eloi lama sabachthan?" i place? Ovo pitanje mora prvo da se odgovori, pa od njega zavisi, sta je on MORAO da uradi.

Nije jednostavna :)

Ipak govorimo o bogočoveku.

kroz celo pismo on govori i kao Bog i kao čovek.

evo jedna tema ,na tu temu..https://www.pouke.org/verujem/index.php/topic,15840.0.html

a javiće se i teoloui na ovoj temi ,pa će ti razjasniti

Подели на овим сајтовима

meni je ovaj odgovor fenoimenalan

Владика Атанасије (Јевтић) у једној од својих беседа од кад је на Косову каже баш ово што и св. Теофилакт само другим речима, парафразираћу: "Христос је оваплоћењем постао потупуни човек (са свиме што то подразумева) па је и овај вапај био уствари исконски (од Адама па надаље) вапај сваког човека." Дакле то је Христова потврда да у потпуности разуме и саосећа са човеком у човековој најдубљој трагедији - не само да разуме и саосећа него је Син Божији исту ту трагедију на сопственој кожи искусио, проживео, и заиста осетио ову огромну драму човекову и изразио њену суштину. "Комплексност" ове приче се налази у свезнању Божијем, мени рецимо пада на памет питање "да ли би Господу Христу учинило било какву разлику да није проживео људски живот будући да као Бог - зна и осећа све, односно да ли би био у потпуности свестан свих нијанси ове трагедије човекове да је није сам преживео". Одговор ми се намеће: ако Бог зна све сигурно је знао и осећао сву трагедију човекову али је због човека узео на Себе и бреме људског живота. Познавајући човека знао је да људи по природи (и правди) неће поверовати ако им пут не покаже брат због оне "лако је Теби са неба да бацаш муње и громове и осуђујеш нас због наших падова" па је одлучио да се због нас заиста и оваплоти. И на крају се опет све завршава са педагогијом Бога због човека.

Подели на овим сајтовима

Да човек хипотетички није пао у грех, Бог Логос би и тада ушао у историју на најконкретнији начин, ударивши завршни и коначни печат у сједињењу природног (али са благодатним даром бесмртности) са натприродним, коначног (благодатно овековеченог) са бесконачним, смртног (благодатно обесмрћеног) са бесмртним...и тада не би било страдања. Историја би без пада имала мало другачији садржај, ток и начин функционисања и постојања, тако да би Логосово сједињење са природно смртном, али при стварању благодатно обесмрћеном ( али не и коначно обесмрћеном) људском природом, представљало коначну финализацију и пуноћу тог процеса, те страдању као страдању не би било места у овом и оваквом сценарију, а историја би у догађају оваплоћења Бога Логоса, вероватно имала завршни, неапокалиптички и нестрадални карактер при преласку у мета - историју (мета - историја - у овом случају има значење негубљења својстава инхерентних историји, већ њиховог усавршења и овечностњења у есхатону...у оба сценарија створено искључиво бива ослобођено пролазности). Човек је пао у грех, анулирао благодатни дар бесмртности, и све је кренуло стазом која је свима нама добро позната, тако да је страдање, искључиво у контексту реченог, претпостављајућег карактера.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Posle Hrista ne treba zaliti ni za jednom opcijom "moguceg scenarija"

Ovde treba imati na umu Bozju Premudrost (moze i malim slovina da ne ipostaziramo) koja je Bozanstvenog Logosa pokazala i kao savrsenog coveka tj. Bogocoveka.

Ta ljudska priroda buduci od Adama pala dobija novu slobodu novu bezgresnu poslusnost.

Bogocovek je bio svestan stradanja i dobrovoljno je prihvatio i uzeo na svoja pleca svestan i smrtnosti ljudske prirode.

Od te tacke pocinje i moranje i to u smislu slobode koja je bezuslovno poslusna Bogu Ocu.

Kao sto Marko rece Morao je iskusiti smrt da bi je pobedio.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Posle Hrista ne treba zaliti ni za jednom opcijom "moguceg scenarija"

Ovde treba imati na umu Bozju Premudrost (moze i malim slovina da ne ipostaziramo) koja je Bozanstvenog Logosa pokazala i kao savrsenog coveka tj. Bogocoveka.

Ta ljudska priroda buduci od Adama pala dobija novu slobodu novu bezgresnu poslusnost.

Bogocovek je bio svestan stradanja i dobrovoljno je prihvatio i uzeo na svoja pleca svestan i smrtnosti ljudske prirode.

Od te tacke pocinje i moranje i to u smislu slobode koja je bezuslovno poslusna Bogu Ocu.

Kao sto Marko rece Morao je iskusiti smrt da bi je pobedio.

Нико не жали ни за чим, па ни ја ...не знам одакле ти та помисао. Само сам покушао дати опис онога што јесте и онога што је могло бити са циљем да се пружи могући одговор на питање о коме се расправља...ништа више.

Подели на овим сајтовима

Нико не жали ни за чим, па ни ја ...не знам одакле ти та помисао. Само сам покушао дати опис онога што јесте и онога што је могло бити са циљем да се пружи могући одговор на питање о коме се расправља...ништа више.

Znam kane nisam mislio na tebe napisao bi ti tacno imenovao bi te.

Ovu temu pratim od pocetka pa je tu provejavala malo da bi mozda postojalo i drugo jednostavnije i lepse resenje od Hristovog stradanja.

Pa ja malo razmisljam da je bilo moguce to bi se i desilo.

Подели на овим сајтовима

Znam kane nisam mislio na tebe napisao bi ti tacno imenovao bi te.

Ovu temu pratim od pocetka pa je tu provejavala malo da bi mozda postojalo i drugo jednostavnije i lepse resenje od Hristovog stradanja.

Pa ja malo razmisljam da je bilo moguce to bi se i desilo.

Одакле знам...поменуо си реч "сценарио" коју сам ја употребио, па рекох...

Било је могуће...али је човек изабрао другачији пут и преусмерио ток историје у садржајно, квалитативно и функционално другачијем смеру.

Подели на овим сајтовима

Одакле знам...поменуо си реч "сценарио" коју сам ја употребио, па рекох...

Било је могуће...али је човек изабрао другачији пут и преусмерио ток историје у садржајно, квалитативно и функционално другачијем смеру.

Upravo je tu i problematika oko stradanja, jer pomisljamo da nam Bog nije dao drugaciji scenarijo i pri tom se potpuno zaboravlja da je sam covek slobodnom voljom promenio tok u bas onakav kakav si ga i opisao.

Tu Zrtva ovaplocenog Logosa dobija jos veci smisao i strahopostovanje ljubavi Bozje prema nama.

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Исус је све својим жртвовањем преузео све људске грехе на себе и дао нам шансу да се спасимо. Исус Христ је овим поступком испунио и Вољу Оца Свог , који га је предоредио да то уради . Исус је Молио Оца свог , да Га мимоиђе ова чаша , али да не буде Воља Његова већ Воља Његовог Оца .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Dakle sta bi se dogodilo da su Jevreji umesto Varave izabrali Isusa? Da se desila takva situacija Isus nebi umro pa samim tim ni vaskrsao.

Ako kazemo da je morao da umre to znaci da Boga podvrgavamo nuznosti,i to znaci da su tadasnji Jevreji bili predodredjeni da ga izdaju.

па васкрсао би када и како год би умро :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Dakle sta bi se dogodilo da su Jevreji umesto Varave izabrali Isusa? Da se desila takva situacija Isus nebi umro pa samim tim ni vaskrsao.

Ako kazemo da je morao da umre to znaci da Boga podvrgavamo nuznosti,i to znaci da su tadasnji Jevreji bili predodredjeni da ga izdaju.

Па ништа, сви би они постали апостоли. Христос је могао да умре природном смрћу и васкрсне, то ништа на би променило.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па ништа, сви би они постали апостоли. Христос је могао да умре природном смрћу и васкрсне, то ништа на би променило.

A kako bi se onda osenjivali krsnim znakom da je umro prirodnom smrcu? Sta bi onda bilo sa svim onim prorocanstvima u SZ da je Isus umro prirdnom smrcu? I drugo ako Bog ne podleze nuznosti,da li je on mogao da probrazi sebe i svu prirodu bez smrti i vaskrsenja kako sto je preobrazio na gori Tavor? Ako je mogao onda zasto je bas izabrao smrt i vaskrsenje?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...