Jump to content

Evo nesto za anacionalne ... kako oni objasnjavaju ovo u 21 veku a ne radi se o "primitivnim" Srbima?

Оцени ову тему

Crveni Baron

Препоручена порука

колега, једини појам који у српском језику има неодређено социолошко значење је ''народ'', јер се под народом некад подразумева етничка заједница, а некад нација. са друге стране ''нација'' је искључиво правна и политичка категорија, и тако је у српској друштвеној мисли још од 19. века.

Narod je rec a pojam koji je iza njega je neodredjen, da neodredjeniji ne moze biti. Tu se slezemo. Medjutim jezik je veoma cudan kad evoluira pa se svasta sa njim desi. A desilo se to da danas narod, nacija i etnicka grupa upucuju na isti pojam? Sto se vrlo lako moze proveriti ako pitamo dovoljno veliku uzroka ljudi "kom narodu pripadate?", "kojoj naciniu pripadate?", "kojoj etnickoj grupi pripada?". Desice se to da cemo dobiti odgovore iz koji se moze zakljuciti da ta grupa te tri reci smatra sinonimima. O tome se radi.

Da li postoje razlicite definicije ta tri pojma po kojima su oni mejdusobno iskljucivi? Naravno i to je cinjenica. Ali je problem sto su svi ti sudovi, ukljucujuci i ovaj "popularni" cisto deklarativni. Dakle neko definisao da je tako i to je to. Bez bilo kakve epistemoloske potpore.

Ja licno smatram da su sva tri pojma neodredjenai mutna ko mutno Dunavo i bas zbog toga mi je bezvezna ta igra reci. Na kraju krajeva pokretac teme je takodje kao i ja imao predstavu po kojo su nacija i etnicka grupa sinonimi. Jer se ja i jos jedna grupa sa njime vec godinama prepiremo oko toga bas u konktestu kome je nacija=etnicka grupa.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

није тачно. нација није етничка, него политичка, или прецизније- правна категорија. према томе, анационалне особе су лица без држављанства.

Nije tacno, imaju i etnicke i gradjanske nacije. 

I sam znash onu dilemu iz teorije drzave - da li drzava stvara naciju ili nacija drzavu.

A problem je sto ovde ljudi ne razlikuju gradjanske nacionaliste (kao sto sam ja) napspram etnickih nacionalista (kao sto je obraz, seselj) 

Niti prihvatjau gradnasjki nacionalizam kao - nacionalizam, vec ga opsiju kao izdajnicku ideologiju.

Evo ovde mozes da vidis kako filozofira jedan lider nasih koji je u intervju rekao da je zivoe u evorpi jer mu je tata diplomata.... 

http://www.youtube.com/results?search_query=1389+u+insajderu&sm=3

Pogledaj ceo intervju kada nabraja kako deli ideologije

Izdajnicke i nacionalne..

gradjanske i nacionalne 

itd..

'нација'' је искључиво правна и политичка категорија, и тако је у српској друштвеној мисли још од 19. века.

Kolega, ne znam jel namerno ne vidis.. ili jednostavno nisi primetio - ali od 1989-te nije...

Gore imas klip u kom jasno pokazuje ( a to si mogao i da vidis po razmisljaju ljudi na forumu) da glavne organizacije koje zovemo "nacionalisticke" ne brane gradjansku naciju - vec etnicku.

Dveri, Obraz, Nasi, 1389 i radikali. Svi oni zastupaju etnicku ideju nacije. 

Kompletna ideologija radikala je na etnickoj ideji - nesto je nase, jer je to srpska zemlja jer su ETNICKI srbi ziveli tu. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...