antics Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 On 29. 7. 2013. at 14:36, Горан К рече Е па друже није ово правно судски спор о којима читаш по новинама па да се тако гледаш на ствар. То је много сложенија тема како је овде представљена. Ко сте ви сви да уопште судите неком? Очигледно да си ти неко ко ће да суди дискутантима на форуму. Баш смо те чекали. Добро дошао. On 29. 7. 2013. at 14:36, Горан К рече Да ли је ико од вас икада био на Светој Гори? Небитно. Ако јеси не квалификује те да боље разумеш, нити мене дисквалификује као саговорника ако нисам. On 29. 7. 2013. at 14:36, Горан К рече Ти исти монаси бране чисту веру православну, Много је злочина католичких било тамо у 15 веку, са апсекта канона зилоти су у праву. Током целе године јако велики бриј верника одлази тамо из свих крајева православне васељене. Ти исти монаси су били први који су прискочили несебично у помоћ при гашењу пожара на ХИландару 2004 године. Прва реченица: дискутабилна. Ја бих рекао да су у тешкој прелести. То што је било злочина, који од садашњих "монаха" у свештеном Есфигмену је трпео мучење? Питам, јер ако није, онда не видим валидност да то наводиш као аргумент. Колико верника долази је такође промашен аргумент. Није то Maxi и IDEA, па ко има више купаца, тај је бољи. То што су помогли, то је лепо. Али их не оправдава за раскол и/или јерес. On 29. 7. 2013. at 14:36, Горан К рече Православље или смрт. Да, то је натпис који стоји на манстиру кад му се прилази с мора. Волео бих да чујем теолошко тумачење те крилатице. Осим тога, постојање било каквог натписа ништа не значи. И Хитлер је писао да рад ослобађа, а нису му били битни ни рад ни ослобађање. On 29. 7. 2013. at 14:36, Горан К рече Екуменизам је изузетно опасна ствар од чије се одбране тражи одлучан одговор. Иди бре? Баш бих волео да чујем шта је то екуменизам? Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Ima i sa ove strane malo namerno pogresnog tumacenja nekih stvari. "Pravosljavlje ili smrt" predstavlja koliko znam njihovu poruku da se pravoslavlja nece odreci ni po cenu smrti (recimo kao Djakon Avakum) a ne kao sto se pripisuje zlonamerno i pogresno da to znaci nesto drugo i bar sto se toga tice ne vidim nista lose u tome. E za ostalo nisam toliko upoznat ali voleo bih i Goran K. i Antics nastave diskusiju. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 On 29. 7. 2013. at 15:30, antics рече Иди бре? Баш бих волео да чујем шта је то екуменизам? Екуменизам је свеврлина. Може бити и јерес, али не мора. Док антиекуменизам увек јесте јерес, зато је то свејерес. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 U pitanju su bili molotovljevi kokteli. Snimak mobilnim kako mali viljuškar pokušava da provali u manastir. Slike policije i izvršitelja... Sve o ovome pratite na grčkim vestima... http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=223781&catid=6 http://www.youtube.com/watch?v=KN-s6gB5g50 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Горан К Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 On 29. 7. 2013. at 15:30, antics рече Очигледно да си ти неко ко ће да суди дискутантима на форуму. Баш смо те чекали. Добро дошао. Небитно. Ако јеси не квалификује те да боље разумеш, нити мене дисквалификује као саговорника ако нисам. Прва реченица: дискутабилна. Ја бих рекао да су у тешкој прелести. То што је било злочина, који од садашњих "монаха" у свештеном Есфигмену је трпео мучење? Питам, јер ако није, онда не видим валидност да то наводиш као аргумент. Колико верника долази је такође промашен аргумент. Није то Maxi и IDEA, па ко има више купаца, тај је бољи. То што су помогли, то је лепо. Али их не оправдава за раскол и/или јерес. Волео бих да чујем теолошко тумачење те крилатице. Осим тога, постојање било каквог натписа ништа не значи. И Хитлер је писао да рад ослобађа, а нису му били битни ни рад ни ослобађање. Иди бре? Баш бих волео да чујем шта је то екуменизам? Не брате, нисам ја овде никоме да судим. Видим много нестручних коментара који осуђују ове монахе и зато сам само написао нешто да бих колико толико људима оставио простор да се суздрже вербалног линча ових монаха. Институција манастириа Есфигмен траје деценијама, а не хир групе људи у данашњем времену. То што је посећен знаћи да народ изражава став и поштовње. Регрутују се и обнављају монаштвом као и сваки други манастир. Грци су подељени и поред званичног новог календара којег су преузели. Показати људима пут истине у православљу је веома тежак посао. Кажеш да сам у прелести, добро нека ти буде, важно је да ти ниси. Важно је да си ти на исправном путу. Ако сам ја грешан али немој и ти да будеш. Осуђивањем га нећеш развити код себе а још мање код других. Изволи пиши шта ти воља. велика већина манастира по Светој земљи ако си био могао си да видиш шта мисле о екуменизму а поготво монаси манастира Светог Саве Освећеног, попричај мал оса њима. Екуманизам брани ако ти је воља само се чувај прелести у којој сам ја како кажеш.. Двојици господара не можеш служити. Манастир Есфигмен је феномен који треба респектовати. Поређење хитлера са светињом ти је право стање свести и крајње неумесно. Нећу се рапсрављати више с тобом да тебе и себе не бих доводио у саблазан и искушење. Мир с тобом ,чувај се и нек је Бог с тобом брате! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 On 29. 7. 2013. at 17:51, Горан К рече Не брате, нисам ја овде никоме да судим. Видим много нестручних коментара који осуђују ове монахе и зато сам само написао нешто да бих колико толико људима оставио простор да се суздрже вербалног линча ових монаха. Волео бих да ми објасниш шта подразумеваш под нестручним. Није у питању никакав вербални линч (што је веома смешна семантичка конструкција), него разговор. А кад већ помињеш линч, ти људи, које ти неисправно називаш монасима, безаконо и разбојнички линчују поредак црвени. On 29. 7. 2013. at 17:51, Горан К рече Институција манастириа Есфигмен траје деценијама, а не хир групе људи у данашњем времену. То што је посећен знаћи да народ изражава став и поштовње. Па сад... кол`ко сам ја нешто малко учио, Есфигмен је мало старији од неколико деценија, колико траје тзв. старокалнедарско лудило. Друга реченица у цитату је достојна демагогије локалних политичара. On 29. 7. 2013. at 17:51, Горан К рече Показати људима пут истине у православљу је веома тежак посао. Кажеш да сам у прелести, добро нека ти буде, важно је да ти ниси. Важно је да си ти на исправном путу. Ако сам ја грешан али немој и ти да будеш. Осуђивањем га нећеш развити код себе а још мање код других. Изволи пиши шта ти воља. велика већина манастира по Светој земљи ако си био могао си да видиш шта мисле о екуменизму а поготво монаси манастира Светог Саве Освећеног, попричај мал оса њима. "Веома тежак посао"... хмммм... Генијално, не знам шта да кажем. Нисам, друже, рекао да си ти у прелести (мада, сад кад већ кажеш...), него ови "монаси" што су окупирали свештени Есфигмен. А што се мене тиче, ја сам црв, а не човек, али полажем наду у Господа. Не постоји мала већина, чисто да знаш; или је већина (што значи да је велика), или није. Тако да велика већина није добар израз. Кажи ми, молим те (ово је већ други пут да те то питам), шта за тебе значи тај екуменизам? Дакле, не шта су ти причали, него твоје тумачење, својим речима ми објасни шта је то. On 29. 7. 2013. at 17:51, Горан К рече Двојици господара не можеш служити. Манастир Есфигмен је феномен који треба респектовати. Поређење хитлера са светињом ти је право стање свести и крајње неумесно. Нећу се рапсрављати више с тобом да тебе и себе не бих доводио у саблазан и искушење. Мир с тобом ,чувај се и нек је Бог с тобом брате! Ударање на танку жицу ми је посебно занимљиво. Нисам рекао да си ти у прелести, али контам да си мало центросветаш, то јест да мислиш да се свет врти око тебе и да само ти поседујеш истину. Хвала на цитату из јеванђеља, само бих волео да ми мало проанализираш зашто си баш тај цитат узео и ко су два господара о којима говори цитат, а на које господаре мислиш ти? Ако мислиш да је табла Ортодоксија и танатос светиња, онда си стварно од тог материјала од кога је и табла. Нисам мислио на манастир, мислио сам на људе који наводе приврженост православљу, а свој доживљај православља боје најпротенстантскијим индивидуализмом. Сулуда мешавина, да ти кажем. Баш је лепо што нећеш да се расправљаш, нећу ни ја, али бих ипак волео да ми одговориш на питања. Није баш сваки разговор расправљање. Спусти гард мало. Хвала на благословима, него сад не знам да ли да те ословљавам са оче или није потребно? Мислим, не знам који харизматски (да се тако новотарски изразим) дар носиш... Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Како је РТС ниско пао по квалитету, кад Есфигмен називају "Есфигменоу" (ћирилична транскрипција латиничне транскрипције)!!! Ми смо Срби стока неуштројена, која се према свом језику односи као свиње према комшијској тараби Milan Nikolic, Лидија Миленковић, Милан М. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 On 29. 7. 2013. at 15:41, Milan Nikolic рече Екуменизам је свеврлина. Може бити и јерес, али не мора. Док антиекуменизам увек јесте јерес, зато је то свејерес. Ако екуменизам може бити јерес, како ти рече, како онда антиекуменизам, поготово ако је усмерен против таквог екуменизма (а њега у савременом свету као таквог има и то подоста), "увек јесте јерес"? Жика је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Зато што антиекуменизам не бира. Потребно је само да објаснимо шта је уопште екуменизам. Тако је са самим хришћанством. Неки би да буду антихришћани само зато што има неких верзија хришћана. А верзије су увек неистините. Истина је једноставна. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 On 29. 7. 2013. at 21:13, Milan Nikolic рече Зато што антиекуменизам не бира. Потребно је само да објаснимо шта је уопште екуменизам. Тако је са самим хришћанством. Неки би да буду антихришћани само зато што има неких верзија хришћана. А верзије су увек неистините. Истина је једноставна. Не знам одакле да почнем, не знам шта да кажем, не знам шта да мислим...изазиваш у мени транзиторну глобалну амнезију. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Могао би да прочиташ Записе о Екуменизму од Аве Јустина. Ако то до сада ниси читао: http://www.spc.rs/sr/sveti_ava_justin_zapisi_o_ekumenizmu_priredio_episkop_atanasije_manastir_tvrdos_2010 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 On 29. 7. 2013. at 21:45, Milan Nikolic рече Могао би да прочиташ Записе о Екуменизму од Аве Јустина. Ако то до сада ниси читао: http://www.spc.rs/sr/sveti_ava_justin_zapisi_o_ekumenizmu_priredio_episkop_atanasije_manastir_tvrdos_2010 Хвала, читао сам. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 On 29. 7. 2013. at 21:32, Solomon Kane рече Не знам одакле да почнем, не знам шта да кажем, не знам шта да мислим...изазиваш у мени транзиторну глобалну амнезију. Можеш ли бити антикатолик само зато што су католици у јереси? Верујем да не можеш, јер је значење католичанства нешто одређено за саму Цркву. Тако је исто и за Екуменизам. Многи људи имају проблем да разумеју начин постојања Цркве. Она је изображење постојања Бога, а то подразумева конкретну теологију. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 On 29. 7. 2013. at 21:49, Milan Nikolic рече Можеш ли бити антикатолик само зато што су католици у јереси? Верујем да не можеш, јер је значење католичанства нешто одређено за саму Цркву. Тако је исто и за Екуменизам. Многи људи имају проблем да разумеју начин постојања Цркве. Она је изображење постојања Бога, а то подразумева конкретну теологију. Ако је неко у јереси онда је моја теолошка критика и ограђивање од истог искључиво у теолошкој сфери и то је оно што чини у мом животу границу преко које не прелазим јер тамо, по искуству и сведочењу саме Цркве које сам промишљено прихватио, почиње јерес...и ту нема места јаловом и отужно оправдавајућем философирању...и не схватам како неко то не може разумети и како не може да се задржи на том већ милион пута датом објашњењу и зашто му као по правилу придаје смисао негирања другог као личности каква год да јесте? То нема везе са оним "анти" на начин како га ти али и многи други доживљавате и како желите да га припишете људима који не мисле као ви...у њему нема никаквог персоналног анимозитета или пежоративног односа према припадницима римокатоличке цркве или, на пример, лутеранима, већ је у питању једноставна али и искуствена и промишљена констатација темељно базирана на учењу и исповедању Свете Цркве...наравно, интимно постоји у мени и жеља за превазилажењем постојећих теолошких баријера, али жеље су једно а реалност, изграђена на основу безрбојно пута потврђених и поновљених историјских, политичких и конфесионалних разлика и размирица, јесте нешто друго. Бити ватрени верник ( а има много таквих ) и некритички присталица наводно "неопходног уједињења ради пуноће истине" јесте, по мом дубоком осећају и доживљају православне реалности, чин верског безумља и духовног суицида, поготово ако имамо више него сигурне показатеље да се у неправославним екуменистичким струјањима "истина" превасходно посматра као чин теолошког комромиса који као такав, по својој природи, неизбежно води ка религиозној "техничкој коалицији" и суштинском обесмишљавању речи "екуменизам" као и тог истог "начина постојања Цркве" на који се позиваш...ако икада реалност буде сведочила супротно од овога што говорим, радо и са весељем у срцу ћу се одрећи овога што сам писао и говорио...али тако није за сада и нико ме тренутно не може уверити у супротно...не после 26 година живота у Цркви, мог теолошког образовања и увида у разна црквена дешавања, као и због свега што сам видео и сазнао за све време боравка у Цркви са разним људима на различитим црквеним положајима, са припадницима разних конфесија, са људима разних неизбежних политичких и финансијских утицаја и интереса. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 @@Solomon Kane, Све то стоји. Али ако Бог да може бити свега. Ми морамо да стремимо јединству јер је то природно за Цркву, а да ли ће то бити остварено остаје да видимо. Људима је дарована апсолутна слобода. Очекујемо да једнога дана Запад прихвати православне аргументе. Ако до тога ни не дође, ми смо имали тај пут. До јединства може доћи јер је Богу све могуће. До некаквог кварења вере ради јединства сигурно неће доћи јер је то немогуће. Црква ће у Истини остати непоколебива и то није до само нас појединаца. Христос је тај који побеђује и сигурно ће победити. Што се мене тиче, остаћу привржен Католичанској Цркви и унутар Ње трудићу се да делујем у свему што је потребно да истина буде јединствена, а не дата у више верзија. Уз Божију помоћ морамо пронаћи решење сваког егзистенцијалног проблема. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука