Jump to content

Veličanstvena sveta liturgija sa 3 miliona mladih

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nisi bila na ovakvim susretima i bogosluženjima i samo nagađaš kako bi to moglo izgledati.

Била сам и на много мањим па управо је било онако како сам описала! Сори, ако те то вријеђа, није ми намјера, ја сам само рекла оно шта мислим и оно шта сам искусила!

Važno da u praznjikavim crkvama ima mlogo vere.

Погрешно си схватио! Ни у једном моменту нисам споменула "вјеру празњикавих цркава" нити сам навела да у таквима има више духовности!   :stadaradim:

Још једном да напоменем чисто да не дође до забуне, а видим да би у том смијеру знало да крене.................Слава Богу па млади уопште прилазе цркви и вјери! Ако и нема духовности..................биће! :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Сори, ако те то вријеђа, није ми намјера, ја сам само рекла оно шта мислим и оно шта сам искусила!

Ne vrijeđa me, zašto bi me vrijeđalo? :)

Ali Ti nisi samo rekla "ono što si iskusila", nego si govorila i o ovoj svetoj liturgiji koju NISI iskusila.

Čini mi se (oprosti ako sam pogriješio) da si mislila da se nešto ne može dogoditi (jer to Ti nisi "iskusila", ali svak stvar treba jednom iskusiti prvi put), pa si pretpostavila da se to nije ni dogodilo.

Sasvim je drugačije iskustvo sa onima koji dolaze u crkvu samo za Božić ili Uskrs (u nas su ih stari ljudi zvali "godišnjaci"), a drugačije je sa onima koji redivito prisustvuju liturgiji (svake nedjelje ili svakog dana), koji ozbiljno shvaćaju i žive svoju vjeru, neki od njih su dugo dopunski radili i štedili da skupe novce za otići u Brazil. Nema tu usporedbe...

Подели на овим сајтовима

@@Aristotel,

Ок! Ај' сад да те питам једно сасвим логично питање! :) Шта мислиш, да ли је могуће да 3 милиона људи стоје смијерно и стоје са страхом!!??  

Подели на овим сајтовима

Čini mi se (oprosti ako sam pogriješio) da si mislila da se nešto ne može dogoditi (jer to Ti nisi "iskusila", ali svak stvar treba jednom iskusiti prvi put), pa si pretpostavila da se to nije ni dogodilo.

Слично искуство се може доживети и на рок концерту или на неком хипи фестивалу.

spot1.jpg

Подели на овим сајтовима

Zašto ne bi bilo moguće da stoje mirno i pobožno?

Зато што их има 3 милиона и нису сви мирни и побожни!

Ali s poštovanjem i ljubavlju, ne sa strahom - jer Bog je Ljubav, kako nas uči Sveto Pismo.

Наравно да је Бог љубав, нико није ни рекао да није! Ово "са страхом" се односи на онај дио литургије гдје свештеник на Литургији изговара; "стојмо смијерно, стојмо са страхом, пазимо да свети Принос у миру узнесемо"! То "са страхом" није са преплашеношћу или неким хорором, него достојанствено! И ваљда би у том моменту вијерни народ требао да тако и поступи, што је просто немогуће ако се ради о 3 милиона људи!  

Подели на овим сајтовима

Dzaba vam pobožnost kada vam drugi smetaju.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Dzaba vam pobožnost kada vam drugi smetaju.

О чему ти причаш, да си ми жив и здрав!!??

Подели на овим сајтовима

Važno da u praznjikavim crkvama ima mlogo vere.

Релативизиција и "реформа" свега, као и овакве небулозе су  и довели до тога да су цркве празњикаве и да нема пуно вере, јер више људи не знају у шта да верују. А и како би од силних сујетних и надобудних "реформатора"  у цркви? После се сви чуде што има све мање верника, када су их све разјурили својим постмодернистичким небулозама.

Овакви "хепенинзи" говоре о потпуној десакрализацији западног хришћанства и комерцализацији РКЦ, која све више подсећа на америчке протестантске секте, као ове са слике:

5157721_f520.jpg

1958-district-convention.jpg?w=468&h=297

Почело је са ситницом попут филокве а завршило се са лудилом Ватикана II. Али и каријес изједа зуб, почињући као мала тачка. Тако иде када се ствари релативизују. Што се тиче наведене "литургије", друштвена спектакуларност тих "хепенинга" привлачи људе, а не вера. Слично је на рок концертима, где много већи број људи исто тако понавља речи песме.

Последица свега тога је што је у Европи број верника преполовљен, док муслимани преузимају континент. Управо западне људе привлачи православље због своје традиционалности, не због тога како је "кул". Овакво "шлихтање" световним трендовима у РКЦ их је и довело докле их је довело.

Проблем је што сад те деструктивне тенденције покушавају ,под утицајем РКЦ, да у православље пренесу сујетни теолози који пате од месијанског комплекса, под изговором некакве "обнове". Велики број њих су пореклом из малих средина и амбициозни, што их чини подложним фасцинацији величини и раскоши РКЦ и слаткоречивости њиховог клера. Последица тога је жеља за копирањем и презир сопствене средине. Зато сада постоје тенденције унутар СПЦ где се неки теолози (наравно не сви) понашају попут латинских схоластика, са истом наметљивом интелктуалном надобудношћу.

Па и код нас жеље тих људи да "реформишу" СПЦ су довеле до осипања верника и раздора. Зар треба понављати све оне грешке кроз које су прошли други?

Подели на овим сајтовима

Слично искуство се може доживети и на рок концерту или на неком хипи фестивалу.

ТО се доживљава и на гуру скуповима. Треба разликовати духове. Нису сви од ђавола, али нису сви ни од Бога.

Подели на овим сајтовима

О чему ти причаш, да си ми жив и здрав!!??

O nervoznima u crkvi, kojih nije malo, te im smeta sto dete zaplače, što se neko zakasljao, prošao pored njih, smeta im hor, ljudi oko njih itd.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Zašto ne bi bilo moguće da stoje mirno i pobožno?

Ali s poštovanjem i ljubavlju, ne sa strahom - jer Bog je Ljubav, kako nas uči Sveto Pismo.

A sad, imas strah obican, panican, ljudski, a imas i strah Boziji, kako kaze Pismo, kako i Oci uce i govore.

Jer mi na Liturgiji imamo taj poziv djakona: "Sa strahom Bozijim, verom i ljubavlju pristupite!"

Na to je Bilja mislila... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Latinska misa i liturgija jedno su te isto.

Ne, danas nisu isto...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

O nervoznima u crkvi, kojih nije malo, te im smeta sto dete zaplače, što se neko zakasljao, prošao pored njih, smeta im hor, ljudi oko njih itd.

... a oni smetaju tebi. Mislim, cim si ih tako dobro snimio, ocigledno su ti privukli paznju... grin.gif

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...