Zayron Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Па добро то ти је за Византинце било оно као егзотика...природа, далеко од буке и грацког загађења. ma smrad svuda, ja mislim da su padali u nesvijest dok se nisu navikli, to je stvarno mučeništvo za vjeru, evo još jedna scena iz tog filma o njima Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Ovo im je bio plemenski šaman, žrec, taj se baš s njima nije nešto podnosio. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 I meni je Hari Poter bio jedna od prvih knjiga koje sam citao,(mogu reci i poslednjih,slobodno).Procitao sam 5 delova,i onda je krenulo da me smara zato sto je prica postala previse u psiho-horor fazonu,izgubila je onu bajkovitu car koju su imali posebno prva dva dela.sve u svemu,ne vidim u njima nista lose posebno,te price da uticu na psihu i slicno,to su neke krajnosti koje zavise od mentalnog sklopa samim citalaca.Na primer,jos jedna knjiga koja je na mene ostavila lep utisak kad sam bio dete je "Amos Daragon,nosilac maske".I ona je u slicnom fazonu.Sto se tice tih prica o podsvesnim porukama,uticaja na psihu i slicno,postoje ljudi koji u ama bas svakom crtacu nadju nesto satanisticko,to je po meni preterivanje.Jedini crtaci koje nikada nisam razumeo i za koje uistinu mislim da su losi jer sam vidjao reakcije neke dece koje su gledale te crtace,su oni japanski borbeni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mcvija Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 али ја не бих рекао да ови сада хоће да се врате у онакве колибе и то још са кокошкама, или можда грешим Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Pa uvek je tako kad se ekranizuje literalno delo....jer kad citas ti svojm mastom gradis neku svoju viziju tih likova ,mesta i slicno....a ekranizacija je tudja interpretacija ..... Slažem se .Ali ono što je prikazano na filmu je samo radnja...jer niko nije mogao da naslika emocije,ni neizvesnost koju imaš dok čitaš....tužan si i srećan u isto vreme...a tužan zato što knjiga ima kraj.Sa filmom je nešto drugačije,rekla bih da je osiromašen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Pogodite ko je ovo: Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Zanima li vas kako izgleda tačno ta crkva u kojoj su sv. Ćiril i Metodije držali liturgiju? Evo ovako, ostali od nje samo temelji. A ta druga crkva među suncokretima je jedina cijela crkva sačuvana iz doba sv. ćirila i Metodija. Riječi iz pjesme su iz najstarije zabilježene slovenske liturgija, muzika se nije sačuvala pa je komponovana nova ali riječi su tačno te kakve su bile iz doba sv. Ćirila i Metodija. To je najstarija zabilježena slovenska liturgija. Krštenje kneza Bořivoja Velkomoravský chorálČast oracii iz glagolskego misala,iže davno napisan jest na Velike Moraviei segda leži v Museu Ukrajinskej Akademii Nauk: Cěsarьstvě našemъ Gospodimilostьjo tvojejo prizьrii ne otъdazь našego tuzimъI ne obrati nasь bъ plěnnarodomъ poganskymъChristaradi Gospodi našegoI že cěsari s otcemъ I sъ sventimъ dugomъь. Amin. Цесарствие наше Господи милостий твой призри,и не ѡтдай нашего тузими не обратій нас в плен народѡм поганским.Христа ради, Господа нашегѡ,иже цесари с Отцом и с Светим Духом.Cesarstvie naše Gospodi milostij tvoj prizri,i ne otdaj našego tuzimi ne obratij nas v plen narodom poganskim.Hrista radi, Gospoda našego,iže cesari s Otcom i s Svetim Duhom Mass 20 from the Kiev Folia, the oldest preserved text in Old Church Slavonic from the 10th century; written in the Glagolitic alphabet.Translated from the Latin original:ITEM ALIA MISSARege nostras domine propitius voluntates, ut nec propriis iniquitatibus implicentur, nec subdantur alienis. Per Dominum nostrum Jesum Christum Filium suum qui cum eo vivit et regnat in unitate Spiritus Sancti Deus per omnia sæcula sæculorum. Amen. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Sramota, ne mogu da verujem! :fmqmtx: :fmqmtx: :fmqmtx: Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Ovo sam postavljao na slavistici ali ko nije još stigao vidjet može to sada. staroslovensko selo - arheoskanzen Berlin, ovako tačno je to izgledalo tada kad su sv. Ćiril i Metodije tamo stigli, ne u Berlin već na Moravu. A Berlin se tada zvao Branibor i bio naseljen Slovenima, dan danas je tamo cistercitski manastir koji se zove Chorin od slovenskog naziva sela u blizini, Korin tj. Korjen - misli se od drveta: Video je napravio naš jedan kolega slavista s kojim se lično poznajem. http://de.wikipedia.org/wiki/Kloster_Chorin Museumsdorf Düppel-Berlin Dole u komentarima vidim da se nekakav Njemac buni da to nije bilo isključivo staroslovensko već mješovito staroslovensko-germansko selo. To je moguće, u to doba je već poćela ta germanska ekspanzija na sjever. Neka sela su bila čisto germanska, neka čisto slovenska a neka miješana, nešto slično onom kako to imamo danas u BiH. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Mali muzički intermeco. Svirači na videu su obučeni najsličnije tome kako su hodali obučeni stari Sloveni - s tim obaveznim pregačama i s dugim košuljama do gležanja koje su poslije zamjenjene širokim hlačama a primaš - violinista ima tu ispravno dugu kosu s repom kakva se nosila tada na Moravi kad su sv. Ćiril i Metodije tamo stigli misionarit: Cimbálová muzika Friš Ostrava - Viaže mamka, moravska/slezska narodna muzika Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Direktnim potomcima Velike Morave i ćirilometodske misije među Slovenima su danas: Moravani, Slezani, Česi i Slovaci. Na ovom videu ćete vidjet također jednog izvođača koji je obučen tačno onako kao nekad stari Sloveni, taj s tom prostom bijelom košuljom bez ukrasa i sa plavom pregačom, ta druga dva momka nemaju tako staru nošnju, ta je nešto "modernija": Radi se folklornoj grupi koja izvodi folklor različitih regiona Slovačke, zato su tamo te nošnje malo različite: FS Vršatec - Dolu cintorínom Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Ovo im je bio plemenski šaman, žrec, taj se baš s njima nije nešto podnosio. Овај вам је бре неки Србин, види какву је вучину натако на главу. А неки је манекен чини ми се, мора да је са Пинка, приде није плав него нако српски и козачки црн. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Pogodite ko je ovo: Да није онај зли Рус-Раде Шербеџија ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Да није онај зли Рус-Раде Шербеџија ? Или Гандалф д Греј!!?? :.mislise. :.mislise. :.mislise. 4chsmu1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Tačno ovako je to izgledalo na Moravi kad su tamo došli sv. Ćiril i Metodije, plemićke kuće su bile nešto malo bolje. Sad vidite u šta su oni došli iz onakve Vizantije propovijedat Jevanđelje i misionarit - isto ko među Indijance: U jednoj toj kući ih je živjelo obično oko 10 odraslih, 20 djece sitne sve i sa kokošima, prasićima i ostalim domaćim životinjama zajedno. Tada je to tako još bio običajj, smrdjelo to tamo, omg. Sta hoces sa ovim da pokazes, da mnogobozci znaju jedino za blatnjave kolibe i nikad nikakvu civilizaciju nisu izgradili? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука