Jump to content

Долазите ли сутра на (у) Литургију?

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Била сам данас,јер сутра радим од 10 ујутру до 11 увече.

Код нас,у Саборној цркви у Крагујевцу,Литургија се служи сваке суботе,сваке недеље и празницима.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Има једна дивна књига коју смо имали да прочитамо јер је спадала у испитну материју,зове се "Зборник радова",мислим да је о.Радован Биговић заслужан за то дивно дело.У њему међу првим текстовима,драга браћо и сестре,имате диван текст о св.Литургији,чији је аутор високопреосвећени митрополит Пергамски-г.Јован Зизјулас.Блажењејши митрополит говори,шта више сведочи нам како је цео живот Литургија,а Евхаристијски моменат,централни моменат нашега живота.И заиста браћо и сестре,света Литургија није један догађај од сат времена и који минут више,или можда чак и дужи ако служи архијереј.Има једно дело(нисам сигуран ко га је тачно написао,код нас се појавило у Светигорином издању,мислим да је аутор неки руски презвитер) чији се назив може употребити као аксиом једног хришћанског Богоугодног живота,а дело се зове:"Живети светом Литургијом".И заиста,по речима митрополита Зизјуласа,цео човеков живот треба да буде Богослужење..да узноси творевину своме Творцу и да је руководи у оно стање у каквом је била.И управо то ради оним животом каквим га учи света Литургија.Већ од самога возгласа,који литург изговара на самом почетку небоземне службе:"БЛАГОСЛОВЕНО ЦАРСТВО.....",сама реч благословено,означава да то Царство желимо,исчекујемо,ка том Царству тежимо...И сам положај литурга у служби (лично мишљење,није нужно исправно па молим да ме исправи неко ако увиди да грешим)јесте већ полажај као једног духовника који руководи службом и молитвено предводи народ ка тренутку где возглашава:"ГОРЕ ИМАЈМО СРЦА"и"ЗАБЛАГОДАРИМО ГОСПОДУ",и настаља то ка самом сусрету са Христом,са Спаситељем нашим.Живети светом Литургијом,значи живети за сусрет са Христом,ићи ка том сусрету у коме се са Њим сједињујемо у једну заједницу који надилази време и прелази у вечност.А вечан је онај који благодаћу Божијом и његовом милошћу превазилази трулеж Гроба и прелази у живот вечни,у Царство у које смо позвани самим Богом.Зато морам да приметим да је диван овај,да га тако назовем мада можда није најподесније,слогањ у виду питања-Хоћете ли сутра у Литургију?На догађаје идемо,али није нужно да у њима учествујемо.Литургија јесте догађај,али небоземни догађај.Догађај у коме се сједињује небо и земља,вештаствено и невештаствено,Бог и човек.Када вечност наступи само такав догађај ће остати,а пошто се Царство Небеско већ овде задобија,ми смо већ позвани да у догађај уђемо као учесници,јер само тако можемо ући,посматрачи нису  ту могући(као што је дивно рекао владика Калистос Вер:"Бог има децу али не и унуке:"),и да у њему учествујемо животом.Јесмо ли у Литургији?  sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol

Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо.

Подели на овим сајтовима

Ја хтео данас. Односно, сва породица плус ташта. И то у храм који је на гробљу где су сахрањени преци моје жене и таште. Али ја сам јуче пао са бицикле, сад сам у завојима. Лице, колено, и раме су највише настрадали.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ја хтео данас. Односно, сва породица плус ташта. И то у храм који је на гробљу где су сахрањени преци моје жене и таште. Али ја сам јуче пао са бицикле, сад сам у завојима. Лице, колено, и раме су највише настрадали.

Ожулио си се?

Подели на овим сајтовима

јој  :)
Подели на овим сајтовима

Ооооооооо то боли гарант! Ја волим да  0110_hahaha, али да сам имала епизода са падовима имала сам, све се то некако прегрми, па онда опет 0110_hahaha. Желим ти брзо оздрављење.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

иииии, Боже ти помози!  0409_feel shok

шта ти би да кочиш главом? isus-sinai

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

А и прекосутра?

319.gif

isus-sinai

4chsmu1

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Постављена слика

И? Идемо сутра?

Ако неко може да дође, код мене слави манастир Добра Вода. Ту ја служим. Биће, ако Бог да, пуно људи на Светој Служби, па ето користим ове ситне сате да вас позовем.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...